Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

31.12.2018 Perintöverotus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "31.12.2018 Perintöverotus."— Esityksen transkriptio:

1 Perintöverotus

2 Sisällysluettelo Perintöverotus pähkinänkuoressa
Ennakkoperintö perintöverotuksessa Perunkirjoituksesta perintöverotukseen Lakiosa Perukirja Henkivakuutus Liitä perukirjaan Vakuutuskorvauksen verovapaa osuus Perintöveron määräytyminen Lainaturvavakuutus Perintöverotuspäätös Täydennysperukirja Sukupolvenvaihdos Omaisuus ja vähennykset Hyvä tietää Mistä maksat perintöveroa? Kuolinpesä perintöverotuksen jälkeen Vähennykset perinnöstä Ennakkoratkaisu Kuolinpesän omaisuuden arvosta voit vähentää velkoja ja kuluja Tietojen luovutus Vainajan omaisuus ja sen arvostaminen Perintöverotuksen lomakkeet Hallintaoikeus Asiakirjojen toimitusosoitteet Lesken hallintaoikeus Kysyttävää perintöverotuksesta? Avio-oikeus

3 Perintöverotus pähkinänkuoressa

4 Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Osakkaat voivat valita joukostaan pesän asioita hoitavan henkilön Veroasioiden hoitaminen voidaan keskittää yhdelle henkilölle, jota varten kaikki osakkaat allekirjoittavat valtakirjan. Valtakirja veroasioiden hoitamista varten Pidä perunkirjoitus 3 kk sisällä kuolemasta Perunkirjoitustilaisuuden järjestämisestä on vastuussa se, joka tuntee parhaiten vainajan varallisuustilanteen. Voit hakea lisäaikaa, jos et pysty toimittamaan perunkirjoitusta 3 kk sisällä perinnönjättäjän kuolemasta. Muista perustella, miksi haet lisäaikaa.

5 Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Toimita jäljennös perukirjasta Verohallintoon 1 kk sisällä perunkirjoituksesta Verohallinto, Perintö- ja lahjaverotus, PL 760, VERO Saat perintöveropäätöksen vuoden sisällä perukirjan toimittamisesta Verohallintoon Jos olet leski, saat päätöksen vain, jos perit omaisuutta tai saat vakuutuskorvauksen. Perintöverotukseen voit hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen, lue lisää Oikaisuvaatimus on tehtävä 5 vuoden kuluessa perintöverotuksen toimittamisvuotta seuraavan vuoden alusta. Mikäli perinnönjättäjä on kuollut vuonna 2017 tai sen jälkeen, oikaisuvaatimuksen voi tehdä 3 vuoden kuluessa verovuoden päättymisestä. Verovuodella tarkoitetaan perintöverotuksessa perinnönjättäjän kuolinvuotta. Perintövero täytyy kuitenkin maksaa määräaikana.

6 Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Alle 500 euron perintövero maksetaan yhdessä erässä. Tätä suurempi vero on jaettu kahteen maksuerään. Ensimmäinen eräpäivä on noin 3 kk kuluttua päätöksen saamisesta Myöhässä maksetusta perintöverosta peritään viivästyskorko, mutta perintöveroa ei peritä ulosotto- tai muilla perintätoimenpiteillä ennen kuin kaksi vuotta on kulunut perintöveron ensimmäisen erän eräpäivästä. Jos et pysty maksamaan ajoissa, voit hakea korollista maksuaikaa. Lue lisää perintöveron maksamisesta Hukkasitko maksulaput? Löydät maksutiedot myös perintöveropäätöksestä. Voit tilata tilisiirtolomakkeet vero.fi-sivuilta Ota tarvittaessa yhteyttä Verohallintoon.

7 Perukirja Perukirjassa pitää olla tarvittavat tiedot, jotta Verohallinto voi tehdä oikeanlaisen perintöveropäätöksen Katso lista vero.fi:stä Älä lähetä perintöverotuksen alkuperäisiä asiakirjoja Verohallintoon Verohallinto ei enää säilytä arkistossaan perintöverotuksen paperisia asiakirjoja. Toimita ainoastaan kopiot alkuperäisistä asiakirjoista, myös perukirjasta.

8 Liitä perukirjaan jäljennös testamentista ja avioehtosopimuksesta
jäljennös perinnönjakokirjasta, jos perinnönjako on jo toimitettu jos vainajan puoliso on kuollut aiemmin ja vainajan ja ensin kuolleen puolison perinnönsaajien välillä on toimitettu ositus tai perinnönjako, toimita jäljennös osituskirjasta ja / tai perinnönjakokirjasta.

9 Perintöveron määräytyminen
Arvioi perintöveron määrä laskurilla tai taulukosta 1. perintöveroluokkaan kuuluvat perinnönjättäjän aviopuoliso ja rekisteröidyn parisuhteen osapuoli Aviopuolisona pidetään veroluokan osalta myös perinnönjättäjän kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävää henkilöä, joka on aikaisemmin ollut avioliitossa perinnönjättäjän kanssa tai jolla on tai on ollut yhteinen lapsi perinnönjättäjän kanssa. suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa oleva perillinen (lapsi, lapsenlapsi, vanhempi, isovanhempi jne.) Ottolapset ja -vanhemmat ovat verotuksellisesti samassa asemassa biologisten sukulaisten kanssa. aviopuolison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen perinnönjättäjän kihlakumppani tai laissa tarkoitettu avopuoliso* saamansa perintökaaren 8 luvun 2 §:ssä tarkoitetun avustuksen määrään asti 2. perintöluokkaan kuuluvat muut kuin 1. luokkaan kuuluvat henkilöt *Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta

10 Perintöverotuspäätös
Verotuspäätöksestä näet, onko perukirjaan merkitty omaisuuden arvo ja vähennykset hyväksytty perintöverotuksen perusteeksi. Verotuspäätös kannattaa säilyttää yhdessä perukirjan kanssa. Päätöksestä ilmenevää perintöverotusarvoa voit tarvita myöhemmin, jos myyt perittyä omaisuutta. Lue lisää

11 Omaisuus ja vähennykset

12 Mistä maksat perintöveroa?
Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta on maksettava perintöveroa, jos perinnönjättäjä tai perinnön- tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Henkilön katsotaan asuvan Suomessa, jos hänellä on täällä varsinainen asunto ja koti. Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta on perintövero kuitenkin aina maksettava Suomeen. Kiinteään omaisuuteen rinnastetaan sellaisen yhtiön osakkeet tai osuudet, jonka varoista yli 50 prosenttia muodostuu Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta (esim. asunto-osakkeet). Perintöveroa maksavat perilliset ja testamentinsaajat. Perintövero määrätään jokaiselle perijälle erikseen. Veron määrä riippuu kunkin perillisen perintöosan suuruudesta ja veroluokasta.

13 Mistä maksat perintöveroa?
Alle euron suuruisesta perintöosasta ei määrätä veroa Perunkirjoitus on tehtävä ja perukirja toimitettava Verohallintoon siitä huolimatta, että pesän tai perintöosuuden arvo jää alle euron. Perinnönjättäjän tavanomainen koti-irtaimisto on verovapaata euroon asti Vainajan ennen kuolemaansa kahden vuoden sisällä perimä omaisuus Perintöveroa maksetaan aiemmin perityn omaisuuden osalta vain kerran. Vero maksetaan sen sukulaisuussuhteen mukaan, mikä tapauksissa on kaukaisin.

14 Vähennykset perinnöstä
Puolisovähennys Perinnönjättäjän puolison veronalaisesta perintöosasta tai testamenttisaannosta vähennetään puolisovähennyksenä euroa. Vähennys on euroa mikäli perinnönjättäjä on kuollut ennen Jos ns. verotuksellinen puoliso on saamassa testamentilla omaisuutta, voidaan hänen perintöosastaan tehdä sama vähennys. Alaikäisyysvähennys Perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa oleva alaikäinen perillinen on oikeutettu saamaan alaikäisyysvähennystä euroa. Vähennys on euroa mikäli perinnönjättäjä on kuollut ennen Oikeus vähennykseen on rajoitettu niihin jälkeläisiin, jotka olivat ensisijaisessa perillisasemassa perittävän kuolinhetkellä. Esimerkiksi jos isovanhempi kuolee ja vanhemmat luopuvat perinnöstä, heidän alaikäiset lapsensa eivät saa alaikäisyysvähennystä. Vähennys ei koske testamentinsaajia, paitsi jos he ovat ensisijaisessa perillisasemassa.

15 Kuolinpesän omaisuuden arvosta voit vähentää velkoja ja kuluja
Velkojen lisäksi voit vähentää esimerkiksi hautaamisesta ja perunkirjoituksesta aiheutuneet kohtuulliset kustannukset matkakulut perunkirjoitukseen ja ansionmenetykset eivät ole vähennyskelpoisia kuluja. Vähennyskelpoisia ovat vainajan elinaikaan kohdistuvat, mutta kuolinhetkellä maksamatta olleet velat esimerkiksi asunto-, osamaksu- ja luottokorttivelka vainajan elinaikaan kohdistuva verovelka vesi-, sähkö- ja puhelinlaskut maksamattomat sairauskulut. Erääntymättömät ennakkoverot eivät ole vähennyskelpoisia.

16 Vainajan omaisuus ja sen arvostaminen
Vainajan varoja on hänelle kuolinhetkellä omistajana kuulunut omaisuus. Jäämistö koostuu perittävän nettovarallisuudesta eli varojen ja velkojen erotuksesta perittävän kuolinhetkellä. Omaisuus arvostetaan kuolinhetken mukaiseen käypään arvoon. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä luovutushintaa. Ellei käypää arvoa voida muuten selvittää, varat arvostetaan Verohallinnon ohjeen mukaisesti. Lue lisää omaisuuden arvostamisesta

17 Hallintaoikeus Hallintaoikeustestamenttiin tai lesken hallintaetuoikeuteen perustuva hallintaoikeuden arvo otetaan huomioon perintöveroa määrättäessä pesän veronalaisia varoja vähentävänä tekijänä. Verohallinto huomioi vähennysvaatimuksen viran puolesta. Perintöön ja lahjaan kohdistuvan hallintaoikeuden arvo lasketaan samalla tavalla. Lue lisää: Hallintaoikeusvähennys Perinnönsaaja voi halutessaan myöhemmin luopua hänelle testamentatusta hallintaoikeudesta. Lue lisää: Hallintaoikeudesta luopuminen

18 Lesken hallintaoikeus
Leskellä on oikeus hallita koko jäämistöä jakamattomana. Rintaperillisen jakovaatimus tai testamentti voivat rajoittaa oikeutta. Leskellä on oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteinen koti tai muu jäämistöön kuuluva kodiksi sopiva asunto. Lesken kodiksi voi sopia myös hänen omaan varallisuuteensa sisältyvä asunto. Yhteisessä kodissa oleva normaali asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana lesken hallintaan.

19 Avio-oikeus Avioliitto ei muuta puolisoiden omistussuhteita vaan kumpikin puolisoista omistaa sen omaisuuden, mikä on hänen nimissään. Yhteistä on vain se omaisuus, joka on hankittu yhteisesti ja yhteisiin nimiin. Avio-oikeus tarkoittaa kummankin puolison oikeutta saada arvomääräisesti puolet puolisoiden yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Lähtökohtaisesti kaikki puolisoiden omistama omaisuus on avio-oikeuden alaista. Avio-oikeudesta voidaan poiketa avioehtosopimuksella, testamentin tai lahjakirjan määräyksellä tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksellä. Avio-oikeus vaikuttaa perintöverotuksen perusteena olevan omaisuuden määrään. Osituksessa enemmän omistava puoliso maksaa vähemmän omistavalle tasinkoa niin, että osuudet ovat yhtä suuret. Leski voi vedota ns. tasinkoprivilegiin, jolloin hän voi kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa perillisille.

20 Ennakkoperintö perintöverotuksessa
Ennakkoperintö on lahja, joka otetaan huomioon lahjanantajan eli perinnönjättäjän kuoleman jälkeen hänen perintöään jaettaessa. Perillisasemassa olevalle rintaperilliselle annettu lahja on lähtökohtaisesti ennakkoperintöä. Lahjaa voidaan pitää ennakkoperintönä vain, jos lahjansaaja on perillisasemassa lahjanantajan kuolinhetkellä. Sekä vainajan että lesken antamat ennakkoperinnöt huomioidaan verotuksessa. Lahjanantaja voi erikseen määrätä esimerkiksi lahjakirjassa, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä tai olosuhteiden perusteella perinnönjättäjän ei voida katsoa tarkoittaneen lahjaa ennakkoperinnöksi. Ne vainajan antamat lahjat, jotka hän on antanut kolmen vuoden sisällä ennen kuolemaansa ja jotka eivät ole ennakkoperintöä, huomioidaan perintöverotuksessa. Lue lisää: Perinnönjättäjältä saadut lahjat

21 Lakiosa Lakiosaan on oikeus ainoastaan perillisasemassa olevalla rintaperillisellä. Lakiosan arvo on lähtökohtaisesti puolet kunkin perillisen lakimääräisestä perintöosasta. Lakiosan suuruutta laskettaessa jäämistön arvoon lisätään tiettyjä perittävän eläessään tekemiä luovutuksia. Lakiosaa pitää kunkin perillisen vaatia omalta osaltaan.

22 Vakuutuskorvaukset perintöverotuksessa
Kuoleman perusteella maksettu vakuutuskorvaus on aina verollinen. Vainajan lähisukulaiselle (puoliso, lapset, lastenlapset tai puolison lapsi) maksetusta vakuutuskorvauksesta maksetaan perintöveroa. Muiden kuin lähisukulaisten saamista vakuutuskorvauksista maksetaan tulovero. Henkivakuutuskorvaus, jossa ei ole määrätty edunsaajaa tai edunsaaja on kuolinpesä, kuuluu jäämistöön. Kuolinpesän tai lähisukulaisen on maksettava perintöveroa myös kuolintapauskorvauksesta, joka perustuu yksilölliseen eläkevakuutukseen, jos vakuutus on otettu ennen Jos perinnönjättäjä on kuollut ennen , kuoleman perusteella maksettava vakuutuskorvaus on edunsaajalle verovapaata euroon saakka. Tätä euron verotonta osuutta ei ole yksilöllisen eläkevakuutuksen säästömäärää vastaavassa vakuutuskorvauksessa eikä lainaturvavakuutuksessa.

23 Vakuutuskorvauksen merkitseminen perukirjaan
Merkitse perukirjaan: vakuutusyhtiö, joka on maksanut korvauksen vakuutuksen numero tai muu yksilöintitieto, vakuutuskorvauksen määrä korvauksen maksupäivä, jos maksupäivä on tiedossa perunkirjoituksessa kun vakuutuskorvaus on maksettu edunsaajalle: ilmoita vakuutuksen edunsaajamääräys ja kenelle vakuutuskorvaus on maksettu tai maksetaan kun vakuutuskorvaus on maksettu kuolinpesälle: merkitse vakuutuskorvaus vainajan varoiksi ja ilmoita, että vakuutuskorvaus on maksettu kuolinpesälle Eläkevakuutukseen liittyvästä vakuutuskorvauksesta ja vakuutuskorvauksiin verrattavasta taloudellisesta tuesta sekä hautausavustuksesta löydät lisätietoa Vero.fi:n ohjeesta.

24 Lainaturvavakuutus Lainaturvavakuutuksesta perinnönjättäjän lainojen katteeksi maksettavaa vakuutuskorvausta ei pidetä kuolinpesän varoina. Vakuutuksella katettua velkaa ei pidetä perinnönjättäjän velkana. Jos vakuutuskorvaus on isompi kuin katettava lainamäärä, ylimenevää osaa käsitellään normaalin henkivakuutuskorvauksen tapaan. Merkitse perukirjaan mikä vainajan velka vakuutuskorvauksella maksetaan, ja ilmoita mikäli korvaus on velan määrää suurempi

25 Täydennysperukirja Jos pesään ilmaantuu uusia varoja tai velkoja varsinaisen perunkirjoituksen jälkeen, toimita 1 kuukauden kuluessa varojen tai velkojen ilmaantumisesta ns. täydennysperunkirjoitus. Toimita jäljennös täydennysperukirjasta Verohallintoon 1 kuukauden kuluessa sen tekemisestä. Jos muut perunkirjoitusta koskevat tiedot ovat muuttuneet (esimerkiksi testamentti löytynyt), täydennysperunkirjoitusta ei tarvitse toimittaa. Ilmoita muuttuneista tiedoista kuitenkin verottajalle.

26 Sukupolvenvaihdos Jos kuolinpesä sisältää yritys- tai maatalousomaisuutta ja toimintaa jatketaan kuoleman jälkeen, on omaisuuteen mahdollista saada huojennusta perintöveron määrään ja pidennystä maksuaikaan. Sukupolvenvaihdokseen liittyy erityisiä verotuksellisia kysymyksiä. Yrityksen sukupolvenvaihdos verotuksessa Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Sukupolvenvaihdos perintötilanteissa Henkilöyhtiön ja yksityisliikkeen sukupolvenvaihdos verotuksessa

27 Hyvä tietää

28 Kuolinpesä perintöverotuksen jälkeen
Jos kuolinpesää ei ole jaettu, sen nimissä tulee vuosittain esitäytetty veroilmoitus ja verotuspäätös. Kuolinpesän omaisuudesta saatu tulo pitää ilmoittaa kuolinpesän nimissä. Kuolinpesä lakkaa olemasta, kun pesän kaikki varat on jaettu perillisten kesken. Osittainen kuolinpesän jako ei lakkauta kuolinpesää. Kuolinpesän lakkaaminen Verohallinnossa edellyttää, että perinnönjakosopimuksesta toimitetaan kopio Verohallintoon ja koko pesä on jaettu. Lue lisää kuolinpesän omaisuuden luovutuksesta

29 Ennakkoratkaisu Kuolinpesän osakas, erityistestamentin saaja ja puoliso voivat hakea ennakkoratkaisua perintöverotuksesta. Perintöveron ennakkoratkaisu annetaan yleensä vain perintöveron suorittamisvelvollisuutta koskevaan tulkintakysymykseen. Perintöveron määrästä ei pääsääntöisesti anneta ennakkoratkaisua. Verohallinnon päätös on maksullinen. Perintöveroa koskevan ennakkoratkaisuhakemuksen voit tehdä perittävän kuoleman jälkeen. Hakemus pitää jättää ennen perintöverotuksen toimittamista. Toimita hakemus osoitteella: Pohjois-Pohjanmaan verotoimisto, Hakemusasiat, PL 27, Oulu Liitä mukaan saatelomake Lue lisää ennakkoratkaisusta

30 Tietojen luovutus Perukirja liitteineen on salassa pidettäviä
Perukirjasta ja sen liitteistä voidaan tapauskohtaisesti antaa jäljennöksiä mm. henkilölle, joka tarvitsee tietoja etujensa, oikeuksiensa tai velvollisuuksiensa hoitamiseksi. Perukirjajäljennös on pääsääntöisesti maksullinen. Hinnasto Verohallinnon maksullisista palveluista Perukirjajäljennöksen tilauslomake Käytä perukirjajäljennöksen tilauslomaketta kansilehtenä, vaikka tilaisit jäljennöksen vapaamuotoisella asiakirjalla. Tämä nopeuttaa asiasi käsittelyä. Toimita perukirjajäljennöksen tilauslomake osoitteeseen VEROHALLINTO Perintö- ja lahjaverotus PL VERO

31 Perintöverotuksen lomakkeet
Vero.fi -sivuilta löydät ajantasaiset perintöverotuksen lomakkeet ja ohjeet. Ajantasaisten lomakkeiden ja kansilehtien käyttö nopeuttaa asioiden käsittelyä Verohallinnossa. Jos lähetät Verohallintoon vapaamuotoisen asiakirjan tai hakemuksen, liitä asianomainen Verohallinnon lomake kansilehdeksi.

32 Asiakirjojen toimitusosoitteet
Perukirja, täydennysperukirja, kansainvälisen perinnön perintöveroilmoitus, perukirjajäljennöksen tilaus ja lykkäyshakemus VEROHALLINTO Perintö- ja lahjaverotus PL VERO Oikaisuvaatimus VEROHALLINTO Perintö- ja lahjaverotuksen oikaisupyynnöt PL VERO

33 Kysyttävää perintöverotusasioista?
Lue lisää vero.fi:stä Henkilöasiakkaat > Perintö Voit myös soittaa palvelunumeroomme (Perintö- ja lahjaverotus)


Lataa ppt "31.12.2018 Perintöverotus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google