Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Advertisements

Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
Vanhuspalvelulaki ja vanhusneuvostojen toiminnan suunnitelmallisuus
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Minna-Marja Jokinen Lainsäädäntöneuvos Valtiovarainministeriö
Uusi kuntalaki Esittelykalvoja
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
OSALLISTUMISTAVAT JOENSUUN KAUPUNGISSA 1. ÄÄNESTÄMINEN KUNNALLISVAALEISSA Kunnallisvaaleissa valitaan kaupunginvaltuusto neljäksi vuodeksi Vaalit ovat.
Uusi kuntalaki (410/2015).
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
Digikuntakokeilun suunnittelu: mitä seuraavaksi?
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
MIKSI KUNTASTRATEGIA? Joutsan kuntastrategia on vuodelta 2009 Aikaisempi vuodelta 2006 Useimmat kunnat eivät ole päivittäneet kuntastrategiaa tällä valtuustokaudella.
Vanhuspalvelulain, eli Lain Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista myötä Kunnan on asetettava ikääntyneen.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Myyrmäki 2030 Metropoliselvitys Sevón. Myyrmäki - vauhdilla matkalla tulevaisuuteen pp.kk.vvvv 2 Osasto Profiili: urbaani, nuorekas, aktiivinen.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
P E L A S T U S O S A S T O K U N T A O S A S T O Kauas pilvet karkaavat - palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet kuntarakenteiden muuttuessa.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
AU / Ammatillisen kuntajohtamisen välineistä uuden kuntalain (410/2015) mukaan Kunnallistieteen päivät, Helsinki / Työryhmä:
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Uusi kuntalaki 98 §, 99 § ja 100 § - kuinka käytännössä
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Taloudellinen katsaus Talvi 2015
Kuntalainen vaikuttajana
Millaista monipaikkaisuutta Suomeen - Selvitys kaksoiskuntalaisuudesta
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
UUSI KUNTALAKI (410/2015).
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Lapin alueen kuntien vammaisneuvostot ja muut asiointipalvelut
Maakuntauudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
RIIHIMÄEN OSALLISUUSOHJELMAN LUONNOS
Päätöksenteko ja osallistuminen maakunnissa
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kerrokantasi kerrokantasi.hel.fi Petteri Laine ja Katja Henttonen
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto Suvi Savolainen Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät

Kuntalain tarkoitus ‒ Kuntalaki (410/2015) on kunnan hallintoa, päätöksentekomenettelyä ja taloutta koskeva yleislaki ‒ Kuntalain tarkoituksena on ‒ luoda edellytykset kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumiselle kunnan toiminnassa ‒ edistää kunnan toiminnan suunnitelmallisuutta ja taloudellista kestävyyttä. ‒ Sovelletaan peruskuntaa laajemmin kunnan toimintaan. 2

Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki Edustuksellisen järjestelmän toimivuus ja houkuttelevuus Kuntalaisten, kunnan ja päätöksen- tekijöiden vuorovaikutus ja viestintä Monipuolisten osallistumis- keinojen ja –rakenteiden turvaaminen Suoran demokratian keinojen vahvistaminen Alueellisen vaikuttamisen turvaaminen 3

5 Luku Kunnan asukkaiden osallistumisoikeus 20 § Äänioikeus kuntavaaleissa 21 § Äänestysoikeus kunnallisessa kansanäänestyksessä 22 § Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet 23 § Aloiteoikeus 24 § Kunnallinen kansanäänestys 25 § Kansanäänestysaloite 26 § Nuorisovaltuusto 27 § Vanhusneuvosto 28 § Vammaisneuvosto 29 § Viestintä § Tietojen saatavuus yleisessä tietoverkossa 6 Luku Kunnan toimielimet 36 § Alueellinen toimielin 7 Luku Kunnan johtaminen ja kunnanhallitus 37 § Kuntastrategia Kunnan asukkaiden osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet 4 Sovelletaan

28 § Vammaisneuvosto ‒ Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä. ‒ Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. 5

Vaikuttamistoimielimet pp.kk.vvvv6 Osas to Nuorisovaltuusto / Nuorten vaikuttajaryhmä Vanhusneuvosto Vammaisneuvosto Erityislainsäädännöstä Kuntalakiin Voivat olla useamman kunnan yhteisiä Kokoonpano, valinta, toimintatavat jäävät kunnan päätettäviksi Kunnanhallitus asettaa ja huolehtii toimintaedellytyksistä Edustamansa ryhmän vaikuttamis- ja kuulemiskanavia Oltava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan

Vammaispalvelulain uusi 13 § Vammaisneuvosto ‒ Kunnan vammaisneuvostosta säädetään kuntalain (410/2015) 28 §:ssä. ‒ Valtakunnallisesta vammaisneuvostosta säädetään erikseen. 7

Ääni- ja äänestysoikeus sekä ikärajat pp.kk.vvvv8 Osas to 18 v. 15 v. Äänioikeus Vaalikelpoisuus Äänestysoikeus Kansanäänestys- aloite, 4 % Kuntavaalit Kunnallinen kansanäänestys* EU- ja kv-järjestöjen työntekijät & perheet 15-vuotiaiden aloiteoikeus * Kunnan osaa koskevassa vain ko. kunnan osan asukkailla

9 Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet (22 §) Asukkaiden ja palvelun käyttäjien oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan Valtuuston vastuu monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti Keskustelu- ja kuulemistilaisuudet, kuntalaisraadit Asukkaiden mielipiteiden selvittäminen ennen päätöksentekoa Ylläpitämällä alueellisia toimielimiä Palvelujen käyttäjien edustajien valitseminen kunnan toimielimiin Mahdollisuuksien järjestäminen kunnan talouden suunnitteluun osallistumiseen (esim. osallistuva budjetointi) Palvelujen suunnitteleminen ja kehittäminen yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa (esim. palvelumuotoilu) Asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma- aloitteisen asioiden suunnittelun ja valmistelun tukeminen

Alueelliset lautakunnat tai johtokunnat (36 §) Valtuusto arvioi tarpeellisuuden Jäsenet tai osa jäsenistä voidaan valita alueen asukkaiden esityksestä Vaikuttamis- ja kehittämistehtävä Varattava mahdollisuus antaa lausunto valmisteltaessa kuntastrategiaa talousarviota ja -suunnitelmaa päätöksiä, joilla voi olla huomattava vaikutus kunnan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin Valtuusto voi hallintosäännöllä antaa palvelutehtäviin liittyvää päätösvaltaa sekä muita tehtäviä: toimielin voi tehdä valituskelpoisia päätöksiä  HUOM! Alueellisten toimielinten suoraa vaalia valmisteltu. 10

Aloiteoikeus Jos aloitteen on tehnyt vähintään 2 % kunnan asukkaista, otettava käsiteltäväksi 6 kk kuluessa Kunnan hallintosääntöön määräykset - Aloitteiden käsittelystä kunnassa - Tekijälle aloitteen johdosta annettavista tiedoista Kunnan toimintaa koskevissa asioissa Kunnan asukas Kunnassa toimiva yhteisö ja säätiö (=yhdistykset ja yritykset) Kyseistä palvelua koskevassa asiassa Palvelun käyttäjä pp.kk.vvvv11 Osas to Myös aloiteoikeus vähän käytetty suoran demokratian keino > laajemman käytön edistäminen

12 Osallistumisen kokonaiskuva kuntastrategiassa Sisältäen mm. kunnan hyödyntämät ‒ Osallistumistavat ‒ Viestintä ‒ Avointa valmistelua koskevat periaatteet > Osallistuminen keskeiseksi strategiseksi tavoitteeksi ja osaksi kunnan muuta suunnittelua ja toimintaa > Kokonaisvaltainen kuva > Suunnitelmallisuus osallistumisen edistämisessä Valtuuston ohjausväline Kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteet Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen Kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelu- tavoitteet Omistaja- politiikka Henkilöstö- politiikka Kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamis- mahdolli- suudet Elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen

13 ‒ Hyvä viestintä ja tiedotus edistävät avointa valmistelua ja hallintoa ‒ Koskee kunnan toimintaa ‒ Riittävästi tietoja palveluista, taloudesta, valmistelussa olevista asioista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja niiden vaikutuksista ‒ On tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa ‒ Toimielinten esityslistat ja liitteet – yleisen tiedonsaannin kannalta tarpeelliset tiedot yleiseen tietoverkkoon ‒ Salassapitovelvoitteet, tietosuoja (henkilötiedot) ‒ Käytettävä selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otettava huomioon kunnan eri asukasryhmien tarpeet. ‒ Erityisryhmien tarpeet, tiedonintressi, ‒ Tarkoituksenmukaiset viestinnän välineet ja muodot Viestintä (29 §)

109 § Tietojen saatavuus yleisessä tietoverkossa ‒ Kunnan järjestämiä palveluja sekä kunnan toimintaa koskevat keskeiset tiedot on julkaistava yleisessä tietoverkossa. ‒ Oltava saatavilla ainakin ‒ Kuntastrategia ‒ Hallintosääntö ‒ Talousarvio ja –suunnitelma ‒ Tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus, ‒ Konserniohjeet, ‒ Kuntien yhteistoimintaa koskevat sopimukset ‒ Sidonnaisuudet, maksut, palkkiot ‒ Kunnan ilmoitukset ‒ Nähtävänä pöytäkirja (päätöksen tiedoksianto kunnan jäsenelle) 14

Kuntademokratian kehittämisen kolme osiota 15 Toimintatavat ja käytännöt Lainsäädännön kehittäminen Suhtautuminen ja asenteet Kunta- demokratian kehittäminen Lainsäädäntö luo edellytyksiä kuntalaisille ja kunnille ja edistää toivottujen toimintatapojen käyttöön ottoa Kuntatasolla kehitetään aktiivisesti ja yhteistyössä kuntalaisten kanssa sopivia tapoja ja otetaan niitä käyttöön Osallistuminen ja vaikuttaminen täydentävät edustuksellista osallistumista ja kuntalaiset nähdään voimavarana

Millaiset osallistumis- ja vaikuttamisrakenteet tuleville itsehallintoalueille? ‒ Itsehallintoaluelakia valmisteleva työryhmä ‒ Osallistumis- ja vaikuttamismahdolli suudet ‒ STM, VM, OM, Kuntaliitto ‒ HE-luonnos lausunnoille 4/

Suvi Savolainen Ylitarkastaja Puh (vaihde) Lisätieto: Valtiovarainministeriön viestintä Mediapalvelunumero (arkisin 8–16)