19.9.2016 Case: Sydänmerkki-aterioita tarjoavasta opiskelijaravintolasta Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Advertisements

R INNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 M YÖTÄTUULESSA – TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine
PK-kehittämispalvelut
Yrityksen toimintojen kartoitus Toimintavaihtoehtojen selvittäminen
Projektipäällikkö Raija Hirvonen ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella.
RUOKAPROVINSSI Food Province Province Alimentaire Matregion 食料産業先端地帯 Lebensmittelprovinz Продовольственная провинция.
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
Hyvä olo tulee lounaasta
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Kolme Puheenvuoroa OISista Miten OIS toteutui? Mirja Kontio OIS-ajattelun johdanto Integrointiesimerkkejä Savonia-amk Laura Ahonen ja Teemu Itkonen Rabitthinking.
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Uusi Väylä Ammattiin.
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Verkko-opetuksen laatu yliopisto-opetuksessa Vopla-hankkeen esiselvityksen tulokset Janne Sariola, HY Annikka Nurkka, LTY Sari Tervonen, KuY Verkko-opetuksen.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Pilotoinnin tavoite Tavoitteena on testata kriteeri- ja arviointiprosessiehdotusten toimivuutta ja tunnistaa niihin.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Leväsen palvelukeskus asiakkaat toimijat Ravitsemus Liikkuminen Terveydentila Virikkeisyys Miten kohde nähdään ko. teeman kautta? opettaja opiskelija opettaja.
Laatuseminaari Laadulla tulosta Case – opiskelijapalautteen kerääminen ja käsittely.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
W w w. h a m k. f i mi SELVITYS: KANTA-HÄMEEN OSAAMISTARPEET JA KILPAILUKYKYTEKIJÄT V Ylermi-hanke (Ylemmän korkeakoulutuksen osaamisrakenteen.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
Laatu ammattikeittiössä
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
KOULUTUSTA JA YHTEISTYÖTÄ RAVITSEMISALAN OSAAJILLE.
Lapin matkailustrategia Matkailuasiantuntija Satu Luiro, Lapin liitto.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
M.H, Amko ry Jäsenemme toimivat ravitsemisalan monipuolisissa esimies- ja tuotantotehtävissä tai asiantuntija- ja tuote- kehitystehtävissä. Jäseniksi.
Blogi -pohjaisen verkkojulkaisun käyttö ammattikorkeakouluopetuksessa ja työelämäyhteistyössä Mika Alavaikko, lehtori ja projektipäällikkö Diak Ammattikorkeakoulutuksen.
Yhteistyö ylempi amk –koulutuksissa Case SaKaRa Yliopettaja, YTT Kaarina Kantele RAMK.
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
SUOMEN SALAOJAKESKUS OY
Opiskelijahuollon hyvät käytännöt Koulutuskeskus Sedussa
Opiskelijahuollon hyvät käytännöt Koulutuskeskus Sedussa
Metatietovaranto Melinda tiekartta 2008 – 2020 Versio 5.0 ( )
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Minno meets Innokylä - törmäyskohtia
RAKENNUSMESTARI AMK, 210 OP, Infra-ala
Henkilöstöhallinnon käsikirja
Kommenttipuheenvuoro, sulautuva sosiaalityö
Savonia-ammattikorkeakoulu
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
Virtuaalikuuntelun hyödyntäminen
SOSIONOMI (AMK), 210 op Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia sekä ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän osaa tuottaa ja kehittää asiakaslähtöisiä.
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Kokemuksia ammatillisen koulutuksen koulutusreformista
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Ammattistartin opiskelijoiden sijoittuminen eri aloille 2008
Tarve PERA -hankkeelle syntyy
KOHTAAMO Verkko-Ohjaus
Terveys ja maku samalla lautasella
Kylämatkailuseminaari
Tampereen ammattikorkeakoulu
Avoimen tuotteenhallinta
Esityksen transkriptio:

Case: Sydänmerkki-aterioita tarjoavasta opiskelijaravintolasta Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut

Kirta Nieminen Taustaa Restonomi (AMK) opinnäytetyönä kehitettiin 30 Sydänmerkki- aterian kriteerit täyttävää reseptiä Reseptien myötä Opiskelijaravintola Risetille myönnettiin toukokuussa 2008 Sydänmerkki-aterian käyttöoikeus Opiskelijaravintola Risetti toimii Kauhajoella SeAMK Liiketoiminta, Ravitsemisalan ja Koulutuskeskus Sedu Kauhajoen opiskelijoiden oppimisympäristönä Ajatus Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuden hakemisesta syntyi osana restonomi (AMK) opetussuunnitelmauudistusta Kirta Nieminen

Kehittämistyön tavoite Ohjata asiakkaita valitsemaan terveellinen lounasvaihtoehto Ruokapalvelujen ravitsemuksellisen laadun kehittäminen Sydänmerkki-ateriaan liittyvän kehittämis- ja ohjaustyön integrointi opetukseen Suunnannäyttäjän rooli koulutuskuntayhtymässä ja Etelä- Pohjanmaalla

Kauhajoen restonomi - Ravitsemusosaaja

Kehittämistyön vaiheet Ideointi Tuotekehitys - reseptiikan optimointi Reseptikohtaisten ravintosisältöjen laskeminen Sydänmerkki- aterian kriteerien mukaisesti Sydänmerkki-aterian käyttöoikeuden hakeminen - Sydänmerkki- aterian käyttöoikeus Ruokapalveluhenkilöstön koulutus Sydänmerkki-ateria vaihtoehdoksi lounasruokailuun Asiakkaiden informointi Sydänmerkki-ateriasta

Kirta Nieminen Kehittämistyön haasteet – Hankinta- ja ostotoimi Kehittämistyön lähtökohtana hankintasopimusten mukaiset elintarvikkeet – kehittämistyö edellyttää tietoa elintarvikkeiden ravitsemuksellisesta laadusta ja ainesosista Raaka-ainevalikoiman hallinta –kehittämistyön tulee pohjautua tuotenumerokohtaiseen tuotevalikoimaan (tuotenumerokohtaiset sopimustuotetiedot sähköisestä tietojärjestelmästä) Kehittäjän tulee tietää mitkä elintarvikkeet soveltuvat Sydänmerkki-ateriaan (mm. salaattibuffetiin) Ostojen valmistelun ja ostotilausten tulee pohjautua ammattikeittiön tuotantosuunnitelmaan ja ruokatuotevalikoimaan Kirta Nieminen

Kehittämistyön haasteet – Reseptioptimointi Kehittäjän tulee perehtyä ko. ammattikeittiön tuotantosuunnitelmaan - Reseptit tulee mukauttaa ammattikeittiön tuotantoa vastaaviksi Yksittäisen ruokalajin/reseptin tuotantoprosessi tulee avata työvaihekohtaisesti Reseptiikan tulee olla optimoitua Haasteena on reseptien suunnittelu, valvominen ja kehittäminen

Optimoitu reseptiikka - reseptiikka ja käytäntö vastaavat toisiaan: käytössä on tuotantoon soveltuvat elintarvikkeet raaka-aineiden käsittely on oikeanlaista ja sopimuksenmukaista valmistuserien suuruus on hallinnassa hävikkiprosentti pysyy hallinnassa lasketut raaka-ainekustannukset pitävät paikkansa ruoka-annoksen ja aterian kokonaishinta on tiedossa työkustannukset ovat hallinnassa asetettu katetavoite toteutuu ruoan laatu on tavoitteenmukaista ja tasaista ruoan ravintokoostumus on tavoitteenmukaista asiakastyytyväisyys on tiedostettua ja tavoitteenmukaista. (Kojo 2009.)

Kehittämistyön haasteet – Ravintosisältölaskelmat Ravintosisältölaskelmat – 100 g kohti, enintään Ravintosisältötiedot syötetään pääsääntöisesti manuaalisesti reseptiohjelmistoihin Ravintosisältötietojen ylläpitäminen ja manuaalinen syöttäminen tietokantoihin on työlästä ja aikaa vievää, sekä lisää virhemahdollisuuksia

Sydänmerkki-aterian käyttöönoton haasteet Ruokapalveluhenkilöstöltä edellytetään: ammatillista osaamista ja tietoa (mm. työtavat ja -menetelmät, reseptioptimointi, prosessiosaaminen) kykyä informoida asiakkaille Sydänmerkki-ateriasta sitoutumista dokumentointia Oppilaitos toimintaympäristönä toimijat vaihtuvat ruokapalveluissa (opettajat, opiskelijat) ravintolan yhteys- ja vastuuhenkilöltä edellytetään jämäkkyyttä - Sydänmerkki-aterioiden tulee vastata myöntämisperusteita