Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveys ja maku samalla lautasella

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveys ja maku samalla lautasella"— Esityksen transkriptio:

1 Terveys ja maku samalla lautasella
Seinäjoella edistetty lasten ja nuorten terveyttä koulu- ja päiväkotiruokailussa Seinäjoen kaupunki, Ruokapalvelut Elli Åback ruokapalvelujohtaja

2 Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
TÄSTÄ KAIKKI ALKOI Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Elli Åback

3 Sydänmerkki - Etelä-Pohjanmaan sydänpiiristä otettiin yhteyttä; ”He ovat kuulleet, että Seinäjoen kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan terveellistä ruokaa.” - Siitä alkoi yhteistyö paikallisen Sydänpiirin ja Suomen Sydänliitto ry:n kanssa. - Syksy 2014 valmistauduttiin anomaan Sydänmerkkiä - Sydänmerkki anotaan extranetissä ammattilaiset Sydänmerkki sivuston kautta. - Sydänmerkki myönnettiin keväällä 2015 ja virallisesti se otettiin käyttöön Elli Åback

4 Sydänmerkki - Aikaisemmin noudatimme STM:n ja Suomen Sydänliiton suositusta elintarvikehankintojen ravitsemukselliseksi ehdoiksi vuodelta Elintarvikesopimukset olivat katkolla ja ne kilpailutettiin syksyllä 2014 Sydänmerkin kriteerejä vastaaviksi -> näin myös kilpailutettiin vuonna 2018 alkavat elintarvikesopimukset. - Suurimmat muutokset tulivat noin kerran viikossa tarjottaville ns. valmisruualle; pyörykät, pihvit, kalaleikkeet tmv. kappaleruoka. Elli Åback

5 Sydänmerkkiaterioiden haasteet
Kuultuja väitteitä Sydänmerkkiaterioista - Suolaa liian vähän -> mautonta - Rasvan määrä ja laatu -> enää ei saa kevytmaitoa, eikä ”oivariinia”, kevytlevite on pahaa - Kuidun määrä -> vaalea leipä maistuu paremmalta kuin ruisleipä - Kasviksia pitäisi syödä enemmän -> ei ne maistu - Eniten negatiivista palautetta tuli henkilökunnalta Elli Åback

6 Sydänmerkkiaterioiden kehittäminen
- Järjestimme maustekoulutusta ja muokkasimme reseptejä - ”Lihavuus laskuun” ohjelma alkoi kiinnostaa, jolloin huomattiin tämän ohjelman ja ruokapalvelujen Sydänmerkkiaterioiden välinen yhteys - Sydänmerkki ei ollutkaan ruokapalvelujen keksimä ”paha asia terveyden edistämiseksi” Elli Åback

7 Ruokapalvelujen kehittämien Seinäjolla
- Parhaillaan rakennetaan uutta keskuskeittiötä, joka tuottaa aterioita noin koululaiselle ja varhaiskasvatuksen lapselle - Seinäjoelle jää 4 valmistuskeittiötä ja kaikki toiset ovat palvelu- ja jakelukeittiöitä kouluissa 20 ja päiväkodeissa 24 sekä koulu/päiväkotikeittiö 6 kpl - Ikääntyneiden palvelukeskusten keittiöt 3 kpl siirtyvät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ravintokeskuksen alaisuuteen viimeistään vuonna Ruokapalvelujen kokonaisuuden suunnittelua on tehty vuodesta 2015 alkaen ja päätökset asiasta saatiin kesäkuussa 2017. Elli Åback

8 Toiminnan keskittäminen
- Miten otetaan huomioon ruuan ravitsemuksellinen laatu? -> paremmin kuin pienissä yksiköissä, tarkat toimintaohjeet ja ”tiukka kuri ja korkea moraali” - Miten maku? -> käytössä eri valmistusmenetelmät: Cook & Cold kylmävalmistus, Cook & Chill kypsennys - jäähdytys - kuumennus ja Cook & Serve kypsennys ja tarjoilu Elli Åback

9 Sydänmerkkiaterioiden tulevaisuus Seinäjoella
Edelleen jatkamme reseptien kehittämistä Edelleen vaadimme teollisuudelta sydänmerkkikriteerien mukaisia tuotteita Elli Åback

10 Elli Åback

11


Lataa ppt "Terveys ja maku samalla lautasella"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google