Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Terveys ja maku samalla lautasella
Seinäjoella edistetty lasten ja nuorten terveyttä koulu- ja päiväkotiruokailussa Seinäjoen kaupunki, Ruokapalvelut Elli Åback ruokapalvelujohtaja
2
Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
TÄSTÄ KAIKKI ALKOI Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Elli Åback
3
Sydänmerkki - Etelä-Pohjanmaan sydänpiiristä otettiin yhteyttä; ”He ovat kuulleet, että Seinäjoen kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan terveellistä ruokaa.” - Siitä alkoi yhteistyö paikallisen Sydänpiirin ja Suomen Sydänliitto ry:n kanssa. - Syksy 2014 valmistauduttiin anomaan Sydänmerkkiä - Sydänmerkki anotaan extranetissä ammattilaiset Sydänmerkki sivuston kautta. - Sydänmerkki myönnettiin keväällä 2015 ja virallisesti se otettiin käyttöön Elli Åback
4
Sydänmerkki - Aikaisemmin noudatimme STM:n ja Suomen Sydänliiton suositusta elintarvikehankintojen ravitsemukselliseksi ehdoiksi vuodelta Elintarvikesopimukset olivat katkolla ja ne kilpailutettiin syksyllä 2014 Sydänmerkin kriteerejä vastaaviksi -> näin myös kilpailutettiin vuonna 2018 alkavat elintarvikesopimukset. - Suurimmat muutokset tulivat noin kerran viikossa tarjottaville ns. valmisruualle; pyörykät, pihvit, kalaleikkeet tmv. kappaleruoka. Elli Åback
5
Sydänmerkkiaterioiden haasteet
Kuultuja väitteitä Sydänmerkkiaterioista - Suolaa liian vähän -> mautonta - Rasvan määrä ja laatu -> enää ei saa kevytmaitoa, eikä ”oivariinia”, kevytlevite on pahaa - Kuidun määrä -> vaalea leipä maistuu paremmalta kuin ruisleipä - Kasviksia pitäisi syödä enemmän -> ei ne maistu - Eniten negatiivista palautetta tuli henkilökunnalta Elli Åback
6
Sydänmerkkiaterioiden kehittäminen
- Järjestimme maustekoulutusta ja muokkasimme reseptejä - ”Lihavuus laskuun” ohjelma alkoi kiinnostaa, jolloin huomattiin tämän ohjelman ja ruokapalvelujen Sydänmerkkiaterioiden välinen yhteys - Sydänmerkki ei ollutkaan ruokapalvelujen keksimä ”paha asia terveyden edistämiseksi” Elli Åback
7
Ruokapalvelujen kehittämien Seinäjolla
- Parhaillaan rakennetaan uutta keskuskeittiötä, joka tuottaa aterioita noin koululaiselle ja varhaiskasvatuksen lapselle - Seinäjoelle jää 4 valmistuskeittiötä ja kaikki toiset ovat palvelu- ja jakelukeittiöitä kouluissa 20 ja päiväkodeissa 24 sekä koulu/päiväkotikeittiö 6 kpl - Ikääntyneiden palvelukeskusten keittiöt 3 kpl siirtyvät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ravintokeskuksen alaisuuteen viimeistään vuonna Ruokapalvelujen kokonaisuuden suunnittelua on tehty vuodesta 2015 alkaen ja päätökset asiasta saatiin kesäkuussa 2017. Elli Åback
8
Toiminnan keskittäminen
- Miten otetaan huomioon ruuan ravitsemuksellinen laatu? -> paremmin kuin pienissä yksiköissä, tarkat toimintaohjeet ja ”tiukka kuri ja korkea moraali” - Miten maku? -> käytössä eri valmistusmenetelmät: Cook & Cold kylmävalmistus, Cook & Chill kypsennys - jäähdytys - kuumennus ja Cook & Serve kypsennys ja tarjoilu Elli Åback
9
Sydänmerkkiaterioiden tulevaisuus Seinäjoella
Edelleen jatkamme reseptien kehittämistä Edelleen vaadimme teollisuudelta sydänmerkkikriteerien mukaisia tuotteita Elli Åback
10
Elli Åback
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.