MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere 27.11. Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

NATU -neljä askelta tulevaisuuteen
Setlementtien sukupuolisensitiivinen nuorisotyö
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Uuden työntekijän perehdyttäminen
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
STARTTI PAREMPAAN ELÄMÄÄN!
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Sukupuoleltaan moninaisen lapsen tai nuoren kohtaaminen perheterapiassa C Transtukipiste, Seta ry Maarit Huuska.
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Setlementtityötä lasten ja nuorten parissa Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampere.
-Jäseniä (Kaupungissa 54627) -Ikäluokka vuotiaat Mikkelin hiippakunta -Hallinnollisesti 6 alueseurakuntaa, nuorisotyö hoidetaan keskitetysti.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön
Mielenterveyshäiriöiden hoito
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Tytöt teknologian taitajiksi
University of Helsinki3/29/2015 Erilaisuus kasvatuksessa Comenius-projektin tutkimuksien esittelyseminaari Professori Kirsi Tirri Käytännöllisen.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
GISEL 1 Sukupuoli ja luonnontieteiden opiskelu Kalle Juuti.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
J. Derrida postrukturalismin radikalisoituminen kielen rakenteet epästabiileja –kieli metamorfista ja monimerkityksellistä –muuttuvat rakenteet –”suurten.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Oman elämänsä sankarittaret
Allianssin hyvinvointifoorumi Hanna.Mari Manninen VISIONA NUORET VOIVAT HYVIN - Mitä tavoittelemme, kun puhumme hyvinvoinnista?
VISIO ARVOT KEHITTÄMIS- TOIMET MISSIO Naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Pohjoismaiset sukupuolisilmälasit käytännössä SUKUPUOLINÄKÖKULMAN VALTAVIRTAISTAMINEN POHJOISMAIDEN MINISTERINEUVOSTOSSA.
TAULUKOIDEN JA KUVIOIDEN TULKINTA.  ILMAISIA PISTEITÄ EI KANNATA MENETTÄÄ LAISKUUDEN VUOKSI!  Tulkinnan ydinkohtia: pääsanoma, suurimmat ja pienimmät.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Tampereen Tyttöjen Talo. TAUSTAA: Tyttöjen talon toiminta käynnistyi keväällä 2004 Tyttöjen Talo on osa Setlementti Naapurin toimintaa Toimintaa rahoittaa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Terveyden määritelmät
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Kanuunan teemaseminaari SALO
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Tasa-arvosuunnitelma
Mikä ihmeen pecha kucha?
Sinun Polkusi- seksuaalikasvatusrata
Yhdenvertaisuus koulussa
Nuortenlehdet.
Kielitietoisuus.
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Lukutaito ja syrjäytyminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Mahdollisia tulevaisuuksia muuttuvassa maailmassa
Esityksen transkriptio:

MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen Talo- Annukka Tuovila Kölvi-toiminta- Roni Khalatyan & Mervi Suonpää

Lähtöasetelma sukupuolisensitiiviseen työhön… Suomessa korostetaan nuorisotyössä jatkuvasti naisen ja miehen (tyttöjen ja poikien) tasa-arvoa ja perinteinen ajatusmalli on: olemalla sukupuolineutraaleja kykenemme luomaan samanlaiset puitteet molemmille sukupuolille. Pohdittavaa: Pitääkö pojat ja tytöt kasvattaa samalla tavalla?

Sukupuolisensitiivisyys  Tunnistetaan sukupuolen vaikutus ihmisen elämään ja hänen tekemiinsä ratkaisuihin.  Voidaan nähdä osittain sukupuolineutraalin vastakohtana, sensitiivisyydessä sukupuoli nostetaan esille ja liitetään yhdeksi olennaiseksi osaksi ihmisen kokonaisuutta!  Kyse ei ole siitä, että vahvistettaisiin sukupuolelle luontaisia käyttäytymismalleja vaan siitä, että nämä mallit tehdään näkyviksi, samalla myös stereotyyppiset ajattelumallit tulevat näkyviksi. (Punnonen 2005)

 Näkökulma merkityksellinen kasvatustyössä, sillä nuoren kanssa työskenneltäessä on tärkeä huomioida hänet kokonaisuutena  Sukupuolisensitiivisyys merkitsee herkkyyttä huomioida sukupuolen erilaiset vaikutukset nuorten kasvamisessa  Sukupuolisensitiivisessä tyttö- ja poikatyössä tunnistetaan erilaisia tyttönä ja poikana olemisen tapoja, muttei uusinneta niitä kyseenalaistamatta.

 Tyttöjä ja poikia tulee kohdella tasa-arvoisesti, mutta heidän kehityksensä kannalta ei ole suotavaa suhtautua heihin samanlaisina  Sukupuolisensitiivisyydessä on kysymys molemmista sukupuolista, ei toisiaan poissulkevina vaan toisiaan tukevina, näkemyksen tarkoituksena onkin purkaa sukupuolen mukaan tiukasti kahtiajakautunut maailma (Punnonen 2005).  Sanotaan, että todellisen tasa-arvon edellytys on sukupuolisensitiivisyys eli sukupuolinäkökulman huomioon ottaminen kaikilla yhteiskunnan toiminnan tasoilla (

 Sukupuolisensitiivisessä nuorisotyössä tuetaan tyttöjä ja poikia pohtimaan ja löytämään omannäköinen naiseutensa moninaisten mallien ja vaihtoehtojen joukosta  Naiseus/miehisyys on moniulotteista ja ristiriitaistakin, eikä ole olemassa yhtä ”oikeaa” naiseutta/miehyyttä  Sukupuolisensitiivisessä nuorisotyössä korostetaan sitä, että poikien ja tyttöjen kasvun kipukohdat ovat pitkälti sukupuolisidonnaisia vertaa kuitenkin esim. maahanmuuttajanuorten kanssa tehty työ!  Sukupuolisensitiivinen tyttö- ja poikatyö merkitsee naiseuden ja miehuuden nostamista esiin myönteisenä voimavarana ja samalla huomioi tyttöjen ja poikien välisiä eroja ja moninaisia tapoja olla tyttö tai poika

Mitä käytännössä???  Kasvatustyötä tekevältä, tämä edellyttää oman ohjaajuuden, siihen liittyvien arvojen, asenteiden ja normien reflektointia  Tietoista toimintaa sukupuolen huomion ottamiseksi ohjaustilanteissa sekä työmenetelmien kehittämistä ”Nuorten parissa tehtävässä toiminnassa voidaan nostaa esiin vallitsevia sukupuoleen liittyviä stereotypioita, roolimalleja ja arvoja tai toimia niiden purkamiseksi ja uudenlaisten mahdollisuuksien avaamiseksi.”  Työotteessa pyritään purkamaan, avaamaan ja laajentamaan sukupuolirooleja sekä sukupuolittuneita käyttäytymismalleja

Mitä se ei ole… Se ei ole sukupuolineutraalista kasvatusta, missä sukupuolen merkitys kielletään ja ihmisestä kasvatetaan sukupuoleton olento. Vrt. ”Sukupuoli on tärkeä osa lapsuuden identiteettiä, eikä sitä saisi kieltää tai piilotta” Professori Tuula Tamminen(HS )

Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivinen työote  Kulttuurisensitiivisyys merkitsee herkkyyttä huomioida eri kulttuurien erityispiirteitä  Tyttö- ja poikatyössä tämä tarkoittaa sitä, että monikulttuuriset nuoret eivät ole yhtenäinen ryhmä ja että kulttuuri on paljon muutakin kuin etnisyyttä  Kulttuuri- ja sukupuolisensitiiviseen työotteeseen sisältyy olennaisesti työntekijän oman kulttuurin arvojen ja normien tunnistaminen ja reflektoiminen