Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?"— Esityksen transkriptio:

1 FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?

2 IHMISENÄ OLEMISEN OLEELLINEN PIIRRE ON SUKUPUOLIERO. MITÄ SUKUPUOLIERO TARKOITTAA JA MIHIN SE PERUSTUU? BIOLOGIAN MERKITYS? KULTTUURIN MERKITYS? VALLAN MERKITYS?

3 Feministien mukaan naisia on alistettu koko historian ajan. Alistaminen näkyy kielessä, uskonnossa, tieteessä, taiteessa kulttuurissa, asenteissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa. Mitkä ovat sinun valintasi ?

4 MAHTAVAA !!! Feminismin ensimmäinen (sekä yhä tärkeä ja monin osin saavuttamaton) tavoite on sukupuolten välinen tasa-arvo. Nykyään feminismiä on hyvin monenlaista.

5 FEMINISTINEN FILOSOFIA Ottaa esille miestieteiden puutteita Paljastaa tiedon miehisen luonteen (hallinta) Kritisoi dualismeja : mind-body Lukee vastakarvaan filosofisesti 2 teemaa: tasa-arvo ja sukupuoliero

6 IRIGARAY: Mies on ollut diskurssin subjekti Teoreettisen, moraalisen ja poliittisen subjekti Jumalan suku on maskuliinen ja paternaalinen…….

7 SIMONE DE BEAUVOIR: ”Toinen Sukupuoli” ilmestyi 50-luvulla Kirja halusi muuttaa maailmaa ja sai valtavasti huomiota. Se teki sen pessimistisesti: ”nainen oppii heikoksi” Avainsanana sosiaalisesti tuotettu sukupuoli Naisilla on voimakas paine sopeutua rooleihin Naiseus saa alkunsa sukupuolten välisessä suhteessa, asenteissa, odotuksissa ja katseissa, jotka kohdistuvat tyttöihin

8 BEAUVOIR: Kulttuuri määrittelee naisen toiseksi eikä salli hänen olla itseys Nainen on toinen suhteessa mieheen Nainen on suljettu kodin sisäpuolelle ? ”Valloittaako hän uusia mantereita ?”

9 MITÄ FEMINISMI ON ERI ALOISSA? Filosofiassa: dualismien purkamista (mies-nainen, aktiivinen- passiivinen), joskus sanotaan naisen olevan olennaisesti erilainen kuin mies Kielitieteessä: miksi naispuoliset sanat auktoriteettiasemista kuulostavat oudoilta, kuten lautamies – lautanainen? Psykologiassa: naisen häpeä on erilaista kuin miehen, naisen ruumis on seksuaalisen vallan ja katseen kohteena, väkivalta parisuhteessa Uskontotieteessä: perehtyy esim. missä vaiheessa naispuoliset jumalakuvat karsiutuivat, entä ”ÄITI,TYTÄR&epäPYHÄ RUUMIS?”, ”huora ja madonna” Kasvatustieteessä: ”Tunneilla poikien sallitaan remuta enemmän. Silti vuorovaikutus rakennetaan poikien kanssa, tytöt vastaavat kiltisti. Oppikirjat esittävät miehet auktoriteettiasemissa tai aktiivisina. ” (Lindroos Päivi) Historiatieteissä ja kulttuurintutkimuksessa: Mikä on ”tuntematon työläisnainen”? (–Pirkko Markkola). Agraarisessa Suomessa naiset tekivät valtaosan töistä sekä sisällä ETTÄ ulkona.

10 JULIA KRISTEVA: HIEMAN HAASTETTA… Semioottinen ja symbolinen Symbolinen alue = miehinen Semioottinen alue= naisellinen, liukuva, rytminen, vaikea saada määriteltyä, ameebamainen Merkityksenanto tapahtuu ainoastaan symbolisessa järjestelmässä. Pyrkimys lukea miesten tiedetekstejä vastakarvaan….. Käyttää hyväkseen Freudin ajatusta toisesta näyttämöstä, joka on paljastettava Diskurssissa ilmenee oireita, jotka kertovat semiottisen esiinmarssista. Semioottinen rikkoo symbolista järjestystä.


Lataa ppt "FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google