Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön"— Esityksen transkriptio:

1 Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön
#Ainutlaatuinen –seminaari

2 Mitä on sukupuolisensitiivisyys?
”Sukupuolisensitiivisyys merkitsee herkkyyttä huomioida sukupuolen erilaiset vaikutukset nuorten kasvamisessa. Sukupuolisensitiivisessä poika- ja tyttötyössä tunnistetaan erilaisia tyttönä ja poikana olemisen tapoja, muttei uusinneta niitä kyseenalaistamatta. Työotteessa pyritään purkamaan, avaamaan ja laajentamaan sukupuolirooleja sekä sukupuolittuneita käyttäytymismalleja”. ”Sukupuolisensitiivinen työote edellyttää työntekijältä oman ajattelun ja sukupuolirooleihin liittyvien käsitysten tiedostamista sekä omaa toimintaa ohjaavien stereotypioiden kriittistä tarkastelua”.

3 … ja laajennusta käsitteeseen
Lisäksi: Monikulttuurisuus: sukupuoliroolit vaihtelevat eri kulttuureissa Monisukupolvisuus: sukupuolisensitiivivinen työote ei rajoitu toimintaan lasten ja nuorten kanssa Sukupuolen moninaisuus, muunsukupuolisuus: normikriittinen näkökulma esiintuo monenlaisia tapoja edustaa sukupuolta. Nämä eivät välttämättä asetu akselille tyttö-poika, nainen-mies. MeKaikki –hankkeessa ollaan uudelleensanoittamassa sukupuolisensitiiviisyyttä huomioiden kolme em. tekijää. Sukupuolikäsitykset elävät ajassa. Siksi on tärkeää sanoittaa sukupuolisensitiivisyyttä yhä uudelleen. Kontekstin huomioiminen: sukupuolta tuotetaan eri tiloissa eri tavoin

4 Sukupuolisensitiivinen työ setlementeissä
Kehittämishankkeita liitossa ja paikallissetlementeissä v lähtien Ensimmäisinä toimijoina Helsingin Tyttöjen Talo, Isosiskotoiminta Ahjolassa, Kölvi Hämeen piirissä Nyt tyttötyön toimipisteitä 13:sta paikkakunnalla, poikatyötä 6:llä Liiton kahdessa edellisessä hankkeessa kehitetty ja verkostoitu tyttötyötä

5 MeKaikki! -verkostohankkeen (2014-2016) tavoitteet
Kehittää ja vahvistaa eri setlementeissä tehtävää sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä. Mukana tyttötyön lisäksi poikatyö, monikulttuurisuus sekä aikuisten kanssa tehtävä työ Levittää sukupuolisensitiivistä näkökulmaa setlementtityön eri toimialoille sekä setlementtiliikkeen ulkopuolelle Yhteistyö muiden sukupuolisensitiivisten toimijoiden, kuten järjestöt, oppilaitokset ja kunnat, kanssa Kansainvälinen yhteistyö, mahdolliset kansainväliset kumppanuudet.

6 Verkostotoiminta hankkeessa
Sukupuolisensitiivisen nuorisotyön hanke toimii valtakunnallisessa ja alueellisissa verkostoissa Valtakunnallisia verkostotapaamisia kaksi vuodessa. Koulutuksellinen osuus, toimijoiden ajatusten vaihto, sukupuolisensitiivisen työotteen kehittäminen, materiaalit suse-työn tueksi Valtakunnallinen verkosto jakaantuu tarpeen mukaan tyttö- ja naistyön verkostoon sekä poika- ja miestyön verkostoon Toimijat kokevat tärkeäksi paitsi tyttö- ja poikaerityisyyden, myös verkostoitumisen yli totuttujen rajojen. Hankkeen seuraavassa verkostotapaamisessa kokeillaan toiminnan mukaista verkostoitumista (avoin toiminta, ujot ja hiljaiset nuoret, vapaaehtoisten kanssa toimiminen)

7 Verkostotoiminta hankkeessa
Verkostoituminen toimintamuodoittain (esim. Tyttöjen Talot, Tyttöjen Tuvat) Työmuodon mukainen verkostoituminen (esim. nuoret vanhemmat, monikulttuurinen työ) Sukupuolisensitiivisyys.fi –verkkosivut ja uutiskirje Virtuaalitapaamiskäytäntöjen luominen Liiton työntekijä koordinoi virtuaalikokouksia Yhteistyö muiden järjestöjen ja oppilaitosten kanssa Kansainvälinen yhteistyö ja kumppanuudet

8 Miksi verkostoitua? Aatteellisten ja toiminnallisten tavoitteiden sekä hyvien käytäntöjen jakaminen Perspektiivin ja ymmärryksen laajeneminen – yhdessä pystytään tuottamaan parempia ideoita kuin yksin Oman oppimisen reflektointi Asiantuntijana brändäytyminen

9 Verkostotoiminnan tavoitteet
On tärkeää määritellä ääneen verkostotoiminnan tavoitteet. Verkosto sitoutuu tavoitteisiin parhaiten kun se on ne itse määritellyt.   Tavoitteita pohtiessa olisi hyvä miettiä ainakin: Mitkä ovat verkoston lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet? Mitkä ovat verkostoitumisen hyödyt yksilölle /yhteisölle? Näiden yhteensovittaminen Mitä konkreettista sisällönkehittämistavoitteita verkostolla on? Mitä verkostoitumistavoitteita verkostolla on?

10 Verkostolaisten roolit
Verkostossa toimija voi antaa panoksensa verkoston tavoitteisiin joko sisältöasiantuntijana verkosto- ja kehittämistyön asiantuntijana Sujuva verkostossa toimiminen edellyttää, että osallisina ovat sekä henkilöt että organisaatiot (Päätöksenteko, verkostotoiminnan mahdollistaja)

11 Osallistumisen taso Verkostossa on eri tasoista osallistumista
Ydintoimijat Muut toimijat Pienen kunnan nuorisopalveluiden ainoalta työntekijältä ei voida edellyttää toimimista laajan verkoston johtajana, kokousten koollekutsujana tai verkostotoiminnan vastuullisena kehittäjänä.

12 Verkoston johtaminen Johtajaksi on syytä valita yksilö tai ryhmä, jolla on riittävät resurssit koordinoida toimintaa Johtamisdilemma: Asiantuntijaverkosto pyrkii yleensä tasavertaisuuteen, mutta ilman selkeää johtamista verkosto ei toimi tavoitteellisesti ja käytä voimavarojaan tehokkaasti. Voimakkaalla johtamisella verkosta taas menettää tasaveroisuuteen ja vastavuoroisuuteen perustuvan erityislaatunsa. Tavoitehakuinen toiminta kuitenkin edellyttää määrätietoista johtamista ja suunnittelua, muuten kokonaisuus ei etene, vaikka verkoston jäsenillä olisikin yhteistä tahtoa. Voiko esimerkiksi urheilujoukkue toimia ilman kapteenia tai valmentajaa?

13 Roolit jatkuu… Kun jokainen tietää paikkansa ja tuntee omat vahvuutensa, jäsenet täydentävät toistensa osaamista ja tietämystä Verkoston koordinointi- ja fasilitointivastuu voi olla myös kiertävä. Tällöin on hyvä etukäteen sopia vastuun kestosta

14 Kokemuksia alueellisesta sukupuolisensitiivisestä verkostotyöstä Esimerkkinä Pohjois-Suomen alueellinen verkosto Toiminut vuodesta Perustajina Setlementtiliiton Tyttötyön hanke ja Oulun Tyttöjen Talo. Tapaamisia ollut n. kaksi vuodessa. Mukana alueellisia tyttö- ja naistyöntekijöitä kuntasektorilta, järjestöistä sekä yksityiseltä sektorilta oman kiinnostuksen ja aktiivisuuden mukaan Koordinointivastuu alussa Rovaniemen Tyttöjen Talolla, sittemmin kiertävä vastuu Tavoitteina verkostoituminen, sukupuolisensitiivisen työmuodon laajentuminen, työmuotojen ja kokemusten jakaminen, tutustuminen erilaisiin työmuotoihin ja paikkoihin Verkoston ansioista mukanaolijoiden ammattitaito on monipuolistunut ja tieto muiden alueen toimijoiden työstä lisääntynyt. Yhteistä toiminnan suunnittelua Haasteena ajankäyttö ja vetovastuu Syyskuusta alkaen mukana myös poika- ja miestyö.

15 Joensuun ja lähialueiden sukupuolisensitiivisen työn verkosto
Verkoston tavoitteita voisi olla esimerkiksi… Nuorten kanssa toimivien sektoreiden yhteistyö ja nuorten sujuva poluttaminen toimijalta toiselle (koulut, kunnat, järjestöt ja opiskelijat) Nuorisoon liittyvien erityiskysymysten jakaminen, ammattitaidon laajentuminen Sukupuolisensitiivisen työotteen tunnettuuden lisääminen ja vahvistaminen opinnoissa / kohtaamistyössä Sukupuolisensitiivisen työotteen sisällöllinen laajentaminen. Esim. Suse työn alueelliset erityispiirteet Itä-Suomessa

16 Joensuun ja lähialueiden sukupuolisensitiivisen työn verkosto
Jäsenet ja roolit Eri alan ammattilaisia, eri tulokulma ja täydentävä osaaminen Joensuun Setlementti -> sukupuolisensitiivisen työotteen asiantuntemus opiskelijat -> tuore tieto, innostus terveydenhuolto ja sosiaaliala -> erityisnuoret, haastavissa elämäntilanteissa olevien nuorten kohtaaminen Mikä on minun roolini ja vahvuuteni verkostossa? Mitä pystyn tuomaan Joensuun alueen sukupuolisensitiivisen työn verkostoon? Ideat ja toimintahalukkuudet voi ilmaista iltapäivän toiminnallisissa pisteessä Joensuun Tyttöjen Talon Annikalle ja Anniinalle, jotka ovat yhteyshenkilöinä Joensuun alueen alueellisen verkoston perustamisideoinnissa. Verkoston johtajuus? Tapaamistiheys? Tapaamismuodot? Sähköpostilista? Sosiaalisen median hyödyntäminen? Toimijuuden haasteet?

17 Kiitos! Projektipäällikkö MeKaikki! -hanke Jelena Santalainen jelena.santalainen(at)setlementti.fi


Lataa ppt "Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google