Monikulttuurisen maailman kysymyksiä. Sokea oikeudenmukaisuus = ajattelutapa, jossa pyritään löytämään tasa-arvoiset oikeudet -> ollaan sokeita ihmisten.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Monikulttuurisuus ja etiikka s Kulttuurin monet merkitykset Kulttuuri: ”hengen viljely” lat. (tavat, ruoka, pukeutuminen, taide, uskonnot)  maailmankulttuurit.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Vaikuttavuuden arviointi
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Partion arvokeskustelu
Biologian ja maantiedon kenttä- ja harjoituskurssi
Eutanasia s
Humanismi.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
ELÄMÄNHALLINTA.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
TYTTÖJEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ
Itsetuhoinen prosessi
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Eläimille oikeuksia ihmisiä rankaisemalla?
Onko vapaus mahdollista?
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Merja Fischer, Tkt, KTM Positiivinen vuorovaikutus synnyttää hyvinvointia ja tyytyväisiä asiakkaita Merja Fischer, Tkt, KTM
Elämänkatsomustiedon tunti
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Hyvinvointia kestävästi
Luku 3 Missä ja miten Digiopetusaineisto filosofia sai alkunsa? Luku 3
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Vanhuksen saattohoito
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Sosiaalialan tehtävärakenne
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Kirjastoauto.
Lukutaito ja syrjäytyminen
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
5. Eettinen vastuullisuus
Terveiset Yö-ryhmästä
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Esityksen transkriptio:

Monikulttuurisen maailman kysymyksiä

Sokea oikeudenmukaisuus = ajattelutapa, jossa pyritään löytämään tasa-arvoiset oikeudet -> ollaan sokeita ihmisten erilaisuudelle  Millaisia tekijöitä mielestäsi pitäisi ottaa huomioon kun arvioidaan ihmisten yhteiskunnallisia oikeuksia?  Ihmiset kuuluvat erilaisiin ryhmiin. Pitäisikö se ottaa huomioon yhteiskunnallisissa päätöksissä? Miten?  Mitä ajatuksia herättävät käsitteet: pluralismi, monikulttuurisuus

Oikeus erilaiseen kohteluun  Eri ihmisryhmien erilainen kohtelu perustuu tasa-arvoisten lähtökohtien turvaamiseen. On kuitenkin herätty siihen, että on muitakin erottavan kohtelun perusteita kuin lähtökohtien tavoitteet  Mitä perusteita keksit sille, että kouluissa ei kaikkien tarvitse syödä samaa ruokaa  Millaisia oikeuksia yhteiskunnassamme on esim. liikuntarajoitteisille, erilaisille opiskelijoille eri uskontoihin tai kulttuureihin kuuluville ihmisille?

Oikeudenmukaisuus erojen tunnustamisena  Identiteetin merkitys kasvaa: kieli, uskonnollinen ja etninen tausta huomioidaan  Pyritään estämään ihmisten erityispiirteiden sulauttaminen valtakulttuuriin  Eriytetyt ryhmäsidonnaiset oikeudet

Kuvaa itsestäsi 5 piirrettä joka on osa identiteettiäsi  Pohdi, miten juuri ne piirteet erottavat sinut muista?  Miten identiteettiä ilmaistaan?  Aikeisemmin yhteisö määritti identiteetin. Miten se on nyt?

Taylor autenttinen: elämä ja identiteetti  Autenttinen elämä tarkoittaa itselle oman ominaisen elämän löytymistä. Itsensä toteuttamista. Tämä ei tarkoita vain yksilöllisiä valintoja vaan identiteetti ja autenttisuus syntyvät vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin.  Autenttisuus Sartren mukaan tarkoittaa taas yhteisöllisyyden unohtamista ja itsensä valitsemista muista ihmisistä välittämättä. Ihminen on valintansa keskellä yksin, mutta itsenäisen päätöksen jälkeen uskollinen valinnalleen eli autenttinen

Vähemmistöoikeudet  Onko vähemmistöjen eristäminen yhteiskunnassa oikea ratkaisu? Miten se auttaa/ ei auta yksilöä.  Olisiko sellainen yhteiskunta mahdollinen jossa olisi monia erillisiä ryhmiä erillisine oikeuksineen?  Pitääkö kaikki kulttuuriset erityispiirteet säilyttää? (monet uskonnot ja kulttuurit väheksyvät naisia)

Chandran Kukathas  Vähemmistöjen oikeus säilyttää oman kulttuurinsa erityispiirteet pitää säilyttää, jos turvataan myös oikeus vaihtaa kulttuuria.  kommentoi

Leslie Green  Kulttuureita joissa ihmisoikeuksia loukataan pitäisi tukea toisin, vaikka ongelmiin puututtaisiinkin. Yksilön omat intressit tulee toteutua  Yksilön oikeus kulttuuriin ei ole rajoittamaton. Oikeutettu kulttuuri on ei loukkaa muita ihmisen tärkeitä intressejä. Kulttuurin tapoihin on puututtava jos se esimerkiksi estää muiden (esim.uskontojen) intressien toteutumista kulttuurin sisällä  S. 157 t. 1 ja 2

Miten ihmisoikeuksia arvioidaan?  Miten voit määritellä vakavan ihmisoikeusrikkomuksen? Milloin on oikeus puuttua muiden kulttuurien epäkohtiin? (ovatko ympärileikkaus, lievä sukupuoltenvälinen epätasa -arvo, uskonnollinen ”painostus” ihmisoikeusrikkomuksia?)  Miten voidaan arvioida mitkä asiat kuluvat kulttuuriin?  Lue s. 158 t. 1 ja 2

Globaali oikeudenmukaisuus  Machiavelli ja Hobbes : Poliittinen realismi = valtion tehtävänä on ylläpitää turvallisuutta ja huolehtia kansalaisten eduista  Vaihtoehtoisia malleja:  pohjimmainen ihmisoikeuksien ja tasa-arvon löytyminen ei pitäisi olla kiinni valtion tai rajoista vaan oikeudenmukaisuus pitäisi toteutua kansainvälisesti ( kosmopoliittinen näkemys)  Lähtökohtana kulttuurien erilaisuus: historia, arvot, perinteet on otettava huomioon (pluralismi)

Päämääränä maailman kansalaisuus  Lue s t. 1 ja 2 s. 161 ja t. 1ja 2 s. 163

Kansainvälinen köyhyysongelma  Onko avustuksissa kyse mielestäsi enemmän oikeudenmukaisuudesta vai armeliaisuudesta? Mikä nämä tekijät eroavat toisistaan  Onko valtioilla jotka antavat avustuksia oikeus päättää niiden käytöstä?  Onko auttamisen syillä eroa jos autetaan katastrofialueita selviytymään tai maita josta eivät selviydy taloudellisesta ahdingosta. -> milloin maat ovat oikeutettuja muiden apuun?  T 1,2,3 s. 164

Ekologiset ongelmat Arne Naess  Maapallo on nähtävä ihmisen ja luonnon yhteisenä paikkana. Päästävä irti vastakkainasettelumallista.  Pinnallinen ajattelu malli  Pyritään hyvinvoinnin nimissä taisteluun luonnonvarojen loppumista ja ympäristön saastumista vastaan  Pyritään ympäristöongelmien tehokkaaseen ratkaisuun (ei muutokseen)  Syvällinen ekologinen ajattelu  Ihmisellä ei ole erityisasemaan muiden eliöiden joukossa. Kaikilla eliöillä on itseisarvo  Ympäristöongelmia ei voida katsoa vain ihmisen näkökulmasta

 Syväekologia  Elämän monimuotoisuuden kunnioittaminen. Se koetaan myös elämän välttämättömyydeksi  Monimuotoisuuteen ihminen voi riistää vain omien välttämättömien tarpeiden tyydyttämineen.  Elintason jatkuvasta kehityspyrkimyksestä on päästävä eroon. Korostetaan elämän laatua

Linkolan eloonjäämisoppi  Lue s. 166  t: 1 ja 2  Ole näkemyksenpuolella tai vastaan.  Mitä ihminen voi tehdä ympäristönsä puolesta?  Ovatko kaikki eliöt samanarvoisia? Olisiko jokin esim. eläinlaji enemmän arvokas eloonjäämisen kannalta kuin jokin toinen?  Miten ihminen voisi parantaa elämänlaatuaan korkean elintason sijaan?  Syväekologisen näkemyksen mukaan maapallo ei tule kestämään jatkuvaa väestönkasvua. Mikä avuksi? Pitäisikö väestön kasvua rajoittaa?  Kuvaa kolme mielestäsi pahinta ihmiskunnan uhkaa tulevaisuudessa. Miten näitä voidaan käytännössä ehkäistä?

Ekologia ja ekosofia  Ekosofia= pyrkii ympäristöä koskevan viisauden (ymmärtämisen) luonteen löytämiseen  Kant sovellettuna: ” mitään elollista ei saa kohdella koskaan pelkkänä välineenä”  Pohdi eri eläinten merkityksiä: kalat, lehmät, kovakuoriaiset, madot. Onko Naess oikeassa kaikki eliöt ovat tasa-arvoisia?  T: 1,3 s. 169