11 Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENERGIA-AVUSTUKSET- MITÄ MUUTOKSIA TULOSSA? Riitta Kimari Ympäristöministeriö Asunto- ja rakennusosasto.
Advertisements

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Projektisalkun hallinta
Hallinnon kehittämisen uudet tuulet
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Taidetoimikunnat Taiken asiantuntijoina ja vaikuttajina Esa Rantanen
Hallinnonalan VATU-hankkeen tavoitteet  2015  2020 Valtion toimintaan/Hankkeen kohdealueeseen kohdistuvat vaikuttavuustavoitteet: Valtion.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Mitä yhdistymissopimuksessa sovittiin ja millä tavoin EHYT ry:n strategiatyötä jatketaan? Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Valtuusto
Apurahapäätösten vertailuperusteet
Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen ammattikorkeakoulussa
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
Alueellinen kalataloushallinto uudistui – mikä muuttui?
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
RAY:N AVUSTUKSET SILMU ry:n rahoitustori 20.4 klo Porvoossa.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Suomen Jääkiekkoliitto1 TUKEA JÄÄKIEKON HARRASTAMISEEN.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Ajankohtaista Mela-turvasta Syyskuu Maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilaki MATAL – uusi laki voimaan vuoden 2016 alusta Laki on kirjoitettu.
Johtamisen ketju kohti tuottavuutta Yrittäjän onnenpäivä Ossi Aura
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Dokumentointipohjat 1-5 milj. € hankkeiden hankearviointiin (kevennetty vaihtoehto word-arviointikehikolle) JulkICT 10/2016.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Vaikuttavuuden arviointi
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
KANEN TOIMINTASUUNNITELMA
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Yhteinen tavoitteemme
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
SUOMEN SOTILASURHEILULIITON
Pelastustoimen uudistaminen
Hallinnonalan VATU-hankkeen tavoitteet 20152020
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Työryhmät 1 ja 2 työpajassa
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
JOHTAMISEN KETJUN PERUSTEET
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Tiekartta hyviin lähiöihin
Keskustelukooste hyvien kehittämistyön edellytysten luomisesta
Tukiliiton strategiaprosessi
Toiminnallinen ohjaus
Liiketoimintasuunnitelma
Valtiontalouden ja toiminnan ohjaus
Kaupunkistrategian laadinta
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Valistuksesta vuorovaikutukseen
Esityksen transkriptio:

11 Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta

2 Miksi strategian uudistus on ajankohtainen? 1.Yhteiskunta muuttuu kokoajan ja avustuksella toteutettavan toiminnan tulee muuttua vastaamaan nykyistä ja tulevaa toimintaympäristöä, avustuksen on tuettava tätä muutoksiin vastaamista ja ennakoivan toimintakulttuurin syntymistä. 2.Pelastustoimen toimintaympäristö on muuttunut. Kunnallisesta pelastustoimesta on siirrytty alueelliseen pelastustoimeen, osin avustuspolitiikka, strategia ja lainsäädäntö perustuu vielä vanhaan maailmaan. 3.Keskushallinnon tasolla tapahtuvat muutokset (KIEKU, KEHU, VATU) ovat niin suuria, että kokonaistarkastelu on tarpeen. 4.Vaatimukset vaikuttavuuden, tuloksellisuuden, taloudellisuuden, toiminnan läpinäkyvyyden sekä näihin liittyvän raportoinnin osalta ovat lisääntyneet viimeisten viiden vuoden aikana huomattavasti. Strategiseen kokonaiskatselmuksen ei kuitenkaan ole ollut resursseja aiemmin. Vuosittain tehtävissä toiminta- ja taloussuunnitelmissa on pyritty huomioimaan akuuteimmat huomiota vaativat uudistukset ja muutostarpeet.

3 Strategiaprosessi, strategian jalkauttaminen ja tarkistaminen Strategiaprosessi käynnistyi keväällä 2012 Strategian laadintaan on osallistettu työpajoin, kyselytutkimuksin kaikki keskeiset sidosryhmät Strategialuonnoksesta pyydettiin lisäksi lausunto laajalta vastaanottajakunnalta Lausunnoista on laadittu yhteenveto ja niiden perusteella tehdään tarvittavat muutokset strategialuonnokseen Lopullinen strategia-asiakirja hyväksytään kokouksessa Strategian pohjalta laaditaan toimeenpanosuunnitelma, joka osaltaan korvaa nykymuotoisen toiminta- ja taloussuunnitelman Toimeenpanosuunnitelmassa strategisiin tavoitteisiin kytketään myös eurot ja seurannan mittarit Toimeenpanosuunnitelma ja jalkauttamistoimet hyväksytään hallituksessa syyskuussa Strategian ja sen ensimmäisen toimeenpanosuunnitelman jalkauttaminen ja toimeenpano aloitetaan syyskuussa Toimeenpanosuunnitelmaa tarkennetaan vuosittaisilla toteutussuunnitelmilla Strategian aikajänne on vuoteen 2025 Strategiset tavoitteet ja painopisteet tarkistetaan ja toimeenpanosuunnitelma laaditaan hallituskausittain (kolmen vuoden välein)

4 Palonehkäisyn toiveet PSR:n uudeksi strategiaksi –työpaja Palonehkäisyn perinnepäivät Ryhmä 1: Pelastuslaitosten tehtävät ja toimintamallit Ryhmä 2: Onnettomuuksien ehkäisy Ryhmä 3: Henkilöstön riittävyys ja motivaatio Ryhmä 4: Osaaminen ja tietopohja

5 Strategiaa virittävät ryhmätyöt SM/Pelastusosaston Onnettomuuksien ehkäisyn yksikön, Palosuojelurahaston ja SPEKin onnettomuuksien ehkäisyn yksikön yhteisseminaarissa Padasjoella Ryhmät Kansainvälinen/kansallinen/alueellinen turvallisuusviestintä Kumppanuuden keinot palonehkäisyssä Elinkaariajattelu (vauvasta vaariin) paloturvallisuustoimissa Pohdittavaa: Mitä, kenelle, kenen kanssa, millä tavoin? Miettikää myös: Mitkä alalla selviöinä pidettävät tekijät pitäisi poistaa? Mitä tekijöitä tulisi supistaa selvästi alan normia vähäisemmiksi? Mitä tekijöitä tulisi korostaa enemmän kuin alalla on totuttu? Mitä sellaisia tekijöitä pitäisi luoda, joita alalla ei ole koskaan tarjottu?

6 Luonnos Palosuojelurahasto 2025 Tarkoitus: Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta Visio: Mihin tähdätään vuoteen 2025 mennessä? Palosuojelurahasto on tehokas ja joustava avustuksen kanavoija, joka laadukkaalla päätöksenteollaan ja vaikuttavuuden varmistavilla toimintatavoillaan mahdollistaa pelastustoimen strategisten tavoitteiden tarkoituksenmukaisimman jalkauttamisen ja saavuttamisen sekä palonehkäisyn tuloksekkaan kehittämisen. Tavoite: Paras mahdollinen vaikuttavuus jokaiselle myönnetylle avustuseurolle. Lopullinen strategia hyväksytään hallituksen kokouksessa , viimeistelyssä olevia strategiasivuja ei ole mukana tässä esitysversiossa

7 VAIKUTTAVUUS: Aktiivisella toiminnalla ja yhteistyöllä varmistetaan paras mahdollinen vaikuttavuus jokaiselle avustuseurolle PALVELUKYKY: Laadukkaat ja modernit haku- ja päätösprosessit palvelevat avustuksenhakijoita ja vaikuttavuutta AIKAANSAANNOSKYKY: Resurssien tehokas käyttö, tarkoituksenmukainen tehtäväjako sekä hyvin toimivat prosessit takaavat laadukkaan ja läpinäkyvän toiminnan TUOTTAVUUS JA TALOUDELLISUUS: Julkisten varojen vastuullinen, suunnitelmallinen ja tehokas hallinta mahdollistaa joustavuuden ja edelläkävijyyden muutoksissa ULKOINEN SISÄINEN TULOKSELLISUUS Rahaston tuloksellisuus

8 Palosuojelurahaston erityisavustukset tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Erityisavustus voidaan myöntää – oppimateriaalin tuotantoon ja hankintaan, – tietojenkäsittelyn kehittämiseen ja laitteiden hankintaan, – kokeilu-, käynnistämis-, tutkimus- ja kehittämistoimintaan, – valistukseen ja neuvontaan sekä standardisointiin. – tietyin ehdoin apurahoihin ja stipendeihin. Erityisavustuksia myönnetään vuosittain noin 2,65 miljoonaa euroa. Erityisavustuksia voi hakea määräaikoina kaksi kertaa vuodessa: Vuoden hakukierros – Erityisavustukset julistettu haettaviksi – Hakemukset rahastoon mennessä – Päätökset Vuoden hakukierros – Erityisavustukset julistetaan haettaviksi – Hakemukset rahastoon mennessä – Päätökset helmi-maaliskuussa 2014 Hakuohjeet ja –lomakkeet psr.fi/erityisavustukset

9 * Ennuste maksukertymästä v. 2013: 9,74 milj. €, v ,88 milj. €, v. 2015: 9,979 milj. €

10 Valmistuneita hankkeita TI-TI Nallen turvallisuus -DVD 24/365 Palokuntalaisuus Suomessa –julkaisu Läpivirtaustutkimus tulella tehdyistä tuhotöistä –julkaisu

11 Pelastustoimen tilinpäätös – analyysi suomalaisen pelastustoimen nykytilasta Kirja luovutettiin ministeri Räsäselle perjantaina

12 ProntoX/Varanto FireFit I-IV Ransu 1-2 Joka kodin palontorjuntatalkoot

13 Palosuojelurahasto PL 26 (Kirkkokatu 12), Valtioneuvosto