Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tehostetun ravitsemusneuvonnan vaikuttavuus - Mitä Strip-tutkimus on opettanut Olli Simell Turun yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Lapin ja Länsi-Pohjan sote- seminaari Varautuminen ikäihmisten palvelujen tarpeen kasvuun Ylitorniolla Eeva Leukumaa Kari Askonen.
3 Terveystottumusten tutkiminen. Tutkimusmenetelmien arviointi Validiteetti eli pätevyys – Onko mitattu sitä mitä pitikin – Voi tutkia vertaamalla menetelmää.
Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Hoitosuunnitelma. Tavoitteet Laatuverkosto 2007 – Potilaan parempi, yksilöllinen hoito – Voimavarojen (henkilöstön) tehokas käyttö STM 2011 – potilaskeskeisyys,
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Rahoitus Opetus- ja kulttuuriministeriö
Tuukan ja Siskon seikkailut gradumaailmassa
TE1 Terveyden perusteet
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
Liikesaksan perusteet I
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Edupalvelut.fi Matti Lähtevänoja, Kuopion kasvun ja oppimisen palvelualue, Kallaveden lukio.
Terveysväittämät.
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Esityksen nimi / Tekijä
Majoituspalvelun ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Turun Osuuskaupan hotelleissa Opinnäytetyö, Hanne-Mari Tuike, Turun ammattikorkeakoulu.
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
SISUKAS-MALLI - TUKEA SIJOITETUN LAPSEN HYVINVOINTIIN JA KOULUNKÄYNTIIN Porvoo Christine Välivaara.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Asiakkaat ja sote-palvelut –seminaari
Vanhempien ja lasten osallisuuden lisääminen
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Validointi vapaassa sivistystyössä
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Miten tukea lasta vanhempien erossa? Eron edessä –ilta
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
Liikuntatieteen päivät 2019 Maria Heikkilä, ETM
Esityksen transkriptio:

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tehostetun ravitsemusneuvonnan vaikuttavuus - Mitä Strip-tutkimus on opettanut Olli Simell Turun yliopisto

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tutkimuksen ongelmia ja taustaa Tutkimusasetelma, aineisto, menetelmiä ja ravitsemusneuvonnan toteutus käytännössä Tuloksia Ravintoaineiden saannit Kokonaiskolesteroli Lasten kasvu Ylipainon jakautuminen Onko projektista jotakin opittavaa? Esityksen sisältö:

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Muutokset yhteiskunnassa: samanaikaisen interventio- ja kontrolliryhmän tarve (eettiset ja muut ongelmat) Neuvontaa vain harvoin, muutoin ”vapaata elämää” Taipumus intervention vaikutusten nopeaan katoamiseen (mm. laihdutus): pitkäkestoisuus välttämätöntä ”Minän” vaikutus interventioon: samat henkilöt ohjaamaan molempia ryhmiä Objektiivisten mittarien tarve Laboratoriomenetelmien muutokset Vaikuttavuustutkimusten ongelmia

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Diabetes Ravinto Ylipaino Verenpaine Seeruminkolesteroli Sydän- ja verisuoni- sairaudet Vähäinen fyysinen aktiivisuus Tupakointi Miessukupuoli Perimä Ikä Toistuvat infektiot

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus STRIP-tutkimuksen taustaa ja tavoitteita Sepelvaltimotauti : alkaa lapsuudessa oireet esiin vasta keski-iässä riskitekijät elämäntapakysymyksiä Tavoitteet: SELVITTÄÄ ravitsemus- ja elämäntapaneuvonnan vaikutusta valtimotaudin riskitekijöihin ja TUTKIA, voidaanko valtimotaudin kehittymiseen johtaviin riskitekijöihin puuttua turvallisesti ja tehokkaasti aloittamalla ohjaus varhaislapsuudessa, paljon aikaisempaa varhemmin, ja jatkamalla sitä läpi lapsuus- ja nuoruusvuosien

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tutkimusaineisto Neuvolat N=1880 Lapsi 5 kk YLIOPISTO N=1105 Lapsi 6 kk Tutkimukseen osallistuvat (N=1062) lapset (7kk) arvottiin Interventioryhmään N=540 Lopettaneet N=268 Seuranta Lapset 14 v N=253 Kontrolliryhmään N=522 Seuranta Lapset 14 v N=280 Lopettaneet N=237 Kieltäytyneet N=43 Kieltäytyneet N=775 Rekrytointi vuosina

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tutkimuskäynnit Interventioryhmä: 1-3 kk välein 2-vuotiaaksi, sen jälkeen puolen vuoden välein Kontrolliryhmä: puolen vuoden välein, 7-vuotiaasta kerran vuodessa Kestoltaan noin tunti Lääkäri/tutkimushoitaja ravitsemusterapeutti (TtM/THM, ETM) laboratoriohoitaja, UÄ-hoitaja

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ravitsemusneuvonta - periaatteet Jo vauvaiästä lähtien, 7v. alkaen lapselle itselleen Lapsen aktiivinen rooli; riittävästi aikaa lapselle Perhekeskeisyys ja yksilöllisyys muutokset ruoankäyttötietojen sekä perheen omien näkemysten ja kokemusten kautta Ei tiukkaa määrättyä ruokavaliota Toistuvuus, pitkäkestoisuus Pyritään liittämään uusi tieto olemassa oleviin käsityksiin ja aiemmin opittuun Positiivinen kommentointi Vanhempien ja lasten kommunikoinnin edistäminen Tieto, asenne, motivaatio

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ravitsemukselliset tavoitteet: Imetys niin pitkään kuin mahdollista (n. 12 kk ), tarvittaessa äidinmaidon korvike Rasvan kokonaissaanti 1-2- vuotiailla E%, sen jälkeen noin 30 E% tyydyttynyt rasva < 10 E% tyydyttymätön : tyydyttynyt rasva –suhde 2:1 Hiilihydraattien (sokerin) ja proteiinin saanti suositusten mukaan, kuitua riittävästi Käytännön tavoitteet: 1-vuotiaille rasvaton maito ja pehmeän rasvan lisä (2-3 tl/pv) Margariinin/öljyn käyttö ruoanlaitossa, leivonnassa ja leipärasvana Kovaa rasvaa sis. tuotteiden korvaaminen pehmeää rasvaa sisältävillä (esim. kerma  kasvirasvapohjainen vastaava valmiste) Vähärasvaiset maito- ja lihavalmisteet Runsaasti kasviksia ja täysjyväviljatuotteita Kalaa säännöllisesti Ravitsemusneuvonta

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Joka käynnillä oma teema (esim. suola) Neuvontakerrasta listattu tavoite, sisältö, käytettävä materiaali, menetelmä (esim. kysely, tietokone, keskustelu) Välikirjeet kotiin: tuloksista, päivähoidon /koulun aloituksen merkityksestä ruokailuun Käytännönläheisyys, perheen arjen huomioon otto Puhutaan tuotemerkeistä, tuotemallit esillä Hyödynnetään olemassa olevaa materiaalia esim. Margariinitiedotus, Sydänliitto, elintarvikeyritykset Ravitsemusneuvonta – käytännössä

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Neuvontamateriaali: ruokakuvat, ruokamallit, suolataulut, viljanäytteet, elintarvikepakkaukset, Internet, tietokonepelit Ruoankäyttötietojen hyödyntäminen: lapsen ruokapäiväkirja perheen ruokatottumukset: ruoanvalmistusrasva, maitolaatu, suola Jaettava materiaali: aiheeseen liittyvät esitteet (valmiit ja omat) kokkikerhon reseptit kotitehtävät lapselle

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ravitsemusneuvonnan toteutus lapsi 7 kk - 7 v Koko perhe yhdessä neuvontatilanteessa Ohjaus kohdistettu lapsen vanhempiin Neuvonnassa otettu huomioon lapsen ikä Neuvonnan teemoja: perheen ruokailurytmi kovan ja pehmeän rasvan erot näkyvä ja piilorasva margariini/öljy suolan käyttö säännölliset ruokailuajat Kouluun menevän lapsen omat ruokavalinnat

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Alle 7v lasten perheille jaettua materiaalia

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ravitsemusneuvonnan toteutus lapsi 7.5 v – 17 v kovan ja pehmeän rasvan erot näkyvä ja piilorasva rasvaton maito ja margariini/öljy tyydyttyneen rasvan vähentäminen kuitu, viljavalmisteiden käyttö suolan käyttö sokerin käyttö, hammasterveys kasvisten käyttö monipuolinen syöminen (ruokapyramidi ja lautasmalli) ateriarytmi suurentuneet annoskoot Lapsi ja vanhemmat erikseen neuvontatilanteessa Vanhempien kanssa keskustellaan, mistä nuoren kanssa on puhuttu ja miten tärkeä vanhempien merkitys on esimerkkinä nuorelle Iän myötä lisätään nuoren tietoisuutta omista valinnoistaan ja mahdollisuuksista muutoksiin Neuvonnan teemoja:

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tutkimusmenetelmiä Pituus Paino Ruokapäiväkirjat Verinäytteet Verenpaine

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Muita tutkimusmenetelmiä UÄ: valtimon (brachialis, carotis, aorta) seinämän paksuus ja kimmoisuus ja abdominaalirasva 11 v iästä alkaen joka toinen vuosi, insuliiniresistenssi UÄ vanhemmilta ja isovanhemmilta 5v välein DXA: kehon koostumus ja luuston tila Infektiot: Chl. pneumoniae, Helicobacter pylori, mycoplasma; antibioottihoitojen vaikutus Neurologinen kehitys (5-vuotistarkastus) Passiivisen ja aktiivin tupakoinnin preventio, kotiniinimittaukset Caries ja muu suuterveys Puberteetin eteneminen ja vaikutukset riskitekijöihin Psykologiset aspektit, ruokailurytmi, ravintoaineiden saanti murrosiässä Geenit (DNA) lapsesta, sisaruksista, vanhemmista, isovanhemmista

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Tutkimustuloksia

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus PojatTytöt Energiaravintoaineiden saanti

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ruokavalion rasvan laatu Kova, tyydyttynyt rasva

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ruokavalion rasvan laatu Pehmeä monityydyttymätön rasva

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Seerumin kokonaiskolesteroli Pojat Tytöt PojatTytöt

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Lasten kasvu Pituuspainon mukaan (%)

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Lasten kasvu Pituuden (SD) mukaan

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Ylipainoisten (pituuspaino >+20%) osuus tutkimusryhmissä

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Lasten ylipainoa selittäviä tekijöitä (10 v) Ikä Jokainen ikävuosi lisää ylipainon riskiä tytöillä 39% (p<0.0001, 95% CI 25%-55%) ja pojilla 41% (p=0.0005, 95% CI 24%-61%) Äidin BMI Yhden yksikön nousu äidin BMI:ssä lisää ylipainon riskiä tytöillä 16% (p=0.025, 95% CI 6%-26%) Isän BMI Yhden yksikön nousu isän BMI:ssä lisää ylipainon riskiä tytöillä 10% (p=0.018, 95% CI 5%-14%) ja pojilla 14% (p=0.04, 95% CI 1%-30%)

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus Pohdintaa Ravitsemusneuvonnan hyödyntäminen terveydenhuollossa: ohjauksen varhainen aloitus: KYLLÄ kaikki perheet tarvitsevat ohjausta: KYLLÄ voimien keskittäminen riskiperheisiin varhain: KYLLÄ? tapaaminen pari kertaa vuodessa = EHKÄ soveltaminen rajallisempiin resursseihin? yksinkertaiset, selkeät neuvontamallit: KYLLÄ ohjaus yksilöllistä, yksityiskohtaista ja suunnitelmallisesti etenevää: KYLLÄ tärkeää puuttua jo lieväänkin ylipainoon: KYLLÄ?

Turun yliopisto / STRIP-tutkimus