Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SISUKAS-MALLI - TUKEA SIJOITETUN LAPSEN HYVINVOINTIIN JA KOULUNKÄYNTIIN Porvoo 10.10.2017 Christine Välivaara.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SISUKAS-MALLI - TUKEA SIJOITETUN LAPSEN HYVINVOINTIIN JA KOULUNKÄYNTIIN Porvoo 10.10.2017 Christine Välivaara."— Esityksen transkriptio:

1 SISUKAS-MALLI - TUKEA SIJOITETUN LAPSEN HYVINVOINTIIN JA KOULUNKÄYNTIIN
Porvoo Christine Välivaara

2 Sisukas - räppi

3 Suomessa joka päivä, joka toinen tunti sijoitetaan lapsi.

4 Sijoitetuilla lapsilla esiintyy tutkitusti muita lapsia enemmän oppimisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia. He ovat kokeneet koulussa enemmän väkivaltaa, yksinäisyyttä ja kiusaamista. (Kouluterveyskysely 2017)

5 Puolella lapsista on sijoitettaessa erityistarpeita koulussa ja tuen tarpeet jatkuvat sijoituksen jälkeen. (Heino 2007, Hiitola 2008, Eronen 2013)

6 Koulunkäynnin vaikeudet ovat suurin riskitekijä sijoitettujen lasten tulevaisuudelle ja psykososiaalisille ongelmille. (Vinnerljung 2012)

7 Hyviä uutisia! SISUKAS – toiminnalla on tutkitusti voitu vaikuttaa myönteisesti sijoitettujen lasten hyvinvointiin ja koulumenestykseen. Vastaava malli, Skolfam, on ollut käytössä Ruotsissa vuodesta Sitä on myös pilotoitu hyvin tuloksin Norjassa ja Tanskassa. Hollanti on myös ottamassa mallin kokeiluun.

8 Sijaishuollon sosiaalityön systemaattinen toimintatapa
Konsultoiva tiimi kokoaa yhteen monitoimijaisen verkoston lasta kannattelemaan Perustuu lapsen tarpeisiin, niiden kartoittamiseen, tukeen ja vaikuttavuuden seurantaan On voimavarakeskeinen, avoimia dialogeja hyödyntävä ja kustannustehokas työtapa Tiivistää yhteistyötä, parantaa tiedonkulkua yli sektorirajojen, tuo avun lähelle Hyvä käytäntö 2016, TERVESOS 2. sija 2016

9 Lapsen verkosto SISUKAS-työskentelyssä:
1. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä 2. SISUKAS-tiimi (erityisopettaja, psykologi) 3. Sijaisvanhemmat 4. Lapsen luokanopettaja/oma opettaja 5. Lapsen huoltajat (jos mahdollista) 6. Tarpeen mukaan muut lapselle tärkeät aikuiset

10

11 Sisukas, tukea sijoitetun lapsen koulupolulle

12 KARTOITUSVÄLINEET - PSYKOLOGI
Tutkimuskohde Tutkimusmenetelmä Tiedonantaja Yleiset kognitiiviset kyvyt WISC-IV (Wechsler, 2010) Lapsi, Psykososiaalinen hyvinvointi Vahvuudet ja vaikeudet (SDQ) –kysely (Goodman, 2011) Lapsi, sijaisvanhemmat, opettaja Opettaja-oppilas-suhde VAS-mittari (Aitken, 1969) Opettaja Lapsi Oppija-minäkuva Minä koululaisena kysely (Aro ym., 2014)

13 KARTOITUSVÄLINEET ERITYISOPETTAJA
Etunimi Sukunimi KARTOITUSVÄLINEET ERITYISOPETTAJA Tutkimuskohde Tutkimusmenetelmä Tekninen lukeminen Ala-asteen lukutesti ALLU, tekninen lukeminen Luetun ymmärtäminen Ala-asteen lukutesti ALLU, luetun ymmärtäminen Oikeinkirjoitus Perusopetuksen kirjoitustestit, seulontaosa Matematiikka MAKEKO

14

15 Pesäpuu ry juurruttaa mallia Suomessa materiaalien, koulutusprosessien ja konsultaatioiden avulla. www. sijoitettulapsikoulussa.fi Materiaalit tulostettavissa netistä tai ostettavissa Pesäpuu ry:n verkkokaupasta:

16


Lataa ppt "SISUKAS-MALLI - TUKEA SIJOITETUN LAPSEN HYVINVOINTIIN JA KOULUNKÄYNTIIN Porvoo 10.10.2017 Christine Välivaara."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google