Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveyden ja sairauksien historian tutkimista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveyden ja sairauksien historian tutkimista"— Esityksen transkriptio:

1 Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Tiedon jäsentäminen ydinainesanalyysin avulla

2 Ydinainesanalyysi kurssisisältöjen tai aihealueiden jaottelun avuksi
Must know TÄYDENTÄVÄ TIETÄMYS Should know ERITYISTIETÄMYS Nice to know Terveyden ja sairauksien historia Ydinaines, jonka hallitseminen on välttämätöntä jatkon kannalta ja jonka ymmärtäminen mahdollistaa syventävän tai laajentavan tiedon hankkimisen. MERKITTÄVIMMÄT TAPAHTUMAT/ KEKSINNÖT TERVEYDEN EDISTÄMISEN JA SAIRAUKSIEN HOIDON KANNALTA. TÄRKEINTÄ ASIAA Täydentävä tietous, joka selventää ydinaineksen yksityiskohtia ja kertoo tapahtumista, jotka eivät ole yhtä merkittäviä kuin ydinaineksen asiat. Erityistietämys, joka syventää jonkin alueen hallintaa. Terveyden ja sairauden historian kannalta tapahtumia, joita on kiva tietää, mutta ne eivät ole koko kehityksen kannalta kovin merkittäviä.

3 Terveyden ja sairauden historia
Ydinainesta: teoriat/mallit, joiden avulla sairauksien syntyä ja puhkeamista on selitetty, tautikäsitykset, merkittävimmät lääkkeet ja keksinnöt sairauksien hoidon ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta (sisällytä lyhyet määritelmät) Täydentävä / erityistietämys: tartuntataudit, keksinnöt, terveydenhuoltojärjestelmän /lääketieteen kehittyminen. Hyödynnä myös kuvatekstien ainesta!

4 Ydinaineksen omaksumiseen pitäisi käyttää eniten aikaa.
YDINTIETO Ydinaines kattaa tiedot ja taidot, joiden hallitseminen on välttämätöntä uusien tietojen omaksumisen kannalta. Tärkeintä asiaa. Ydinaines ei ole yksittäisiä faktoja vaan enemmänkin teorioita ja periaatteita. Ydinaineksen omaksumiseen pitäisi käyttää eniten aikaa.

5 TÄYDENTÄVÄ kattaa ydinasioiden ja periaatteiden yksityiskohtia ja laajennuksia, jotka voivat olla tarpeellisia, mutta aika- ja oppimisresurssin takia tätä tietämystä ei painoteta.

6 LISÄTIETO on tietoa, joka toimii ydinaineksen ja täydentävän tietämyksen yksityiskohtina. Tämä tietämys on oppijan itsensä harrastuneisuuden ja erikoistumisen varassa.

7 Esimerkki Ydinainesanalyysistä
Täydentävä Erityistietämys Ravinto terveyden edistäjänä -Ihminen tarvitsee sopivassa suhteessa kolmen laisia Energiaravintoaineita: (hiilihyd 50-60%, proteiinit 25% ja rasvat 10-15%) sekä niiden lisäksi suojaravintoaineet (vitamiinit, kivennäisaineet) -Riittävä hyvien rasvojen saanti (tyydyttymättömät, monityydyttömät) turvaa mm. aivojen, aineenvaihdunnan ja hormonien toimintaa -Riittvä ravintokuidun saanti edesauttaa suolen toimintaa ja ennaltaehkäisee syöviltä -Ravinnon yhteydet sairastumiseen: lihavuus, diabetes, syöpä, osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit. Energiansaanti ja kulutus tasapainossa -Ravintoaine- ja energiatiheys -> suositaan ruokia joissa runsaasti ravintoaineita 100g kohti. Energiatiheydeltään pieniä ruokia erityisesti painoaan tarkkaileville. Glykemiaindeksi/kuorma: hitaasti verensokeria nostavat hiilihydpitoiset ruuat auttavat jaksamaan arjessa Lautasmallit: puolet salaattia/kasviksia lautaselle Ruokapyramidi: sokereita rasvoja määrällisesti vähiten, ruokavalion perustana täysjyvätuotteet, kasvikset ja rasvattomat maitotuotteet Vesitasapaino: noin 1,5 litraa vettä päivässä -Erityisruokavaliot: keliakia,. Kasvis, maito-allergia, laktoosi-intorelanssi -Ruoka-allergiat: viljat, hedelmät, pähkinät, maito -Kasvisruoka: riittävä raudan, proteiinini ja b-vitamiinin saanti turvattava Painonhallintamenetelmät: erilaiset dieetit ja elämäntapamuutokset, liikunta Aktiiviliikkujan ruokailu: hiilihydraatteja riittävästi palautumiseen, useita ruokailukertoja päivässä Nestevaje: syntyy helposti ja heikentää erityisesti urheilusuorituksia Ruuanlaittotaidot = painonhallintakeino

8 Käytettävä materiaali ja ohjeenanto
Aineistona oppikirjan sivut aiheesta ”Sairauden hoidosta terveydenhuoltoon” (sivut 45-65) Ensin silmäilkää otsikot, väliotsikot, kuvatekstit ja kuvat. Hahmotelkaa, mistä karkeasti ottaen puhutaan. Lue aineisto muutamaan kertaan läpi ja laita ylös ranskalaisin viivoin kolme isoa asiaa, mitä ekalla jäi päällimmäisenä mieleen. 3. Lukekaa aineisto uudelleen ja tehkää tarkempia alleviivauksia, muistiinpanoja, huomiota tms… 4. Laittakaa alustavia ideoita ylös siitä, mikä olisi ydinaineista, taydentavaa, erityistietamysta. KESKUSTELKAA JA POHTIKAA YHDESSA !!! 5. Yhdistäkää myös suomalaisen terveydenhuollon kehityksen merkittävimmät tapahtumat analyysiinne (ei tarvitse sisällyttää suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuutta)

9 Yhteenvetoa terveyksien ja sairauksien historiasta
Kirjoittakaa parisi kanssa taululle jokaiseen kolmeen sarakkeeseen jotain sairauksien historiasta! Oman ydinainesanalyysinne pohjalta 

10 Oppimisprosessin tarkastelua
Kerro, miltä ydinainesanalyysin tekeminen tuntui? Mikä oli vaikeaa? Mitä pidit hyvänä menetelmässä? Tunsitko oppineesi aiheesta? Hahmottuiko kokonaisuus vai jäikö aihe pirstaleiseksi? Voisitko hyödyntää ydinainesanalyysiä jatkossakin muissa aineissa? Opitko jotain uutta: a) omista opiskelutavoistasi? b) ryhmätyöskentelystä?


Lataa ppt "Terveyden ja sairauksien historian tutkimista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google