Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A Vegaaniruokavalio Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A

Käsitteitä: vegetarismi ja vegaani Vegetarismi: Kasvissyönti, ruokavalio, joka ei sisällä lihaa eikä verituotteita. Taustalla usein eettiset, ekologiset tai terveelliset syyt Vegaani: on vegetarismin harjoittaja, joka pidättäytyy kaikkien eläinpitoisten ruoka-aineiden ja eläinlähtöisten tuotteiden käytöstä, tällaista voi olla esimerkiksi nahkavaatteiden boikotointi

Tehtävänanto 15-vuotias nuori on ryhtynyt vegaaniksi ja jättänyt ruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet. Mitä hänen tulisi ottaa huomioon ruokavaliossaan, jotta ravitsemussuositusten mukainen ravintoaineiden saanti tulisi turvattua?

Energiaravintoaineet Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit Hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde (50-60%päivittäisestä energiansaannista) Tärkeitä hiilihydraattien lähteitä ovat mm. Viljatuotteet Peruna ja kasvikset Hedelmät ja marjat Palkokasvit (herneet, pavut, linssit) Kasvissyöjä saa helposti suositellun määrän hiilihydraatteja

Sopiva päivittäin nautittava rasvamäärä on 25-30% kokonaisenergiasta Rasvat Sopiva päivittäin nautittava rasvamäärä on 25-30% kokonaisenergiasta Hyviä rasvahappoja saadaan esimerkiksi kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä Omega-3:n saantiin on vegaanin hyvä kiinnittää huomiota. Pellavansiemen- ja rypsiöljy ovat hyviä omega-3:n lähteitä Proteiinit Proteiinien saantisuositus on 10-20% kokonaisenergiantarpeesta Hyviä proteiinien lähteitä ovat mm. palkokasvit (pavut, linssit, herneet), täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet Proteiinit eli valkuaisaineet ovat ensisijaisesti suojaravintoaineita. Jos elimistö ei saa riittävästi energiaa hiilihydraateista ja rasvoista, se voi käyttää energianlähteenä myös ravinnon tai tarvittaessa jopa kudosten proteiineja. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja itse, vaan niitä on saatava ravinnosta.

Saadakseen riittävästi energiaa ja ravintoaineita, on syötävä… Viljatuotteita 6–11 annosta annos = viipale leipää, 1 dl puuroa, 30 g aamiaismuroja Palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä 3 – 5 annosta annos = 1/2– 1 dl keitettyjä papuja, lasillinen soijamaitoa, 100 g tofua, 2 rkl pähkinöitä, pähkinä- tai siementahnaa Perunaa, juureksia, vihanneksia tai sieniä 3-5 annosta annos = 2 dl raakoja kasviksia tai 1 dl keitettyjä kasviksia tai perunaa Marjoja ja hedelmiä 2-4 annosta annos = keskikokoinen hedelmä, lasillinen tuoremehua, 1 dl marjoja Kasvirasvaa 2 annosta annos = 1 rkl öljyä tai kasvimargariinia

Vegaanien tulee ottaa huomioon.. Koska vegaaniruokavaliota käyttävät henkilöt tarvitsevat samoja ravintoaineita kuin sekaruokavaliota käyttävät, on vegaanien kiinnitettävä tiettyihin asioihin enemmän huomiota ruokavaliossaan Vegaanien tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi B12-vitamiinin, D-vitamiinin, kalsiumin, raudan, jodin ja seleenin saantiin

B12- vitamiinin puutos häiritsee verisolujen muodostusta ja hermoston toimintaa, joten se on tärkeä osa vegaaniruokavaliota, sitä saadaan esim. purkista pillereinä, koska missään kasvikunnantuotteissa sitä ei ole D-vitamiinia saadaan joko auringosta tai sitten purkista pillereinä Kalsiumia saadaan mm. siemenistä ja rautaa mm. palkoviljasta, tummanvihreistä kasviksista ja kuivatuista hedelmistä Jodia saadaan jodioidusta suolasta ja merilevästä ja seleeniä viljoista ja parhaiten parapähkinöistä, joita riittää 10 viikossa tarvittavaan määrään

Lähteet http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00027 http://www.nly.fi/artikkeli/vegaaniruokavalio http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Ravitsemus/Kasvisruoka/vegaaniruokavalio http://www.vegaaniliitto.fi/ksa/ http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048167