Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
HIILIHYDRAATIT
2
Ravintoaineiden jakautuminen
Hiilihydraatit 50–60 E% Rasvat 25–35 E% Proteiinit 10–20 E% E% = osuus kokonaisenergian saannista
3
Hiilihydraattien terveydelliset vaikutukset
Ensisijainen energianlähde Sokerit Energiaa → Nopeasti hajoava hiilihydraatti → verensokeri nousee nopeasti Hampaiden vihollinen → happohyökkäys → kiille häviää → reikiä Esim. makeiset ja suklaa Tärkkelys Energiaa → Hitaasti hajoava hiilihydraatti → verensokeri nousee hitaasti ja energiaa vapautuu tasaisesti → nälkä pysyy pitkää loitolla Esim. Ruisleipä, peruna, pasta Ravintokuitu suolisto → ummetuksen ehkäisy Esim. kasvikset, viljavalmisteet
4
Verensokeritaso Verensokeritason tulisi pysyä mahdollisimman tasaisena koko ajan. Haiman erittämä hormoni, insuliini kontrolloi verensokeritasopitoisuutta. Jos insuliinia ei erity, sairastuu diabetekseen. Ks. VIRE s. 188
5
Diabetes Tyypin I diabetes Tyypin II diabetes
Insuliinin tuotanto vähenee tai loppuu Ei omaa vaikutusta Tyypin II diabetes Insuliinin tuotanto häiriintyy Elintavat vaikuttavat
6
Syötkö sokeria?
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.