Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut"— Esityksen transkriptio:

1 Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Saara Lempinen & Carita Försti

2 Palkokasvit Herneet Okra Pavut

3 Herneet Silpoherneellä siemenet ovat tuleentuneina pyöreitä ja tärkkelyspitoisia, ja sitä viljellään peltomittakaavassa. Tuleentuneena silpohernettä käytetään ruokaherneenä, esim. hernekeitossa. Silpoydinherneen siemenet ovat kulmikkaita ja sokeripitoisempia kuin silpoherneet. Ne soveltuvat käytettäväksi tuleentumattomina, vielä kirkkaanvihreinä ja makeina. Pakasteherneenä käytetään silpoydinhernettä. Taittoherneestä ja sokerihernees tä (vasen kuva) puuttuu palon sisäseinämän sitkeä kalvo, joten ne voidaan syödä vihanneksena palkoineen. Sokeriherneen palko on litteä ja leveä. Maultaan sokeriherne on makea.

4 Okra Okra on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Okran syötävä osa on vihreä, papua paksumpi, yli 8 cm:n pituinen, kulmikas kotahedelmä tai palko, joka sisältää pieniä siemeniä ja kasvilimaa. Kärki ja kanta poistetaan ennen ruoanvalmistusta. Okran maku on mieto ja miellyttävä. Okra säilytetään asteessa.

5 Pavut Papuja viljeltiin Euroopassa jo antiikin aikoina. Näistä Lähi-Idästä kotoisin olevista pavuista käytettiin ravinnoksi niiden siemenet. Suomessa viljeltävät pensaspavut ovat lähtöisin Väli-Amerikasta. Taitepapu on vihreä ja pyöreä palkoinen. Vahapapu on keltainen. Sen palko voi olla litteä tai pyöreä. Leikkopapu on vihreä ja litteä palkoinen. Myös lähinnä koristekasvina tunnetun ruusupavun palot ovat syötäviä. Härkäpapu eli peltopapu on pisimpään Suomessa viljelty papulaji, mutta nykyisin sitä tapaa enää harrastelijoiden palstoilla ja pihoissa.

6 Soija Soijapapu on yksivuotinen hernekasvi . Se muodostaa palon, jossa on useampi siemen. Soija on riisin ja vehnän jälkeen yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Kiinalaiset kutsuivat soijapapua kultaiseksi helmeksi ravintoarvojensa vuoksi. Ravintosisällöltään se on poikkeuksellisen monipuolinen: enemmän proteiineja kuin missään muussa pavussa, linolihappoja, kuituja, kaliumia, kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja runsaasti B-, K- ja E-vitamiineja. Soijaproteiini sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, mikä tekee siitä kokonaisen proteiinin lähteen. Maailman soijakaupasta 90 prosenttia on geenimuunneltua soijaa, jota käytetään teollisuudessa ja maataloudessa.

7 Soija Soijaa esiintyy monissa eri muodoissa:
rouheena (tumma ja vaalea), jauhoina, hiutaleina, suikaleina, paloina, pyöryköinä, fileinä mansikkakakku

8 Kuivatut pavut Pavut on hernekasvisuku, johon kuuluu noin 80 köynnöstävää ruohovartista lajia, jotka kasvavat luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Amerikassa. Papuja ovat mm. Härkäpapu Kidneypapu Kikherne Linssi Mustasilmäpapu Valkopapu

9 Lähteet: .fi Wikipedia Punnitse ja säästä


Lataa ppt "Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google