Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Romantiikan aikakausi
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
 anakronismi: jonkin asian sijoittamista sille sopimattomaan aikakauteen  kollaasi: katkelmia yhdistelemällä luotu (taiteellinen) kokonaisuus, kooste,
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Novellin analyysin käsitteitä
Kommentti ÄI1.
Kirjallisuuden lajit.
Keskiajan kirjallisuus
Nauru kritiikin keinona
Nauru kritiikin keinona.  Naurun avulla voi vahvistaa vallitsevia käsityksiä.  Toisaalta nauru on keino purkaa valtarakenteita.  Nauru etäännyttää.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Asenteet.
Oppimisorientaatioita
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Modernismin tulo Suomeen
EPIIKKA Proosan analyysia
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
Esseekokeen aihepiirit ja tekstilajit TÄRPPEJÄ ÄIKÄN ESSEEKOKEESEEN?
”Novelli on kuin lyhytelokuva”
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Proosatekstin analyysi
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
9lk kirja-analyysi.
Kirjallisuuden käsitteitä
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Kieli ja identiteetti.
Tutkielman teko-ohjeet
Tekstitaidon ylioppilaskoe
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
Fenomenologia.
Mainonnan vaikutuskeinoja
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Montaasista Jean-Luc Godardin silmin
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Novellin erittelyn apuvälineitä. Mistä asioista voi tehdä havaintoja?
Oman aikamme taiteen ilmiö
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Novellin lajeja.
Narratologia Kertovan tekstin rakenteet: a) tarina, kerronta ja teksti
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Metafiktio ja muita postmodernismeja
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Fiktion keinoja fiktion kirjoittamiseen ja tutkimiseen.
Novellianalyysin kirjoittaminen
Romaani (mielen) peilinä ja (maailman) ikkunana
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Oman aikamme taiteen ilmiö

- KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen, sekatyylit, mediataide, installaatiot, ironia, huumori, leikkisyys…

- Pohtii kirjallisuuden ja todellisuuden suhdetta, fakta ja fiktio sekaisin - Lukija tekemisissä tekstin, ei todellisuuden kanssa - Media luo vahvasti todellisuuttamme: mielikuvat, gallupit, lööpit, some… - Taide ja viihde sekoittuvat - Globaali maailma: kansallisuus häviää?

 Mediatuotantoon liittyy filosofisia, moraalisia ja eettisiä ongelmia  Kirjallisuudelle tyypillistä eri genrejen eli lajien sekoittuminen (esim. tietoteksti ja fiktio, fiktiivinen kolumni, pakina…)  Identiteetin tutkiminen suosittu teema (etninen, kansallinen, seksuaalinen, sukupuoli-)

 Lyhyet kirjallisuudenlajit suosiossa: suuret kertomukset ovat kuolleet?  Aikakäsitys uudenlainen  Kaikkitietävä kertoja ilmestyy takaisin, myös kertojilla ja ajalla leikittely  Yksilöllistä ja omaperäistä yhä vaikeampi saavuttaa, kaikkea on jo kokeiltu?

 Intertekstuaalisuudella leikittely  Ironialla ja huumorilla leikittely  Uusia kerronnan keinoja: takaumat, nykyhetki, dialogit, tajunnanvirta…  Pyrkii eroon yhteiskunnan oppirakennelmista ja auktoriteeteista  Nostaa alakulttuurit esiin  Visuaalinen kulttuuri vallitsevaa, yhdistyy toisiin taiteisiin

 Tutkii ihmisen mielen ja tiedon rajoja  Epäilee tarjottuja käsityksiä maailmasta ja ihmisyydestä  Poikkitaiteellista (rock-lyriikka, erilaiset spektaakkelit, installaatiot, mediataide ja lavashowt)  Trendi-ilmiöt taiteessakin (Potter…)

 Ensimmäisiä: Vladimir Nabokov ja Jorge Luis Borges  John Fowles Englannista, Botho Strauss Saksasta, Peter Handke Itävallasta, Italo Calvino ja Umberto Eco Italiasta  Myös ns. maaginen realismin edustaja Gabriel Garcia Marquez lasketaan postmodernistiksi  Suomessa mm. Rosa Liksom, Leena Krohn ja Johanna Sinisalo

García Márquezin pääteos on Sadan vuoden yksinäisyys Sijoittuu kuvitteelliseen Macondon kylään Kolumbiassa Maagisisen realismin edustaja Käännetty 35 kielelle, myyty yli 30 miljoonaa kappaletta Kirja kertoo tarinan Buendían suvusta, sen seitsemän sukupolven kukoistuksesta ja tuhosta. Teos on vertauskuvallinen ja tiivistää Kolumbian tai koko latinalaisen Amerikan historian sotineen, vallankaappauksineen, banaaniplantaaseineen ja työläisten joukkomurhineen.

econ-ruusun-nimi Erään lukijan kokemuksia