Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskiajan kirjallisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskiajan kirjallisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Keskiajan kirjallisuus

2 Perustiedot Sijoittuu ajanjaksolle 400-1500 jKr.
Pohjautuu osaksi antiikin filosofiaan Tyypillisin piirre on kirkon ja muiden uskonnollisten tekstien suuri rooli Luostarin tehtävänä oli painaa ja tallentaa kirjallisuutta Muun kirjallisuuden ohessa alkoi versoilla uusi rytmillinen latinankielinen hymnirunous Trubaduurirunous kukoisti jolle oli olennaista eri soitinten säestyksellä laulettava lyriikka Iso osa keskiajan kirjallisuudesta on nimetöntä, koska se ei ollut keskiajalla olennaista

3 Varhaiskeskiaika 400-800 jKr.
Luostarit käsin kopioivat kirjat pergamentille, koska paperi oli vielä harvinaista. Kirjallisuus rajoittui kirkollisiin teksteihin ja kielenä oli latina Latinan kielisen luostari runouden lisäksi alkoi eripuolella eurooppaa syntyä uusien kansojen oma runous Teoksia: Kansanrunouseepos Beowulf

4 Sydän- ja myöhäiskeskiaika
Sydänkeskiaika N jKr. Myöhäiskeskiaika N jKr. Latina oli siitä huolimatta yleisin kieli. Kulttuurin ja siten kirjallisuuden kehitys nopeutui. Myöhäiskeskiajan aloittanut musta surma väritti taidetta ja kirjallisuutta. Myöhäiskeskiajan lopussa keksitty kirjapaino taito teki kirjat koko kansan saataville. Kirkon kontrolli väheni.

5 Dante Alighieri Eli vuodesta 1265-1321
Häntä pidetään keskiajan merkittävimpänä kirjailijana ja runoilijana. Hän on kotoisin Firenzestä ja opiskeli italian kieltä. Tunnetuin teos: Jumalainen näytelmä, joka kertoo kristityn kuoleman jälkeisestä elämästä. Kirjoitti muista kirjailijoista poiketen omalla kansan kielellään. Hänen teoksissaan näkyy renessanssin ensi asekeleet.

6 Beowulf Vanhin säilynyt kansan runous eepos.
Kirjoitettiin Saxoneiden käyttämällä vanhalla englannilla Teos oli alunperin nimeämätön, mutta 1800-luvulla se nimettiin skandinaavisen sankarin mukaan Runossa on historiallisia elementtejä, mutta sekä tarina että sen sankari ovat fiktiota Beowulf soturi tappaa kylää terrorisoineen Grendel hirviön.

7 Lähteet Wikipedia http://www.medieval-life.net/life_main.htm
Beowulf - What You Need to Know about the Epic Poem


Lataa ppt "Keskiajan kirjallisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google