Koulussa elämää opettelemassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Advertisements

Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Turvallisuus, identiteetti ja hyvinvointi
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
упругость гъвкавост Viikko 12 RESILIENSSI
Jouni Vironen Perheterapeutti
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Mielenterveys s. 110 –
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Suomen mielenterveysseura
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Ops seminaari Askola.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Temperamentti.
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle?
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Abille stressikilpi? Sari Toivakka.
Nyyti ry – mielen hyvinvointia ja elämänhallintaa opiskelijoille
Henkinen valmennus valmennuksen ja kehittymisen tueksi
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
opiskeluorientaatio (+)
Vaikeat huoltajuusriidat lapsen mielenterveyden rakentumisen kannalta
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TYÖPAJA 5: Erovanhemmuus isyyden näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Koulussa elämää opettelemassa Marianne Takala kehittämissuunnittelija, psykoterapeutti Mieli 2011 -kansalliset mielenterveyspäivät Vaasassa

Tavoitteena ja haasteena hyvä elämä

RESILIENSSI Resilienssi tarkoittaa kimmoisuutta, joustavuutta, mukautumiskykyä ja vastustuskykyä elämän paineille, kykyä selviytyä. "Taipuu, mutta ei taitu" Resilienssi on ominaisuus, joka kehittyy, kun • elämässä koetaan sopiva määrä vaikeuksia ja vastoinkäymisiä • vaikeuden kohdatessa saadaan sen käsittelyyn riittävästi opastusta ja tukea • saadaan kokemus, että vaikeuksista voi selviytyä Näin kehittyy luottamus siihen, että on kykyä selviytyä.

Suomalainen koulu onnistuu mutta haastaa ! Suomalaisella koululla on haaste! Joka 5. oppilas tarvitsee erityistä tukea.

Koulussa opitaan myös elämää Elämäntaidot - vahvuudet ja haavoittuvuudet Tunteiden kirjo - jännittämisestä onnistumisen iloon Sosiaaliset suhteet - ei voi aina valita seuraansa - millainen olen, toimeen tuleminen aikataulut, tavoitteiden asettelut

Onnistumisen kokemukset ja realistiset haasteet tärkeitä! Yksi trauma ei murra mieltä. Kuormittavampaa on negatiivisten kokemusten jatkuva toistuminen Onnistumisen kokemukset ja realistiset haasteet tärkeitä!

Mitä on mielen hyvinvointi? Peruspilarina on tunnetaidot. Tunnetaidot tukevat vuorovaikutteisuutta ihmissuhteissa ja helpottavat kommunikointia toisten kanssa. Mielenterveyttä tukevia taitoja: itsetuntemus, arjen ihmissuhteiden hoitaminen, kyky sietää pettymyksiä ja ajoittaista ahdistusta sekä vuorovaikutustaidot Mielihyvän ja toiveikkuuden kokemukset Kyky hallita stressiä ja turvallisuuden kokemus *** Kyky tehdä työtä ja rakastaa ***

Tunnetaidot ovat Omien tunteiden tunnistamista, ja säätelyä, toisen tunteiden tiedostamista ja tunnistamista Merkittävä osa ihmisen identiteettiä Tunnetaitojen kiihkein opettelukausi ajoittuu koulunkäyntivuosiin Harjoittelu!!

Lasta suojaavat tekijät Realistinen, ikätasoon sopiva tieto - vuorovaikutuksessa omaan vanhempaan - koulunkäynnin sujuminen harrastukset ikätasoiset ystävät suhde luotettavaan, perheen ulkopuoliseen aikuiseen

Samanlaisia - erilaisia

F R I E N D S F = FIILIKSET R= RENTOUDU I = ITSE OSAAN JA VOIN VAIKUTTAA OLOONI E = ETSI RATKAISUJA ASKEL ASKELEELTA N = NYT ON PALKINNON AIKA D = DUUNAA HARJOITUKSIA S = SINUT ITSESI KANSSA

TUNNETAIDOISTA JA MIELEN HYVINVOINNISTA LISÄÄ: Tunteesta tunteeseen - ihmismielen tarinat kuvin ja sanoin - netistä ladattavissa FRIENDS - Aseman Lapset ry - Pohjanmaa-hanke kouluttaa ohjaajia Katso netistä: Mielen hyvinvoinnin Opetus - liittyy nimenomaan koulumaailmaan, myös lähdeteoksia

Aina voi oppia - tunnetaitojakin