Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku 17.4.2008 Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

EHY-SKEL -koulutuspäivät Auli Vaarala Evira
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
TURVALLINEN KONE JA LAITE
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
LÄMPÖTILAHALLITTAVIEN ELINTARVIKKEIDEN KULJETUKSET JA ATP-SOPIMUKSEN SOVELTAMINEN Lappeenranta LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET- KULJETUSALAN.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Ministeriön talousyksikkö Asetustekstien tulkinta Euroopan reunalla Käytännön esimerkkejä EU-kielen aiheuttamista ongelmista suomessa Kari Rouvinen
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Joukko ulkomyyjiä - Kuka on vastuussa?. Yhteishyväksyntä tapahtuman järjestäjältä Jos tilaisuuden järjestäjä hakee ns. yhteishyväksyntää, on hän tuolloin.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
EU-vaikuttaminen Suomessa
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Ajankohtaista lakirintamalta Varatuomari Kari Lehto Pellervon Päivä Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Katri Klingberg Toimijan ABC
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä Raakamaidon lakisääteisten tutkimusten poikkeamailmoitukset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 LIHA-ALAN LAITOS Omavalvonta.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Neuvontaa ja vientiosaamista elintarvikealan pk-yrityksille www. evira
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Tieto itää – Neuvojakoulutus Evira, Elintarvikehygieniayksikkö
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
EU 290/2012 ORA.GEN.200 SMS implementointi Nykyiset JAR FTO- ja TRTO-toimiluvan haltijat (päivitetty )
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku 17.4.2008 Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

LAINSÄÄDÄNTÖ Elintarvikelaki 23/2006 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 118/2006 ensisaapumis- toiminnasta Komission asetus 1688/2005, salmonellaa koskevat erityistakuut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 853/2004, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus

ENSISAAPUMISVALVONNAN TAVOITE Turvata elintarvikkeiden elintarvikehygieeninen laatu Estää eläintautien leviäminen

SOVELTAMISALA Muista EU-maista* Suomeen toimitettavat eläimistä saatavat elintarvikkeet * - Norja, Liechtenstein, Andorra ja Färsaaret (kaikki eläimistä saatavat elintarvikkeet) - Islanti (kalastustuotteet)

ENSISAAPUMISTOIMINTAAN EIVÄT KUULU - Yksityiskäyttöön tuotavat tai lähetettävät elintarvikkeet - Yhdistelmäelintarvikkeet Elintarvikkeet, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja eläinperäisiä tuotteita. Tällaisten elintarvikkeiden valmistamisessa käytetyt jalostetut eläinperäiset tuotteet on kuitenkin saatava ja käsiteltävä EY asetuksen 853/2004 vaatimusten mukaisesti (853/2004, 1 artikla, kohta 2)

ENSISAAPUMISVALVONNAN VALTIOLLISTAMINEN Vastuu ensisaapumisvalvonnasta siirtyy Eviralle 1.5.2008 - Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 321/2006 Evira voi ostaa ensisaapumisvalvontapalvelun - kunnalta - toiselta viranomaiselta - sopivaksi katsomaltaan asiantuntijalta tai - Evira voi suorittaa valvonnan itse

ENSISAAPUMISVALVONNAN VALTIOLLISTAMINEN Eviran pyrkimyksenä on ollut tehdä ensisijaisesti sopimukset kaikkien kuntien/kuntayhtymien kanssa ensisaapumisvalvonnan järjestämisestä näiden valvonta-alueilla Suurin osa kunnista/kuntayhtymistä tekevät sopimuksen Eviran kanssa ensisaapumisvalvonnan järjestämisestä Jos jokin kunta ei tee sopimusta voi esimerkiksi naapurikunta tai Evira suorittaa ensisaapumisvalvonnan

ENSISAAPUMISVALVONNAN VALTIOLLISTAMINEN Pääsääntöisesti samat henkilöt kunnissa suorittavat ensisaapumis- valvonnan kuten tähänkin mennessä Valvojat käyttävät Eviran laatimaa tarkastuspöytäkirjalomaketta Valvojat noudattavat Eviran laatimia ohjeita ja ensisaapumisvalvonta- suunnitelmaa

MÄÄRITELMIÄ ENSISAAPUMISTOIMIJA Vastaanottaa tai välittää eläimistä saatavia elintarvikkeita Toimija voi toimia sekä vastaanottajana että välittäjänä, jolloin toiminnot on pidettävä erillään (eri kirjanpito ja omavalvonta)

ENSISAAPUMISPAIKKA Suomessa sijaitseva elintarvikehuoneisto, jossa erä vastaanotetaan ensimmäisenä tai välivarastosta < 48 h säilytyksen jälkeen Esimerkiksi teurastamon yhteydessä sijaitseva laitos, lihan leikkaamo, varasto, elintarvikemyymälä, ravintola tai suurkeittiö

ENSISAAPUMISTOIMIJAN VELVOLLISUUDET Ilmoitus ensisaapumistoiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttamisesta ja lopettamisesta lähetetään Eviraan (muutos aiempaan) Omavalvontasuunnitelma ja -kirjanpito Ensisaapumistoimintaa koskeva osio omavalvontasuunnitelmasta lähetetään Eviraan aloittamisilmoituksen mukana (muutos Kuukausittaiset yhteenvetoilmoitukset vastaanotetuista eläimistä saatavista elintarvikkeista lähetetään Eviraan (muutos aiempaan) Vastaanotettujen lähetysten tarkastus Näytteenotto ja siitä aiheutuvat toimenpiteet

ILMOITUS ENSISAAPUMISTOIMINNAN ALOITTAMISESTA Toimijan nimi ja yhteystiedot - vastaanottava toimija - välittävä toimija Ensisaapumispaikkojen tiedot Vastaanotettavien elintarvikkeiden laji Kuvaus toiminnan laajuudesta Ensisaapumistoiminnan alkamisajankohta

ENSISAAPUMISTOIMIJAN OMAVALVONTASUUNNITELMA Kuvaus kuukausittaisten yhteenvetoilmoitusten tekemisestä, vastaanotettavien lähetysten tarkastamisesta ja kirjanpidosta Näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma Kuvaus toimenpiteistä epäkohtien korjaamiseksi Välittäjän omavalvontasuunnitelmassa riittää kirjanpito välitettävistä lähetyksistä Muutos aiempaan menettelyyn: Toimija lähettää ensisaapumistoimintaa koskevan osion omavalvonta- suunnitelmasta Eviraan. Evira lähettää sen edelleen paikalliselle ensisaapumisvalvontaviranomaiselle käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi.

SAAPUNEIDEN ERIEN TARKASTUS Ensisaapumistoimijan on tarkastettava saapuneet erät välittömästi niiden saavuttua Asiakirjat on voitava yhdistää tuotteeseen Terveys- tai tunnistusmerkki on oltava tuotteissa Tuotteet on oltava hyväksytystä alkuperälaitoksesta Komission suojapäätökset on huomioitava Kuljetuskalusto / elintarvikkeiden lämpötila

KUUKAUSITTAINEN YHTEENVETOILMOITUS Muutos aiempaan menettelyyn: Toimija tekee kuukausittaisen yhteenvetoilmoituksen vastaan- ottamistaan eläimistä saatavista elintarvikkeista Eviraan

NÄYTTEENOTTO Eläimistä saatavia elintarvikkeita vastaanottavan toimijan on otettava omavalvontanäytteitä omavalvontasuunnitelman näytteen- ottosuunnitelman mukaisesti Lihaa, jauhelihaa ja raakalihavalmisteita tutkittava salmonellan varalta

OMAVALVONTAKIRJANPITO Vastaanotetut erät: laji, määrä, saapumispäivämäärä, lähtömaa, lähettävä laitos, alkuperämaa ja -laitos Tutkimukset, niiden tulokset, havaitut puutteet ja niiden johdosta toteutetut toimenpiteet Eteenpäin lähetetyt erät: laji, määrä, lähtöpäivämäärä ja vastaan- ottaja Saapuneet ja lähteneet erät on pystyttävä yhdistää toisiinsa

SALMONELLA ERITYISTAKUUT LIHA EY asetus 1688/2005 Naudan, sian ja siipikarjan liha sekä niistä valmistettu jauheliha on tutkittava lähettävässä laitoksessa salmonellan varalta Vaaditaan 1688/2005 mukainen kaupallinen asiakirja Negatiivisen testituloksen vahvistava laboratorion lausunto liitettävä lähetyksen mukaan

SALMONELLA ERITYISTAKUUT KANANMUNAT Munat munineet kanaparvet on tutkittava salmonellan varalta Vaaditaan 1688/2005 mukainen kaupallinen asiakirja Negatiivisen testituloksen vahvistava laboratorion lausunto liitettävä lähetyksen mukaan

SALMONELLA ERITYISTAKUUT (LIHA ja KANANMUNAT) Salmonellatutkimusta ei vaadita, jos lähetyksen toimittaneessa jäsenvaltiossa toteutetaan komission hyväksymää salmonella-valvontaohjelmaa, kuten Suomessa. Tällaisia maita ovat Ruotsi ja Norja

SALMONELLA ERITYISTAKUUT (LIHA ja KANANMUNAT) Salmonellatutkimusta ei vaadita jos: Naudan ja sian liha / jauheliha toimitetaan lihavalmistelaitokseen kuumennettavaksi Munat toimitetaan munatuotteiden valmistukseen laitokseen (kuumennetaan) On oltava merkintä kuumennustarkoituksesta pakkauksessa ja kaupallisessa asiakirjassa

MAKSULLISUUS 1.5.2008 alkaen ensisaapumistoimija maksaa suoritetusta ensi- saapumisvalvonnasta Eviralle Maa- ja metsätalousministeriön asetus Elintarviketurvallisuusviraston maksullisista suoritteista

LISÄTIETOA Evira: - lähettää kirjeen toimijoille tulevista muutoksista - laatii toimijoille suunnatut ensisaapumistoiminnan ohjeet - antaa koulutusta toimijoille - www.evira.fi kohdassa valvonta ja yrittäjät/valtiollistettu ensisaapumisvalvonta