Juhani Kettunen 06-09-05 1 Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Esimies verkossa Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen (CSCL)
TJTP110 Tietojärjestelmätieteen opinto- ja urapolkuja, 3 op Oppimistehtävä s 2013 Yyyyy Xxxx Aku Ankka.
Moodlen ohje opiskelijoille
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Työpaikkaohjaajan osaaminen © Seppo Helakorpi
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
KÄSITYÖN VIRTUAALILUOKAT TOIMINTAMALLIN ESITTELY - VERKKO-OPETUS - - OPETTAJAVERKOSTO - - VERKKOMATERIAALIT - Pirjo Sinervo 2004.
Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
Matematiikan oppiminen.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Rauni Leinonen/Kaj.amk1 TYÖELÄMÄSUHTEIDEN EDISTÄMINEN TIETOVERKKOJEN AVULLA –HANKE ( ) Hankkeen PÄÄTÄVOITE oli vahvistaa koulutuksen.
Suomen kieltä ja viestintää yhteisnäyttelyn myötä Ilona Tanskanen
Ajatuksia oppimisesta
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
OIKEAT ASKELEET Perässäkulkijasta edelläkävijäksi Tablettitietokoneiden käyttö opetuksessa parantaa lasten ja nuorten kykyä ratkoa ongelmia.
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
MIKÄ ON TANDEM? Ammatillisia opintoja yläkoulun aikana Tekniikkaa ja teknologiaa Ensimmäisenä Suomessa peruskoulun & ammattioppilaitoksen opintoja yhdessä.
Tytöt teknologian taitajiksi
HSE/PYK Mikkeli Yrittäjyyskasvatuksen teoreettinen viitekehys – metakognitiosta, meta- konatioon ja meta-affektioon Paula Kyrö Helsingin kauppakorkeakoulu.
OPS-ajatuksia.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Esityksen transkriptio:

Juhani Kettunen Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa vähitellen omaksui työssä tarvittavat valmiudet ja saavutti lopulta kisällin arvon. Vähitellen ammattikoulutus institutionaalistui ja perustettiin käsityöläiskouluja, valmistavia ammattikouluja ja "polysteekkejä". Muotoutui "tayloristinen koulu" (2), joka perustui pääosin luentomaiseen opetukseen, kovaan kuriin ja ulkoa muistettavaan tietoon. Koulutuksen hallinto kehittyi ja keskittyi. Muun yhteiskunnan keskittyneisyyden vähetessä ja markkinavetoisuuden kasvaessa myös koulu kehittyi tähän suuntaan. Koulutusta alkoi jälleen ohjata voimakkaasti ammatilliset ja paikalliset tavoitteet. Keskitettyä hallintoa purettiin ja lähes kaikesta voitiin päättää koulutasolla. Syntyi "tulospainotteinen markkinaohjattu koulu" (3). Koulutusta ohjasi juuri nyt (Just On Time - JOT) –periaate eli tämän hetken työelämän tarpeiden ja odotusten mukainen toiminta. Nyt koulutus on hakemassa uusia uria. Koulutus ja oppiminen eivät tapahdu yksinomaan koulussa vaan nyt tavoitellaan "innovatiivista verkosto- ja tiimikoulua" (4). Tällainen koulutus on tulevaisuusorientoitunutta ja perustuu elinikäisen oppimisen ideologiaan. Se tunnustaa, että ihminen voi oppia muuallakin kuin koulussa, mm. työssä.

Juhani Kettunen Tiimikoulu

Juhani Kettunen Tiimikoulu Tiimikoulussa on lähitiimejä niin opettajien kuin oppilaiden kesken. Työssä käytetään paljon hyväksi uutta koulutusteknologiaa, jolloin huomattava osa materiaalista ja oppimistehtävistä suoritetaan tietoverkoissa. Huolimatta uudesta teknologiasta kuitenkin pääosa toiminnasta on nimenomaan vuorovaikutusta, yhdessä suunnittelua, yhdessä tekemistä ja yhdessä arviointia. Tuotosten sijasta painotetaan prosessia, siis kuinka asiat tehdään. Tiimikouluun siirtyminen ei ole yksinkertaista eikä se ole vain julistautuminen. Seuraavan dian kuvan kolme elementtiä tulevat olla yhtä aikaa kunnossa. Kaiken lähtökohtana ovat toimintaa ohjaavat ajatukset, josta oleelliset on mainittu kuvassa.Tiimikoulu edellyttää kokonaan uutta pedagogista otetta; yhteisöllistä ja tutkivaa oppimista, asiantuntijuuden jakamista, kokonaisvaltaista oppimista (ei vain irrallisia tietoja tai temppuja), oleellista on dialogimainen työskentely kaikilla tasoilla. (Ruohotie 2001)

Juhani Kettunen Tiimikoulu

Juhani Kettunen Tiimikoulu

Juhani Kettunen Tiimikoulu Helakorpi, S. Tiimikoulu. Luettu : Seppo Helakorven Ammattikasvatuksen www-sivut löytyvät osoitteesta: