Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
MITOITUS OPAS TYÖTAVAT JA MITOITETAAN NE OIKEIN
SIVUAINEKURSSIT TIEDEKUNTIEN OPINTO-OPPAAT • PAINETUT OPPAAT → student center, kirjasto, tiedekuntien palvelupisteet • PAINETTUJEN OPPAIDEN.
Pedagogisia verkkoja kokemassa Mitoitus oppimisen mahdollistajana Kirsi Levänen Kuopion yliopisto.
Peda.net 1 Jarkko Lampinen 2008 Verkko-opetuksen mitoitus.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Opetusmenetelmät sekä kontaktiopetuksen ja itsenäisen työn suhdeluvut ammattikorkeakouluissa Ryhmätyöskentely
Ammatillinen koulutus
Eurooppalainen kielisalkku ammattikorkeakoulussa
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Tutkinnonuudistus voimaan tänä syksynä – Mikä muuttuu?
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Alla olevissa kaavioissa havainnollistetaan, miten aineenopettajan opetettavat aineet muodostuvat diplomi- insinöörin tutkinnon opinnoista. Pedagogisten.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Kokous-, kongressi- ja tapahtumamatkailu / Meetings Industry (8 op)
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
W5W ja opintojen uusi mitoitus Tanja Lapinlampi W5W-suunnittelija.
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
AIKA JA OPPIMINEN OPS-työ ja mitoitus –koulutus Jukka Savilampi 2004.
Laskuharjoitukset Suvi Jutila, W5W
Opetussuunnitelmatyö
Matti Isokallio, ECTS/DS neuvonantaja, Euroopan komissio ECTS ja ammattikorkeakoulut.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
RS2014 SyyslukukausiKevätlukukausi HISTORIAN PERUSOPINNOT (14 op) VALTIO-OPIN PERUSOPINNOT (10 op) ENGLANTI (5 op) HISTORIAN PERUSOPINNOT (11 op) HISTORIAN.
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Kansainvälinen korkeakoulukampus - kauniilla paikalla merenrannalla.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
YLEMPI AMK-TUTKINTO Tietoa tutkinnosta : - valtakunnallinen verkkolinkki: Ylempi korkeakoulututkinto: -
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Alueellinen koulutustilaisuus Kuopiossa Kunnonpaikka,Vuorela Ulla Voutilainen.
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  AVOIMEN OPISKELIJAT: – YKSI LUOKA (SUOMI) – LUOKKA ICT02O-1.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Tervetuloa orientoitumaan!
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Opintojen kuormittavuus Opiskelijoiden näkökulma kurssien välisiin eroihin.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
OpetusSuunnitelmaViestintä W5W-suunnittelijat KTM Marianne Isola, FM Suvi Jutila, FM Aimo Rahkonen, TaM Jukka Savilampi.
OPETUKSEN SUUNNITELMALLISUUSOPETUSSUUNNITELMA = -TAVOITTEET -YDINSISÄLLÖT, KURSSIT JA KOKONAISUUDET -KESTO, LAAJUUS, AJOITUS, PERÄKKÄISYYS -OPETUSMENETELMÄT.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Opintojen seurantacaset W5W-suunnittelijat Suvi Jutila Marianne Isola Aimo Rahkonen.
Työryhmät 5.3 aamu 1.OPSit 2.Muut taustatiedot 3. & 4. Todistukset.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Suvi Jutila, w5w-suunnittelija, Oulun yliopisto
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Opetuksen aikataulu Lukuvuosikalenteri Intossa oman korkeakoulun sivuilla Syyslukukausi I periodi 7 viikkoa.
Aikaa erilaisille oppijoille – Miten mahdollistaa joustavat opintopolut Katariina Alha W5W, Oulun yliopisto.
YOPALAn ja Jyväskylän yliopiston opiskelijakyselyn vertailua
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tavoitteet ja arviointi
W5W2 PILOTTI OPISKELIJOIDEN AJANKÄYTTÖ JA TYÖMÄÄRÄ PROSESSITEKNIIKAN
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Liikesaksan perusteet II
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Professori Juha Raitio KURSSIAVAIN: YksOik2 (sisämarkkinaoikeus)
EU:n sisämarkkinaoikeuden opetus lukuvuonna
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
Esityksen transkriptio:

Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W

W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus I Tutkinnon laskennallisen keston tulee vastata sen todellista kestoa Opiskelijan vuosittainen työaika on 1600 tuntia 1600 tuntia on 60 opintopistettä 1 opintopiste on laskennallisesti 26,67 tuntia 1 opintopiste on laskennallisesti 26,67 tuntia 1 tunti on laskennallisesti 0,0375 opintopistettä 1 tunti on laskennallisesti 0,0375 opintopistettä Yliopistoissa kandidaatin tutkinto 4200 tuntia opiskelijan työtä (180 op) ja maisterin tutkinto 3200 tuntia opiskelijan työtä (120 op)

W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus II Ennen mitoittamista on selvitetty kokonaisuus kompetenssit, tavoitteet ja ydinaines kompetenssit, tavoitteet ja ydinaines Mitoitus on opetussuunnitelmatyön tekninen puoli tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi helppoa! tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi helppoa! Valtakunnallisia suosituksia ei ole olemassa kaikkien etu on, että mietitään mitoituksen perusteet yhdessä ja mitoitetaan opintojaksot yhdessä. kaikkien etu on, että mietitään mitoituksen perusteet yhdessä ja mitoitetaan opintojaksot yhdessä. kukin yksikkö päättää itse, miten asia käytännössä toteutetaan kukin yksikkö päättää itse, miten asia käytännössä toteutetaan

W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus III Tapahtuu keskimääräisen opiskelijan mukaan lahjakkaat pääsevät ”vähemmällä” – osa tekee enemmän lahjakkaat pääsevät ”vähemmällä” – osa tekee enemmän Avoimuuden lisääminen tärkeää opiskelijat tietävät opintojaksoon vaadittavan työmäärän opiskelijat tietävät opintojaksoon vaadittavan työmäärän opiskelijoille pitää kertoa, mihin aikaa on varattu ja kuinka paljon opiskelijoille pitää kertoa, mihin aikaa on varattu ja kuinka paljon On mietittävä oppimisen ja kontaktiopetuksen suhdetta esityö? jälkityö? esityö? jälkityö?

W5W / Marianne Isola 2004 Pohdintatehtävä I Mihin perustuu opintojen mitoitus omissa ammattikorkeakouluissanne? Pohtikaa asiaa pienissä ryhmissä!

W5W / Marianne Isola 2004 ”Anna aikaa ajatella” Mitoitusmallin käyttöä varten erilaiset opetusmenetelmät luokitellaan viiteen opetusmuotoon Opetuksen tuottajat yhdessä päättävät mitä opetusmenetelmiä käytetään mitä opetusmenetelmiä käytetään miten ne jaetaan opetusmuodoiksi miten ne jaetaan opetusmuodoiksi mitä suhdelukuja käytetään mitä suhdelukuja käytetään

W5W / Marianne Isola 2004 Opetusmuodot I Esittävä opetus on tietoa välittävää opetusta, jossa opettaja selostaa, näyttää tai havainnollistaa opittavaa asiaa, ja opiskelijat seuraavat mahdollisesti muistiinpanoja tehden opettajan esitystä Toiminnallinen opetus edellyttää opiskelijan osallistumista toimintaan muutenkin kuin muistiinpanoja tekemällä (esim. valmentavat ennakkotehtävät, kotitehtävät jne.)

W5W / Marianne Isola 2004 Opetusmuodot II Tehtäväohjatussa opetuksessa kontaktiopetusta ei ole lainkaan, tai se on hyvin vähäistä ja tilanteenmukaista. Opettaja antaa opiskelijalle tehtävän, jonka jälkeen opiskelija huolehtii sen tekemisestä itsenäisesti ja omavastuisesti. Kirjallisuuteen perehtyminen Opiskelija lukee omavastuisesti ja annettujen ohjeiden mukaan kurssin oppisisältöön liittyvää kirjallista materiaalia. Virtuaaliopetus Opiskelija suorittaa tehtäviä ja kommunikoi ennen kaikkea kirjoittamalla. Opettaja on läsnä jonkun teknisen välineen kautta.

W5W / Marianne Isola 2004 Mitoituskertoimet opetusmuodoille I (aine- ja perusopinnot) Esittävä opetus Luennot: 1:1 → 2 h Harjoitukset: 1:2 → 3 h Toiminnallinen opetus Aktivoivat luennot: 1:2 → 3 h Ohjatut harjoitukset:1:3 → 4 h Aktivoiva havainnollistaminen: 1:1 tai 1:2 → 2-3 h Ongelmakeskeinen opetus: 1:5 → 6 h Seminaarit: 1:2 → 3 h Työharjoittelusovittava erikseen Katso tarkemmin Anna Aikaa Ajatella – kirjasta!

W5W / Marianne Isola 2004 Mitoituskertoimet opetusmuodoille II (aine- ja perusopinnot) Tehtäväohjattu opetus kirjallinen tuotos, artefakti, esittävä tuotos, autenttinen tehtävä tms. Esim. 100 sanaa → 1 h Kirjallisuuteen perehtyminen Kirjallisuus oheislukemistona (ei mitoiteta erikseen) Kirjallisuus suoritetaan erikseen kirjatenttinä (kolme lukemiskertaa: 100 sivua → tuntia) Kirjallisuudesta vaaditaan erillinen suorite (yksi lukukerta; 100 sivua → 7-10 h sanaa → 1 h) Kirjallisuus hakuteoksen tapaan käytettynä (yksi lukukerta; 100 sivua → 7-10 h) Virtuaaliopetus Samat kertoimet kuin edellä, mutta mitoituksessa huomioidaan myös 8-24h opetusympäristöön tutustumista

W5W / Marianne Isola 2004 Opintojaksojen mitoittaminen Opintojaksojen mitoituksen on oltava realistinen tavoitteena on aina ymmärtävä oppiminen tavoitteena on aina ymmärtävä oppiminen Mitoittaminen voi perustua: Kertoimiin → huonoin vaihtoehto Kertoimiin → huonoin vaihtoehto Intuitioon → perinteinen vaihtoehto Intuitioon → perinteinen vaihtoehto Mitoitusoppaaseen → uusi vaihtoehto Mitoitusoppaaseen → uusi vaihtoehto Mitoituksen olisi perustuttava johonkin muuhun kuin vanhaan järjestelmään. Korkeakoulu / yksikkö voi esim. selvittää omien opiskelijoidensa ajankäyttöä.

W5W / Marianne Isola 2004 "Opetuksen näkökannalta opiskelijan ajan tarve on arvioitava aina ymmärtävän oppimisen näkökulmasta. Mitään opetukseen sisällytettävää opintokokonaisuutta tai opintojaksoa ei tule mitoittaa siltä pohjalta, että se saadaan suorittaa asioita oppimatta. Opetuksen tehtävä korkeakouluissa ei voi olla pinnallisen oppimisen tavoittelu tai oppimattomuuden edesauttaminen."

W5W / Marianne Isola 2004 Pohdintatehtävä II Onko omien ammattikorkeakoulujenne opinnot mitoitettu ymmärtävän oppimisen näkökulmasta? Miksi on, miksi ei? Miksi on, miksi ei? Mistä tiedät / päättelet asian olevan niin? Mistä tiedät / päättelet asian olevan niin? Pohtikaa asiaa ensin yksin, keskustelkaa sitten pienissä ryhmissä!