LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Topirkka -portaali ja työssäoppimispaikat:  vähentää työssäoppimisen organisoimisesta aiheutuvaa työtä (varausjärjestelmä)  selkiyttää käytäntöjä oppilaitosten.
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
Työpaikkaohjaajakoulutus
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
Laajennettu työssäoppiminen Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Työpaikkaohjaajille suunnattu kysely keväällä 2011 Alustavia tuloksia.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Kiihdytetty opiskelupolku 2,5 v./SOTE 1. vuosi Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 50 ov Opiskellaan ryhmän mukana, 30 ov: Kasvun tukeminen.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
TOPO Työssäoppimisen portaat Projekti yleistä Omnia toteuttaa, yhteistyökumppaneina LUKK ja Keuda Projektin kesto – Verkostoyhteistyötä.
Hellevi Tervo Tyrnävän työleiri MITÄ ON TYÖELÄMÄN TUKEMINEN ? Hankkeissa tehtyä ja seminaarissa pohdittua.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Ongelmaperustainen oppiminen
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
SeduCoachin mahdollisuudet laajennetun työssäoppimisen tukena - tavoitteet, toiminnan kehittäminen ja kokeileminen Anne Lepistö, projektikoordinaattori.
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
Laajennettu työssäoppiminen Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Työpaikkaohjaajille suunnattu kysely keväällä 2011 Tiivistelmä tuloksista.
Työpaikkakouluttajan ABC
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
KISÄLLISTÄ MESTARI TUPA ANTERO STENIUS.
Kanit-ja jyrsijät opintojakso Sonja Kärkkäinen
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Esityksen transkriptio:

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi Vertaisarviointi Ritva Vartiainen

Laajennettu työssäoppiminen Opetushallituksen kehittämistoiminnan yksi painopistealue Opetushallituksen valtionavustus laajennetun työssäoppimisen kehittämistoimintaan vuosille

Laajennettu työssäoppiminen Kehittämistoiminnan tavoitteena on kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja, jotka mahdollistavat koulutuksen ja työn vuorottelun ja tukevat koko tutkinnon suorittamista Kehittämistoiminnalla pyritään kannustamaan työnantajia laajempaan osallistumiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestämisessä

Laajennettu työssäoppiminen - Tavoitteena kasautuvien kenttäkuormitusten purkaminen yhdessä tekemällä Sosiaali- ja terveysalalla opiskellaan perinteisesti siten, että oppilaitoksessa opiskeltujen teoriaopintojen jälkeen siirrytään työpaikoille, jonka seurauksena työpaikkojen opiskelijavaraukset kasaantuvat tietyille viikoille ja vastaavasti erityisesti lukukauden alku- ja loppuajankohdilla ei näissä yksiköissä juurikaan ole työssäoppijoita

Laajennettu työssäoppiminen - Tavoitteena kasautuvien kenttäkuormitusten purkaminen yhdessä tekemällä Kehittämistoiminnan tavoitteena on yhdessä valittujen työpaikkojen ja oppilaitoksen opettajien kanssa toteuttaa laajennettua työssäoppimisen mallia, joka antaa mahdollisuuden opiskelijoiden kasautuvan kenttäkuormituksen purkamiseen ja samalla opiskelijat sijoittuvat kyseisiin yksikköihin tasaisesti koko lukukauden ajalle

Laajennettu työssäoppiminen - Pedagogisesti osuvalla tavalla Laajennetun työssäoppimisen malli pohjautuu ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikkaan (Problem Based Learning), jonka ytimenä on työelämälähtöisyys – tämän hetken auttamis-, hoiva- ja hoitotyö ja sen haasteet.

Laajennettu työssäoppiminen - Pedagogisesti osuvalla tavalla Tavoitteenamme on Kouluttaa valituista työpaikoista kerrallaan 1-2 työpaikkaohjaajaa ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikkaan Lisätä työpaikkaohjaajien pedagogista osaamista opiskelijoiden ohjaajina Varmistaa yhdessä tekemällä ongelmaperustaisen oppimisen ydin – työelämälähtöisyys – jolloin opetus tuottaa työelämän tarpeita vastaavaa osaamista Varmistaa työssäoppimisen laatua ja sen jatkuvaa parantamista yhteistyössä työpaikkaohjaajien, oppilaitoksen, opettajien ja opiskelijoiden kanssa (vertaisarviointi)

Laajennettu työssäoppiminen - Pedagogisesti osuvalla tavalla Mahdollistaa opiskelijalle pitempi työssäoppimisjakso, jonka aikana opiskelija hankkii osaamistaan kustakin ajanjaksolle ajoittuvasta viikosta osan oppilaitoksessa ja osan työssäoppimispaikalla Kunkin viikon oppimisen jäsentäjänä toimii etukäteen laadittu, työn arjesta nouseva oppimistehtävä.

Hyödyt työyhteisölle/ ohjaajalle koulussa käsiteltävät työelämälähtöiset ongelmat (esim. potilascase) käynnistävät oppimisprosessin –opiskellaan työelämän näkökulmasta oleellisia ja tärkeitä asioita työssäoppiminen on tärkeä tiedonhankinnan kanava –työyhteisön hiljainen tieto tulee näkyväksi ja sitä on helpompi hyödyntää työssäoppiminen on tarkasti koordinoitua opiskelijan viikoittaisen oppimistehtävän eli oppimistavoitteen myötä –työssäoppimisen ohjaus helpottuu

Hyödyt työyhteisölle/ ohjaajalle teoria ja käytäntö kulkevat käsi kädessä –työelämän käytännön esimerkit tehostavat oppimista työssäoppiminen jaksottuu tasaisemmin ja pidemmälle ajalle –ohjaajat oppivat tuntemaan opiskelijan ja näkevät hänen ammatillisen kehittymisensä pitkä työssäoppimisjakso –työyhteisöllä loistava tilaisuus seurata ja arvioida tulevaa hoitotyöntekijää –opiskelijan arviointi helpottuu – ohjaajan on mahdollista seurata opiskelijan kehittymistä pitemmällä aikavälillä

Toteuttamissuunnitelma Tähän mennessä kehittämistoiminnassa mukana olleet työpaikat/yksiköt ja niiden opiskelijavastaavat / työpaikkaohjaajat: Vuosina 2008 – 2009 erikoissairaanhoito: sisätaudit, kirurgia, ensiapu, lastenhuone ja – osastot, (koulutusohjelmat) Vuosina Muurolan sairaala ja Kolpene (kuntoutumisen tukeminen, mielenterveys- ja päihdetyö, vammaistyö, kuntoutus, päiväkodit (kasvun tukeminen ja ohjaus) Vuosina perusterveydenhuolto, kotihoito ja alueen yksityisiä hoiva- ja hoitoalan yrityksiä (hoito ja huolenpito, vanhustyö

Toteuttamissuunnitelma Kehittämistoiminnassa mukana olevat opiskelijat ja opettajat tulevat vastaavista koulutusohjelmista ja tutkinnon osista Pedagogiset mentorit lehtorit Anna-Leena Heikkilä ja Eila Mäkinen Vertaisarviointi – lehtori Hellevi Tervo