Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Periaatteet ja muutamia käyttöohjeita Yhteystiedot: Paronintie Turenki Ehdoton.
Advertisements

Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
makramee-tekniikalla
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Tietovisa Seuraava tietovisa sisältää kysymyksiä muuttolintuihin ja syksyyn liittyen!
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Vertikaaliantennit Lähettävät ja vastaanottavat polarisaatiossa joka on kohtisuorassa maan pintaa vasten. Voidaan käyttää kaikkia dipoli yms. Ratkaisuja,
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Kun valo kulkee aineesta toiseen, sen kulkusuunta muuttuu, se taittuu
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Muovi Malla & Clarissa.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Murtolukujen kertolasku
SAARENSALMEN RANTA-ASEMAKAAVA-ALUE
Linnunrata ja muut galaksit
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Heijastuminen ja taittuminen
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
ORKIDEAYHTEISTILAUS KARGE 2013
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
SININEN HAAPAVESI - HANKE
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Koukussa järvikalaan Esox lucius. Järvikalan käytön lisäämisen tavoitteena on  suomalaisen ruokakulttuurin syventäminen  kotimaisen kalan arvostuksen.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Murtoluvun yhteen- ja vähennyslasku
1.2. Tuloperiaate ja permutaatiot
Suomenhevonen -diasarja
Koe; koeavain 1001 Koeala 1 Koeala 2 Koeala 3 Koeala 4 Koemetsikkö 1 (koemetsikköavain ) Koeala 5 Koeala 6 Koeala 7 Koeala 8 Koemetsikkö 2 (koemetsikköavain.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
1. Usean muuttujan funktiot
Temperamentti on näkyvää

Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
Eri lohimuotojen erot smolttivaelluksen aikana - kokeessa verrataan kolmen eri lohimuodon mahdollisia eroja smolttivaelluksessa koe-olosuhteissa - lohimuodot:
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Maailmankaikkeuden rakenne
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Herniäinen, Vanajavesi, Kokemäenjoen vesistöalue
Puun ”muisti” luonnon ja ilmaston historiankirjana
7. Kalat 7. BIOLOGIA.
Osteoporoosi (luukato)
perustuvat geneettisiin etäisyyksiin.
Kalastus.
Saturnus Iida, Sara ja Vilma.
Phoca hispida saimensis
Karttamerkit 2
Marttojen powerpoint esityspohja 2019
Esityksen transkriptio:

Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen Kalan iän määritys Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen

Kalan ikä Kalan ikä voidaan laskea suomun vuosirenkaiden määrästä tai kiduskannen luista. Ahvenen iänmääritys käy helpoimmin kiduskannen luusta (operculum). Hauen iänmääritykseen käytetään pääkallon luita ja suomuja.

Iän määritys suomuista Näytekalasta irrotetaan muutama suomu, kun suomut ovat kuivuneet painon alla papereiden välissä, niitä katsellaan mikroskoopilla tai erittäin hyvää valoa vasten. Suomuista lasketaan kasvurenkaat. Suurennuslasi on myös käytännöllinen apuväline, jos mikroskooppia ei ole käytettävissä. Pinsetit ovat suomuja pidellessä käytännölliset.

Hauen suomu ja cleithrum

Kalan kasvaessa suomun reunoille kasvaa uutta luutuvaa ainesta ja tiheään toistensa viereen muodostuvia kasvurenkaita. Uuden kasvukauden alkaessa edellisen vuoden kasvurenkaiden ja uuden kesän kasvurenkaiden väliin jää ”sauma”, vuosirengas. Ohessa suomu, josta on laskettavissa neljä vuosirengasta ja viisi vuosikasvuvyöhykettä. Hauki on siis elänyt viisi kesää, mutta vasta neljä talvea. Iäksi merkitään tällöin 4+. Vastaavat vuosirenkaat näkyvät myös cleithumissa eli hartian lukkoluussa

Ahven ja operculum Ahvenen kasvu ja aiempien vuosien pituudet kunkin kasvukauden jälkeen voidaan arvioida takautuvasti kiduskannen luusta (operculum). Vuosirenkaiden välisten vuosikasvuvyöhykkeiden etäisyydet ja luun säde mitataan ja suhteutetaan kalan pituuteen. Kuvan suurennettu kiduskannen luu on otettu kalan vasemmasta kiduskannesta. Määritykset tehdään hyvin kuivuneelta ja puhtaalta luun sisäpinnalta, jossa kesäkasvu näkyy sameana opaakkina ja syyskasvu läpikuultavampana hyaliinina (opaakki vaaleana ja hyaliini tummana mustaa taustaa vasten). Vuosirenkaat on merkitty roomalaisin numeroin

Otoliitti

Nieriän kokonainen ja neutraalipunavärjätty otoliitti Kalat aistivat tasapainon ja kuuloaistimukset sisäkorvan aistinsoluillaan. Apuna tässä on kolme paria kalsiumkarbonaatista muodostuneita kiviä, joista suurimmilla on osuus kuuloaistimuksen muodostumisessa. Näihin kuulokiviin tai kuuloluihin (sagitta), kuten muihinkin otoliitteihin, muodostuu päivittäin hiukan uutta ainesta, josta suurin osa on kalsiumkarbonaattia, mutta mukana on myös proteiinia.

Kokonaiseen otoliittiin (ylempi kuva) tai värjäämättömään otoliitin poikkileikkaukseen muodostuneista, eri tavoin sameiksi tai läpikuultaviksi kalkkeutuneista vyöhykkeistä voidaan laskea kalan ikä. Otoliitin poikkileikkaus voidaan myös värjätä proteiiniin takertuvalla väriaineella (alakuva), jolloin etenkin talviajan proteiinikerrostumien kasaumat värjäytyvät muuta otoliittia voimakkaammin. Iän laskeminen näistä renkaista on useimmilla kalalajeillamme luotettavampaa kuin värjäämättömistä renkaista laskeminen. Yllä ja alla olevien kuvien otoliitit ovat kalasta jonka arvioitiin olevan 8-vuotias.

Suomen kaloja Ahven vanhin 29 vuotta Särki vanhin 20 vuotta Kuha vanhin 28 vuotta Hauki vanhin yli 30 vuotta, 33? Kiiski vanhin jopa 20 vuotta Lahna vanhin 32 vuotta

Normaalisti Ahven voi saavuttaa n. 10 vuoden iän, ja särki 5-10 vuotta. Toutain normaalisti saavuttaa noin 20–25 vuotta, ja lahna noin 15 vuotta. Muikku 4-12 vuotta, eliniässä on suurta vaihtelua. Made ikä Enintään 20-25 vuotta, silakka yleensä 7-15 vuotta.

Kiitos! Kysymyksiä?