Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Karttamerkit 2 www.suunnistuskoulu.net.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Karttamerkit 2 www.suunnistuskoulu.net."— Esityksen transkriptio:

1 Karttamerkit 2

2 Katso ensin kuvaa, lue kysymys ja piirrä/kirjoita sitten seuraavan dian aikana vastauksesi erilliselle paperille. Kirjoita karttamerkin viereen, millä värillä se merkitään kartassa tai käytä värikyniä. Harjoitus sisältää kuusi kuvaa kysymyksineen, joiden jälkeen saat eteesi oikeat vastaukset.

3 1 Millä kasvillisuusvärillä tällainen metsämaasto voisi olla kuvattu?

4 Piirrä ja kirjoita.

5 2 Miten ja millä värillä tällainen kohta voisi olla merkitty karttaan?

6 Piirrä ja kirjoita.

7 3 Miten voit korkeuskäyrillä osoittaa, missä mäki nousee ja missä se laskee? Hahmottele oheista maisemaa käyrien avulla paperille.

8 Piirrä ja kirjoita.

9 4 Mitä peukalon edessä oleva harmaa tarkoittaa ja pääseekö siitä kulkemaan läpi? Jos pääsee, onko se luvallista?

10 Piirrä ja kirjoita.

11 5 Miten voit ylittää kuvassa näkyvän sinisen viivan? Voitko hypätä yli? Jos et, mistä saat mennä?

12 Piirrä ja kirjoita.

13 6 Pääsetkö jotenkin kulkemaan peukalon edessä olevan aitauksen lävitse tai ohitse kiertämättä isoa kerrostaloa? Jos pääset, niin mitä vaihtoehtoja on?

14 Piirrä ja kirjoita.

15 Ratkaisut

16 1 Kasvillisuuskuvaus riippuu valtavasti maasta ja kartantekijästä. Kyseisen maastokuvan metsä voi olla kartalla valkoinen (tavallinen metsä) tai esimerkiksi hyvin vaalean vihreä.

17 2 Todennäköisesti kahdella kivellä eli mustalla pisteellä tai sitten louhikon merkillä eli mustalla kolmiolla. Hieman riippuu siitä, kuinka paljon kiviä maastossa on ja mikä on kartantekijän tyyli.

18 3 Tämä on todella haastava tehtävä vain kuvan perusteella tehtäväksi. Jos sait keskelle jonkinlaisen notkon ja sen kummallekin puolelle nousevaa mäkeä, hienoa!

19 4 Se tarkoittaa katosta ja kyllä, siitä pääsee ja saa mennä läpi.

20 5 Et voi. Sprinttikartassa paksut yhtenäiset viivat ovat kiellettyjä ylittämiseen, vaikka niistä fyysisesti olisikin mahdollista mennä läpi. Voit mennä tunnelin ali toiselle puolelle ja siellä siltaa pitkin tai jos haluat pysytellä ison tien vasemmalla puolella, kiivetä portaat ylös ja ylittää pikku joen autotietä pitkin.

21 6 Kyllä pääset. Joko katoksen alta ja portaita tai sitten talon ulommaisen muurin ja aidan välistä kulkemalla. Aitauksen sisälle saa myöskin mennä, sillä aita on merkitty ohuella viivalla. Aidan takana olevasta kielletystä muuristakin pääsee läpi, sillä siinä on sekä aukko että sivummalla portaat.

22 Miltä tuntui? Voi olla vaikea miettiä erilaisia karttamerkkejä ja niiden esiintymistä kartoilla. Eri maissa ja yhden maan sisälläkin käytänteet vaihtelevat. Lisäksi maasto- ja sprinttikartoissa on ihan jo keskenäänkin eroja. Paras tapa oppia tulkitsemaan karttoja ja karttamerkkejä on liikkua kartan kanssa. Matkustaminen avartaa, mutta aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – lähipiirin sprintti- ja maastokartat tarjoavat todennäköisesti jo paljon hauskoja eroavaisuuksia!

23


Lataa ppt "Karttamerkit 2 www.suunnistuskoulu.net."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google