opetussuunnitelmatyö ja hyvinvointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Advertisements

KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
2005/2007 Kuntoutuksen ylempi ammattikorkeakoulututkinto yhteistyössä: Arcada, Nylands svenska yrkeshögskola Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Laurea.
Ryhmä 1. Ryhmätyöskentely  Fysiikan kokemukset: monipuolinen henkilöstörakenne, kansainvälisyys, tutkijakoulutettavat tiiviisti mukana, yhteisjulkaiseminen.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Turun perusopetuksessa
Turun perusopetuksessa
Turun esi- ja perusopetuksessa
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Kolmen oppilaitoksen suunnitteluosaamisen yhdistämisellä Tehdään pitkän tähtäimen kehittymissuunnitelma Etsitään uudenlaisia mentorointikäytänteitä Vahvistetaan.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Ruokailu on osa koulun kasvatustehtävää
OPPIVA OPS –prosessi 2014 – 2015 Palvelun tuottajat:
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Yhteisöllinen kirjoittaminen
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen ammattikorkeakoulussa
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
OPS-ajatuksia.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
PALVELUT 1.koulutuspalvelut 2.kehittämispalvelut 3.tilaustuotepalvelut yhteisenä nimittäjänä ”pedagoginen sensitiivisyys”
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
OPPIVA OPS –prosessi Turun perusopetuksessa 2014 – 2015 OPPIVA OPS /VÄNNI Palvelun tuottajat: PRO koulutus ja konsultointi sekä Rondo Training.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
Osaava-ohjelma: Pedagoginen uudistuminen muutosjohtamisen välineenä
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
LET Kandiryhmä Piia Näykki & Jonna Malmberg.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
IT-palvelut opetuksen tukena? Soile Väänänen suunnittelija, IT-palvelut
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Maakunnallinen OPS-koordinaatioryhmä
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Nopolan koulu Opettajien veso
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät
OsaOppi IV– Osaamisen osoittaminen digitaalisilla osaamismerkeillä
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Opetustoimi osana Jyväskylää
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Yrittäjyyskasvatuspäivät 2017
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Hanketyö johtamisen ja kehittämisen välineenä
Kohti jaettua johtajuutta Jarmo Kröger Henkilöstöpäällikkö
Esityksen transkriptio:

opetussuunnitelmatyö ja hyvinvointi Alustava nimi Yhteisöllinen opetussuunnitelmatyö ja hyvinvointi Avainsanat: Yhteisöllisyys, hyvinvointi, toimijuus, pedagoginen johtaminen, organisaation toimintakulttuuri, opetussuunnitelmatyö Taustalla Promo Hyvönen, Impiö, Vuopala, & Heikkilä

Taustaa MUUTOS ON HAASTE HYVINVOINTIA TUETTAVA OPS2016 toimeenpano edellyttää oppimisorganisaatioiden jäseniltä tahtoa (will) ja uutta osaamista (skill) ja ja erityisesti muutosta eteenpäin vievää toimijuutta (efficacious agency). OPS-muutos on kognitiivinen, sosiaalinen, emotionaalinen ja motivationaalinen haaste, joten muutoksen onnistumisen kannalta on oleellista varmistaa organisaation toimijoiden hyvinvointi. HYVINVOINTIA TUETTAVA Hyvinvoinnin tukeminen tapahtuu ennen kaikkea toimijuuden vahvistamisen ja yhteisöllisen oppimisen kautta, johon sisältyvät uuden OPS:an ydintaidot (strateginen oppiminen, ongelmanratkaisu, luovuus, pelillisyys ja teknologian opetuskäyttö). TARVITAAN PEDAGOGISTA JOHTAMISTA OPS-muutoksen onnistuneessa johtamisessa on rehtoreilla, OPS-vastaavilla ja päiväkotien johtajilla haasteellinen rooli. He tarvitsevat avaintaitojen lisäksi myös pedagogisen johtamisen (pedagogical leadership) taitoja.

Taustaa: hyvinvointi ja yhteisöllisyys Hyvinvoinnin edistäminen työyhteisöissä on kohdistunut pitkälti yksittäisen työntekijän fyysiseen toimintaan, vaikka henkilöstön voimavaratekijänä olisi erityisesti koulun yhteisöllinen toimintakulttuuri. (OPH 2010) Kun hyvinvointia on kehitetty yhteisöllisesti on saavutettu positiivisia vaikutuksia työhyvinvoinnin osa-alueista erityisesti yksilön terveyden, voimavarojen, työyhteisön toimivuuden, ammatillisen osaamisen ja työolojen kunnon osalta (Saaranen 2006; Saaranen ym. 2006.) Hyvinvoinnin perustaksi tulevaisuuden työyhteisöissä on useissa raporteissa ja tutkimuksissa (lähteet) esitetty yhteisöllistä oppimista. Tavoitteellinen, yhteisöllinen työskentely ei ole yleistä kouluyhteisöissä (TALIS, 2013, PROMO, 2014) Opettajien osaamisvajeisiin on vastattava. (TALIS, 2013)

Tavoitteet Projektin tavoitteena on lisätä eri toimijoiden osaamista ja toimijuutta OPS-ydinalueilla sekä edistää hyvinvointia muutosprosessissa ja sen johtamisessa. Toimenpiteillä kehitetään ja vahvistetaan organisaatioiden toimintakulttuuria. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin mekanismeja ja niiden tukemista muutosprosessin aikana: RQ1. Miten ja millä ehdoilla yhteisöllisyys edistää hyvinvointia muutosvaiheessa? RQ2. Miten mitattu ja koettu hyvinvointi ennakoi muutosprosessin onnistumista organisaatiossa? RQ3. Miten ja millä ehdoilla koulutus edistää yhteisöllisten taitojen oppimista muutosprosessin aikana? RQ4. Miten ja millä ehdoilla koulutus edistää pedagogista johtajuutta oppimista muutosprosessin aikana? RQ5. Miten yhteisöllisten taitojen oppiminen on yhteydessä toimijuuden vahvistumiseen?

Opetuksen ja oppimisen suunnittelu: Keskeisiä käsitteitä TOIMINTAKULTTUURI Yhteisöllisyys (kolme tasoa) Community Co-operation Collaborative learning Hyvinvointi (yhteisö- ja yksilönäkökulma) Voimavarat Työyhteisön toimivuus Osaaminen Opetuksen ja oppimisen suunnittelu: strateginen oppiminen, ongelmanratkaisu, luovuus, pelillisyys ja teknologian opetuskäyttö Pedagoginen johtaminen

Hyvinvointi (kvalitatiivinen)) DESIGN-TUTKIMUS Hyvinvoinnin mittaus (kvantitatiivinen) 30 kk 36 kk Moduuli 1 Moduuli 2 Moduuli 3 Kurssin moduulit Tutkimussyklit Yhteisöllisen oppimisen tutkimusmenetelmiä: Kontestina yhteisöllinen ongelmanratkaisu (pelillisyys, luovuus, strateginen oppiminen ja resurssien hyödyntäminen) Koko prosessin reflektointi: valokuvapäiväkirja Luova strateginen suunnittelu: image-crafting Videoaineisto Hyvinvointi (kvalitatiivinen))

TUTKIMUKSEN KOHDERYHMÄ TOIMIJAT OULUN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta, LET Lääketieteen tiedekunta, Hoitotiede TOPIK OULUN KAUPUNKI Opetus- ja kulttuurivirasto (Päivi Mäki) Ritaharjun koulu (Pertti Parpala) TUTKIMUKSEN KOHDERYHMÄ OPS-avainhenkilöt Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella Rehtorit Päiväkotien johtajat OPS-vastaavat Opettajat Opettajankouluttajat Opettajaopiskelijat

Yhteisöllinen työskentely resurssina ja voimavarana OPS-muutoksessa Koulutuksen käytäntöjen kehittäminen Opetustoimi Tutkimus LET TTL Koulutuksen hallinnointi TOPIK Suun-nittelu Osallistujarekrytointi Ritaharju Tutkimusaineisto

Tieteellisiä vaikutuksia Saadaan tutkittua tietoa hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen keskenään vaikuttavista tekijöistä työorganisaation haastavan muutosprosessin aikana ja sen jälkeen yhteisöllisyyden tukemisen onnistuneista käytännöistä työorganisaatiossa tilanteessa jolloin organisaatio työskentelee haastavassa kehittämisprosessissa pedagogisen johtajuuden ja toimijuuden edellytyksistä opetuksen ja oppimisen uusista malleista opetussuunnitelmatyössä (esim. pelillisyys)

Yhteiskunnalliset vaikutukset (Työpaikoilla oppimisorganisaatiot) Hankeen tuloksilla voidaan edistää Opettajien, rehtoreiden ja koko organisaation hyvinvointia - kesken