Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Atto ja avaintaidot työssä oppien? Sirkka Hulkkonen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
Työpaikkaohjaajakoulutus
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Pirkko Rimpilä-Vanninen
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Laajennettu työssäoppiminen Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Työpaikkaohjaajille suunnattu kysely keväällä 2011 Alustavia tuloksia.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
TOPO Työssäoppimisen portaat Projekti yleistä Omnia toteuttaa, yhteistyökumppaneina LUKK ja Keuda Projektin kesto – Verkostoyhteistyötä.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Hellevi Tervo Tyrnävän työleiri MITÄ ON TYÖELÄMÄN TUKEMINEN ? Hankkeissa tehtyä ja seminaarissa pohdittua.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Ongelmaperustainen oppiminen
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Laajennettu työssäoppiminen Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Työpaikkaohjaajille suunnattu kysely keväällä 2011 Tiivistelmä tuloksista.
TYÖPAIKKAOHJAAJAKOU LUTUS - OULUN MALLI Tekijöinä tekniikkaryhmä: J. Piltonen, B. Pousi, P. Saarinen ja T. Tyni.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Ops seminaari Askola.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
VALMA-koulutus Edupolissa
HUIPPU Elokuu 2017.
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
PBL Ongelmaperustainen oppiminen
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Ammatillisen koulutuksen reformi
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
Anna Alftan Heikki Hannula
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Esityksen transkriptio:

Työpaikkaohjaaja-koulutus ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lapin ammattiopisto, palvelualat

Laajennettu työssäoppiminen Laajennettu työssäoppiminen pohjautuu lähihoitajakoulutuksessamme ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikkaan (Problem Based Learning) jonka ytimenä on työelämälähtöisyys – tämän hetken kasvatus- ja hoitotyö ja sen haasteet. Laajennettu työssäoppiminen mahdollistaa opiskelijoiden sijoittumisen tasaisesti työpaikoille koko lukuvuoden ajalle.

Taustaa ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesta toiminnastamme Opetushenkilöstön ongelmaperustaisen oppimisen koulutus aloitettiin 2000-luvun alussa. Edellinen opetussuunnitelmauudistustyö käynnistettiin sellaisella aikataululla, että ensimmäiset lähihoitajaopiskelijaryhmät aloittivat PBL-opetussuunnitelmalla syksyllä 2005. Laajennetun työssäoppimisen hankkeen puitteissa työpaikkaohjaajien koulutus käynnistettiin ongelmaperustaisen oppimisen mukaisesti keväällä 2009. Kaikki elokuussa 2010 aloittaneet lähihoitajaopiskelijat (lähes 100 opiskelijaa) opiskelevat ongelmaperustaisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Työpaikkaohjaaja-koulutuksen tavoitteet Työpaikkaohjaajien koulutuksen oleellisena tavoitteena on omakohtaisen kokemuksen saaminen ongelmaperustaisesta oppimisesta. Lisäksi tavoitteena on työssäoppimisen laadun varmistaminen ja sen jatkuva parantaminen yhteistyössä työpaikkaohjaajien, opettajien ja opiskelijoiden kanssa.

Työpaikkaohjaaja-koulutuksen sisältö ja toteutus Ongelmaperustainen oppiminen Opiskelijalähtöinen ohjaaminen Opiskelijan arviointi ammattiosaamisen näytön arviointi ja muu osaamisen arviointi. Toteutus: Kolmena iltapäivänä (3 x 4 tuntia) kahden viikon välein. Tutoriaalit, luennot, verkko-oppimisympäristöön tutustuminen ja itsenäinen tiedonhaku. Kolmen iltapäivän mittaiseen koulutukseen kutsuttiin 12 työpaikkaohjaajaa (= tutoriaaliryhmä). Koulutukseen on tähän mennessä osallistunut 70 työpaikkaohjaajaa.

Ongelmaperustainen opetussuunnitelma tieto- ja oppimisympäristönä - osallistunut uuden opsin laatimiseen osallistunut ongelmien suunnitteluun

Mitä ovat tutoriaalit? Oppimis- ja ongelmanratkaisuprosessia ohjataan pienryhmissä eli tutoriaaleissa. Tutoriaaliin käytetty aika on vain murto-osa opiskelun vaatimasta kokonaisajasta. Silti sen oppimista organisoiva voima on hämmästyttävän tehokas ja siksi ongelmanratkaisua tutoriaalissa voikin luonnehtia PBL:n dynamoksi tai moottoriksi, joka on koko PBL-opetussuunnitelman voimanlähde. (Poikela 2002) Tutoriaalien oppimista organisoiva voima on yhteydessä laadukkaaseen ongelmaan.

Tutoriaalityöskentely:

Mitä ovat ongelmat ongelmaperustaisessa oppimisessa? Ongelmaperustainen opetussuunnitelma asettaa korkean laatuvaatimuksen oppimisen lähtökohtina toimiville ongelmille. Koska työelämän ongelmat eivät noudata oppiaineiden jakoa, koulutuksessa opitaan ratkaisemaan ongelmia luonnollisella tavalla, sellaisessa muodossa kuin niitä kohdataan ammatillisissa käytännöissä. Ongelman pitää auttaa opiskelijoita kohtamaan autenttisia oman ammattialan ja työelämän ongelmia jo opiskeluaikana. Mitä enemmän tiedonhankinta- ja käsittelytilanne muistuttaa sitä tilannetta, jossa tietoa on tarkoitus myöhemmin käyttää, sitä tehokkaampaa on tiedon mieleen palauttaminen ja soveltaminen.

Ongelma työpaikkaohjaaja-koulutuksen ensimmäisessä tutoriaalissa - iltapäivän teemana ongelmaperustainen oppiminen -

Ongelmasta muodostunut aivoriihi ja oppimistehtävä:

Toisessa tutoriaalissa itsenäisen tiedonhankinnan ja keskustelun jälkeen laadittu yhteenveto:

Miten PBL toteutuu käytännössä? Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset on jaettu opiskelusykleihin siten, että niistä muodostuu looginen sekä oppimista ja osaamista tuottava pedagoginen ydinprosessi. Ydinprosessin tavoitteena on tukea opiskelijan ammatillista ja persoonallista kehittymistä. Opinnot on rytmitetty niin, että tutoriaalit, työssäoppiminen ja muu itsenäinen tiedonhaku muodostavat integroidun kokonaisuuden. Rytmityksen etuna on teorian ja käytännön välitön yhteensovittaminen. Opiskelusykli muodostuu lähipäivistä, työssäoppimisen päivistä sekä muusta itsenäisestä tiedonhankinnasta.

Ongelma toisena koulutuspäivänä - iltapäivän teemana opiskelijalähtöinen ohjaaminen-

Ongelmasta muodostunut aivoriihi ja oppimistehtävä

Toisen koulutuspäivän itsenäisen tiedonhankinnan ja keskustelun jälkeen laadittu yhteenveto:

Työpaikkaohjaaja-koulutus - palaute ja jatkosuunnitelmat - Tutoriaalityöskentely aluksi outoa ja hämmentävää. Keskustelut antoisia ja mahtavia, ’kerrankin pääsee keskustelemaan asian ytimestä samanhenkisen porukan kanssa’. ’Kaikkien työpaikkaohjaajien pitäisi päästä tällä tavalla järjestettyyn koulutukseen’. ’Nyt vasta tajuan, kun opiskelijat puhuvat tutoriaaleista’. Jatkosuunnitelmat: Koulutuksiin osallistunut noin 70 työpaikkaohjaajaa ja koulutus jatkuu keväällä 2011. Koulutusta viedään työyksikköihin toiveiden mukaisesti. Koulutusta täydennetään keväällä 2011 -> 2 ov Työpaikkaohjaajakoulutus.