AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
Advertisements

Kirkko keskellä kylää Seurakuntien varhaiskasvatus ja perhepalvelut perheitten tukena Martti ESKO, kirkon perheasiain johtaja.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
Miten ihmisestä tulee yhteisön jäsen? S
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
AD 1/Luento/USKONTO Aineenopettajat
Koulujen turvallisuus
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Nuoruus kehitysvaiheena
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
Partion strategia Partioneuvoston hyväksymä Kuva: Kimmo Vehviläinen.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Tutustumispäivä  8.30 aamukahvi  8.35 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.50 ekaluokkalaisten arkea, 1a:n opettaja Sofia Jääskeläinen.
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Riippuvuus tupakoinnista
OHJAUKSEN ALUEMALLI TANSKASSA näkökulmia ohjauksen kehittämiseen Kommenttipuheenvuoro Jukka Eero Vuorinen Suomen opinto-ohjaajat ry.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
LUKIOESITTELY VANHEMMILLE VIHERLAAKSON LUKIO
NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary © 2012.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.
ME-hengen kehittäminen
Koulun kehittämisprojekti
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Strategiaperusta ja ohjelmat
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Terveyden määritelmät
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Kanuunan teemaseminaari SALO
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Yhteisöön kuulumisen etiikka
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Nuoret aikuiset.
Yhdenvertaisuus koulussa
Yritykset ja yhteiskunta
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Kehitysvammaliitto ja FASD
ICCS 2016: aihealue ICCS tutkimuksen aihealue: yhteiskunnan rakenteista ekologisuuteen ja moraaliin Opetussuunnitelman perusteiden mukaan tutkimuksen.
Evästystä paikalliseen ops-työhön
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Esityksen transkriptio:

AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI KASVATUS JA MERKITYSNÄKÖKENTTÄ (Charles Taylor; Lauri Rauhala) IDENTITEETIN, YHTEISKUNNAN MERKITYSNÄKÖKENTÄN JA ETIIKAN YHTEYS: kysymykset kuka olen, mihin kuulun saavat kaikupohjansa ja vastauksensa kunkin aikakauden moraalisista arvoista ja arvostuksista

AJAN HENKI JA ARVOJEN JÄRJESTYS Yhteiskunnan perusilmiöt (Benner): TALOUS MORAALI POLITIIKKA ESTETIIKKA USKONTO KASVATUS

Itsenäisen Suomen merkityshorisontit 1. tasavalta: Valkoisen Suomen uskonnollis-kansalliset arvot: koti, uskonto, isänmaa 2. tasavalta: hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen ja tasa-arvoideologia IT-Suomi: maailmanlaajuinen talous

SOSIOKULTTUURISET MUUTOKSET, AJAN HENKI JA KASVATUS Produktiivisesta sosialisaatiosta konsumeristiseen sosialisaatioon (Baethge) Uusi nuoriso ja koulun auran katoaminen (Ziehe)

Martin Baethge: Produktiivisesta sosialisaatiosta konsumeristiseen sosialisaatioon (Puuronen 1997, 140-141) Työn ja koulutuksen yhteyden katkeaminen johtaa entistä suurempaan henkiseen riippuvuuteen koulutuksesta. Nuoret kohtaavat työelämän normit ja hierarkiset rakenteet myöhään. Koska psykologinen moratorio jatkuu koulutuksen pitenemisen myötä, nuoret suhtautuvat liian suvaitsevaisesti erehdyksiin ja normien rikkomiseen työelämässä. Koska nuoret saavat vastuun omasta elannostaan myöhään, he ovat pitkään riippuvaisia vanhemmistaan.

Baethge Koska nuoret saavat vastuun omasta elannostaan myöhään, he ovat pitkään riippuvaisia vanhemmistaan. Nuoret voivat kokea olevansa hyödyllisiä yhteiskunnan jäseniä aikaisempaa vanhempina, koska he aloittavat yhteiskunnallisen uusintamisen myöhemmin kuin vanhempansa. Vertaisryhmissä vietetty pitkä nuoruus mahdollistaa sen, että nuoret kehittävät aikaisempaa selvempiä ja omalaatuisempia elämäntyylejä. Koska oppiminen on yksilöllinen prosessi, pidentynyt koulutus vahvistaa yksilöllisen identiteetin muotoutumista.

Thomas Ziehe (1991): “Uusi nuoriso” ja traditioiden murros torjuva suhtautuminen auktoriteetteihin, erityisesti vanhemman sukupolven auktoriteettiin torjuva suhtautuminen kuriin ja kontrolliin torjuva suhtautuminen työhön, mikäli se on vain keino päämäärän (elintason) saavuttamiseksi torjuva suhtautuminen työhön, mikäli se on pakkotahtista ja kurinalaista torjuva suhtautuminen protestanttiseen työ- ja velvollisuusetiikkaan -diffuusi suhtautuminen sukupuolirooleihin

“Uusi nuoriso” on teoreettinen konstruktio (ei kuvaa konkreettisia ihmisiä), jonka avulla on mahdollista tulkita ja ymmärtää nuorten elämää niiden muutosten taustaa vasten, joita modernisoituminen on yksilöiden tasolla aiheuttanut. oman identiteetin tulkitseminen kokeiluprojektina subjektiviteettiin liittyvien seikkojen korostaminen, yksilöllisen tyylin ja symbolien käyttö sekä tilanteiden emotionalisointi kulutuksen kokeminen identiteetin muotoilua ja subjektiviteetin kehittymistä edistävänä, mielihyvää tuottavana toimintana. (Puuronen 1997, 148.)

Koulun auran katoaminen (Ziehe) Koulu on menettänyt nuorten silmissä kiinnostavuutensa, sen kulttuurinen vetovoima on hävinnyt. Koulun symbolinen tyhjeneminen: koulun sivistystehtävän ja sivistysmonopolin vähittäinen häviäminen Sen yksitoikkoiset rutiinit paljastuvat oppilaille entistä selvemmin. Koska koulu sinänsä ei jaksa kiinnostaa ja motivoida oppilaita, opettajien kyvyt ja persoonallisuus ovat joutuneet entistä kovemmalle koetukselle.