Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Voie Expresse monipuolista yhteistyötä ranskan hyväksi – hankkeesta pysyvä resurssi? Eeva Pajari, 2007.
Tietokanta.
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
OHJAAMINEN.
Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Matematiikan oppiminen.
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Tutkintosuoritusten arviointi
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Simulaattorikoulutuksen ABC
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet OPS 2016
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Tytöt teknologian taitajiksi
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Laatutyö opettaja Luotu :42.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
MATEMATIIKKA.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
Ainetyöryhmien työn aloitus
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Joustavat oppimispolut
Aikuisen Ajattelu.
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Laaja-alainen arviointi
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Esityksen transkriptio:

Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys

Ominaisuudet Ominaisuuksia ohjelmalla voi luoda, jakaa ja kommentoida käsitekarttoina esitettyjä tiedon kuvauksia ohjelmalla luotuja käsitekarttoja voi muuntaa kuviksi, verkkosivuiksi tai liittää niitä esimerkiksi tekstitiedostoihin käsitekarttoihin voi liittää linkkejä, liitetiedostoja ja kommentteja käsitekartat muunnettavissa ohjelmalla muihin tiedostomuotoihin, esim. PDF, HTML, JPEG jne.

Käsitekartta Käsitekarttaa käytetään kuvailemaan ja havainnollistamaan tietyn aihepiirin tietorakennetta, joka on aihepiirin keskeisistä käsitteistä ja niiden välisistä relaatioista muodostuva kokonaisuus. Käsitekartassa käsitteet ovat lokeroitu ja lokerot yhdistetään linkein kuvaamaan käsitteiden välisiä relaatioita. Lokeroiden ja linkkien sijoittelu muodostaa hierarkkisen tietorakenteen.

Cmap Toolsin pedagogisia käyttömahdollisuuksia Esimerkiksi ammatillisessa tai muussa taitoja ja tietoja yhdistävässä opetuksessa laaja-alaisen ja monipuolisen tieto- ja taitoaineksen yhdistäminen jäsentyneeksi tietorakenteeksi edellyttää sellaisten työtapojen käyttämistä, jotka edistävät irrallisen tiedon muistamisen sijaan tietorakenteen muodostamista. Eräs tällainen työskentelymenetelmä on käsitekartan laatiminen, jota luodessaan opiskelija joutuu ajattelemaan syvällisesti opiskeltavaa asiaa, sen keskeisiä käsitteitä ja niiden välisiä yhteyksiä. Käsitekartta edistää tiedon muistamista ja ymmärtämistä. Menetelmän avulla voidaan esimerkiksi tukea erilaisten oppijoiden oppimista sekä kehittää oppimisen metataitoja, kuten esimerkiksi kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja, oman toiminnan arviointia sekä reflektointia. (Liisa Haverinen, OPH, 2004)

Ohjaus Opettajan ohjaus tvt tukevassa opetuksessa on motivaation ja oppilaan orientoitumisen kannalta tärkeää, itse ohjelma ei tue eikä takaa syvällistä oppimista. Opettajan on huomioitava, minkälaisen pedagogisen tavoitteen on sisällyttävä itse tehtävän suunnitteluun ja toteutukseen. Selkeä pedagoginen tavoite ohjaa oppilasta siihen mitä tavoitteita oppilailta odotetaan ja siten edesauttaa motivointia tehtävän suhteen. Tehtävän aikana annettu oikea aikainen ja rakentava palaute auttaa oppilasta arvioimaan minkälaista suoritusta heiltä odotetaan ja minkälaista suoritusta opettaja arvostaa. (Järvelä, S., Häkkinen, P., Lehtinen, E Oppimisen teoria ja teknologian opetuskäyttö. s.67 – 68. WSOY, Porvoo.) Cmap toolsissa on opettajalla mahdollista antaa palautetta ja seurata prosessin kehittymistä, niin kuin aikaisemmin on mainittu.

Arviointia Cmap Toolsia pidetään viimeisteltynä, varsinkin Jarmo Myllärin tekemää suomennosta. Hyvien ominaisuuksien, kuten automaattisen asettelutoiminnon avulla voidaan luoda erittäin siistejä käsitekarttoja, joihin on mahdollista linkittää myös muita resursseja, kuten www-osoitteita. Ohjelma muuntaa käsitekartat erittäin kattavasti muihin tiedostomuotoihin, esim. PDF, HTML, JPEG jne. Huonoina puolina voidaan pitää ohjelman ajoittaista hidasta avautumista, mikä johtuu asiakasohjelman isosta tiedostokoosta ja Java-ohjelmointikielestä. Useasta erillisestä ikkunasta koostuva käyttöliittymä ei miellytä kaikkia. Lisäksi käyttäjät moittivat pakkorekisteröintiä.

Arviointia Esimerkiksi ammatillisessa tai muussa taitoja ja tietoja yhdistävässä opetuksessa laaja-alaisen ja monipuolisen tieto- ja taitoaineksen yhdistäminen jäsentyneeksi tietorakenteeksi edellyttää sellaisten työtapojen käyttämistä, jotka edistävät irrallisen tiedon muistamisen sijaan tietorakenteen muodostamista. Eräs tällainen työskentelymenetelmä on käsitekartan laatiminen, jota luodessaan opiskelija joutuu ajattelemaan syvällisesti opiskeltavaa asiaa, sen keskeisiä käsitteitä ja niiden välisiä yhteyksiä. Käsitekartta edistää tiedon muistamista ja ymmärtämistä. Menetelmän avulla voidaan esimerkiksi tukea erilaisten oppijoiden oppimista sekä kehittää oppimisen metataitoja, kuten esimerkiksi kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja, oman toiminnan arviointia sekä reflektointia. (Liisa Haverinen, OPH, 2004)