Ympäristövaikutusten arviointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta
Advertisements

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Vantaan Riipilän kiviaineksenoton YVA
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Kaivoshankkeiden YVA-oppaan päivityshanke Kaivos-YVA-seminaari Sodankylässä Tommi Kauppila, GTK.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
REFEREE – Rakennusalan asiantuntijaseminaari Katsaus muuttuviin rakentamismääräyksiin Keskiviikko , klo 12:00 – 16:30 WETTERI, Wetterhoffinkatu.
Ohjeistus työntekijätiedoista
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
”Luonto ei ole kulttuuria mutta suhtautuminen siihen on”
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNTAKAAVOJEN LAATIMINEN 1.VAIHEMAAKUNTAKAAVA – JÄTKÄ 2.VAIHEMAAKUNTAKAAVA.
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Viestintäsuunnitelma
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Ympäristövaikutukset (YVA) ja sosiaaliset vaikutukset (SVA)
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Kestävä kehitys ja YVA Ilmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminenIlmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminen Ympäristö yhdyskuntasuunnittelussaYmpäristö.
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
KOMMUNIKATIIVINEN SUUNNITTELU JA SUUNNITTELUARGUMENTAATIO
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Sosiaalihuoltolaki.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Miten SOVA-lain perusteella voi vaikuttaa kuntien jätestrategioihin Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Ajankohtaista Alueiden käyttö Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Luontoinventoinnit kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun apuvälineinä Mitä luontokartoittaja tekee? Esko Vuorinen luontokartoittaja Silvestris luontoselvitys.
Eräitä ympäristölakeja
Green Office –ympäristöjärjestelmä
HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYSTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 259/2016 vp) - Muutostarpeiden arviointi.
YVA-lain merkittävät muutokset – onnistuiko uudistus?
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Ympäristölainsäädännön valmistelun kehitys – YVA-lain uudistusprosessi
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Tutkimuksen abc.
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
NEUVOTTELUN AJOITTUMISVAIHTOEHTOJA MAHDOLLISIA MUITA MENETTELYJÄ
VALTIMON KUNTA KAAVOITUSKATSAUS
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Luomuasetuksen uudistus Evira
Kestävän talouden transition yhteiskunnalliset haasteet ja ratkaisut
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Ympäristövaikutusten arviointi

YVAn historiaa YVA (EIA - Environmental Impact Assessment) sai alkunsa USA:ssa vuonna 1970. 1980-luvulla ympäristö-käsite laajeni pelkistä luontovaikutuksista myös sosiaalisiin, taloudellisiin ja teknisiin vaikutuksiin. Vuonna 1985 tuli voimaan Euroopan yhteisön (EY) direktiivi ympäristövaikutusten arvioinnista (85/337/EEC) YVA-laki ja YVA-asetus tulivat voimaan Suomessa 1.9.1994. Lakiin ja asetukseen tehtiin muutoksia, jotka tulivat voimaan 1.4.1999. Kaavojen vaikutusten arvioinnista tehtiin lisäys rakennuslakiin vuonna 1994. Nykyään on voimassa maankäyttö- ja rakennuslaki, joka tuli voimaan 1.3.2000. YVA (EIA - Environmental Impact Assessment) sai alkunsa USA:ssa vuonna 1970 liittovaltion hankkeiden arviointina. Pikkuhiljaa YVA levisi myös muihin hankkeisiin ja muihin maihin. Alkuun ympäristövaikutusten arviointi käsitti vain vaikutukset luontoon. 1980-luvulla ympäristö-käsite laajeni pelkistä luontovaikutuksista myös sosiaalisiin, taloudellisiin ja teknisiin vaikutuksiin. Suomen YVA-lainsäädännön valmistelu vauhdittui Suomen liittyessä Euroopan talousalueeseen1994, sillä vuonna 1985 oli tullut voimaan Euroopan yhteisön (EY) direktiivi ympäristövaikutusten arvioinnista (85/337/EEC), joka velvoitti Suomea säätämään YVA-lain. Laki ja asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA-laki ja YVA-asetus) tulivat voimaan Suomessa 1.9.1994. Lakiin ja asetukseen tehtiin muutoksia, jotka tulivat voimaan 1.4.1999. YVA-laki koskee kuitenkin vain hankkeita. Kaavoituksessa käytetystä vaikutusten arvioinnista säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL). Kuitenkin jo vuonna 1994 tehtiin lisäys silloiseen rakennuslakiin vaikutusten arvioinnista. Nykyisin voimassa olevassa MRL tuli voimaan 1.3.2000.

YVA – yleistä Hanke-YVAssa käydään läpi YVA-lain mukainen arviointimenettely, kun taas kaava-YVAssa käydään läpi maankäyttö- ja rakennuslain mukainen menettely Ympäristövaikutusten arviointimenettelyllä selvitetään hankkeiden tai kaavojen ympäristövaikutukset Hanke-YVAssa tulokset kirjataan päätöksenteon pohjaksi, kun taas kaava-YVAssa arviointi etenee kaavoituksen tahdissa vaikuttaen suunnitteluratkaisuihin YVA-menettelyn tavoitteena on myös lisätä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa suunnitteluun Yksittäisten hankkeiden lisäksi ympäristövaikutuksia on arvioitava myös viranomaisten valmistelemissa ohjelmissa ja suunnitelmissa, jos niiden toteuttamisella saatta olla merkittäviä ympäristövaikutuksia. Hanke-YVA: http://www.marja-rata.net/ Kaava-YVA: http://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/pdf/vaikutusarvio.pdf Ohjelma-YVA: http://www.vyh.fi/palvelut/julkaisu/elektro/sy482/sy482.htm Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) tarkoituksena on varmistaa, että ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella merkittäviä ympäristövaikutuksia aiheuttavien hankkeiden suunnittelussa ja että ne kirjataan päätöksenteon pohjaksi. YVA-menettelyn tavoitteena on myös lisätä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa suunnitteluun. YVA-laissa mainittujen hankkeiden lisäksi on myös muiden hankkeiden ympäristövaikutuksista oltava selvillä.

YVA-laki ja YVA-asetus 2 § Määritelmiä Tässä laissa tarkoitetaan: 1) ympäristövaikutuksella hankkeen tai toiminnan aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Suomessa ja sen alueen ulkopuolella: a) ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen; b) maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen; c) yhdyskuntarakenteeseen, rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön; d) luonnonvarojen hyödyntämiseen; sekä e) a–d alakohdassa mainittujen tekijöiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin; kohta e lisättiin 1999

YVA-laki ja YVA-asetus YVAL 5 § Suhde muihin menettelyihin Yhteysviranomaisen, kaavaa laativan kunnan tai maakunnan liiton ja hankkeesta vastaavan on oltava riittävässä yhteistyössä hankkeen arviointimenettelyn ja kaavoituksen yhteensovittamiseksi. ... Jos kaavoitettaessa on käyty yva-menettely sitä ei tarvitse uusia.

YVA-lain mukainen arviointimenettely Hankkeesta vastaava laa-tii arviointiohjelman ja toi-mittaa sen yhteysvirano-maiselle Arviointiohjelmassa kerro-taan mm. mitä vaihtoeh-toja ja vaikutuksia suunnit-telun aikana selvitetään. Ohjelman jälkeen laaditta-va arviointiselostus sisältää mm. vaihtoehtojen vaiku-tukset sekä haittojen ehkä-isy- ja rajoittamistoimet. http://www.vyh.fi/poltavo/yva/index.htm Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Arviointiohjelman kuulutus ja tiedottaminen Kansalaisten ja viranomaisten lausunnot ja mielipiteet ohjelmasta Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta Arviointiselostuksen kuulutus ja tiedottaminen Lausunnot ja mielipiteet yhteysviranomaiselle Selvitysten tekeminen, vaikutusten arviointi ja vaihtoehtojen vertailu ohjelman ja yhteysviran-omaisen lausunnon perusteella Ympäristövaikutusten arviointiselostus Yhteysviranomaisen lausunto selostuksesta Hankkeen jatkosuunnittelu, ympäristölupahakemukset Hankkeesta vastaavan tehtävät: Yhteysviranomaisen tehtävät: YVA-menettely jakautuu kahteen vaiheeseen, arviointiohjelma- ja arviointiselostusvaiheeseen. Arviointimenettely alkaa,kun hankkeesta vastaava toimittaa arviointiohjelman yhteysviranomaiselle. Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa kerrotaan mm., mitä vaihtoehtoja ja vaikutuksia suunnitelun aikana selvitetään. Ohjelman jälkeen laadittava ympäristövaikutusten arviointiselostus sisältää mm. vaihtoehto jen vaikutukset sekä haittojen ehkäisy- ja rajoittamistoimet. Yhteysviranomainen kuuluttaa arviointiohjelman ja arviointiselostuksen vireilläolosta, kerää mielipiteet ja lausunnot ja laatii niiden pohjalta oman lausuntonsa asiakirjojen riittävyydestä. Kansalaisilla, viranomaisilla ja muilla tahoilla on YVA-menettelyssä mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoaineiston sisältöön selvitettävien vaihtoehtojen ja ympäristövaikutusten osalta. Yksittäisten hankkeiden lisäksi ympäristövaikutuksia on arvioitava myös viranomaisten valmistelemissa ohjelmissa ja suunnitelmissa, jos niiden toteuttamisella saatta olla merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Maankäyttö- ja rakennuslaki ja -asetus MRL 9 § Vaikutusten selvittäminen kaavaa laadittaessa Kaavan tulee perustua riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavaa laadittaessa on tarpeellisessa määrin selvitettävä suunnitelman toteuttamisen ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia. MRL 63 § Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. ...

Maankäyttö- ja rakennuslaki ja -asetus MRA 1 § Vaikutusten selvittäminen kaavaa laadittaessa ... kaavan vaikutuksia selvitettäessä otetaan huomioon kaavan tehtävä ja tarkoitus, aikaisemmin tehdyt selvitykset sekä muut selvitysten tarpeellisuuteen vaikuttavat seikat. Selvitysten on annettava riittävät tiedot, jotta voidaan arvioida suunnitelman toteuttamisen merkittävät välittömät ja välilliset vaikutukset: 1) ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön; 2) maa- ja kallioperään, veteen, ilmaan ja ilmastoon; 3) kasvi- ja eläinlajeihin, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin; 4) alue- ja yhdyskuntarakenteeseen, yhdyskunta- ja energiatalouteen sekä liikenteeseen; 5) kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön ja rakennettuun ympäristöön. ... YVA-laki 1) ympäristövaikutuksella hankkeen tai toiminnan aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Suomessa ja sen alueen ulkopuolella: a) ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen; b) maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen; c) yhdyskuntarakenteeseen, rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön; d) luonnonvarojen hyödyntämiseen; sekä e) a–d alakohdassa mainittujen tekijöiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin;

Vaikutusten arviointi kaavoituksessa Osallistumis- ja arviointisuunnitelman laatii kaavan laatija. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa arvioidaan alustavasti, mihin kaava toteutuessaan vaikuttaa, miten laajalle vaikutukset ulottuvat ja keitä vaikutukset koskevat. http://www.vyh.fi/aluekayt/kaavat/osa/oas.htm Kaavan laatimisen aloitus Lähtötietojen kartoitus. Vaikutusten arvioinnin tarve Vaikutusten arviointi ja sen tulosten huomioiminen suunnittelussa Vaikutusten arviointi tarkentuu. Haitallisten vaikutusten lieventäminen. Kaavaselostuksen kokoaminen Kaavan hyväksyminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelman laatiminen Kaavaluonnoksen valmistelu Kaavaehdotuksen valmistelu Kaavan laadinta Vaikutusten arviointi 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelman laatii kaavan laatija. Se laaditaan kaavoituksen alkaessa. OAS antaa selkeän käsityksen kaavan tarkoituksesta ja tavoitteista. Se kertoo osallisille, milloin ja miten voi osallistua ja mistä saa tietoa kaavoituksesta. Siinä kerrotaan, miten suunnittelu etenee, miten osallistuminen liittyy vaikutusten arviointiin ja miten osallistuminen vaikuttaa päätöksentekoon. Se kertoo myös suunnittelun rajoituksista ja antaa rehellisen kuvan osallisten vaikutusmahdollisuuksista. OAS:aa voidaan muuttaa kaavoituksen edetessä. Muutoksista tiedotetaan osallisille. Esimerkki OAS:n sisällöstä: Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnittelutehtävän määrittely ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohdat, tehdyt selvitykset ja aiemmat suunnitelmat Vaikutusalue Osalliset Tiedottaminen Osallistuminen Viranomaisyhteistyö Selvitettävät vaikutukset Vaikutusten arvioinnin menetelmät Vaihtoehdot Kaavoituksen kulku, aikataulu ja päätöksenteko Yhteystiedot Palaute osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 2. Vaikutusten arviointi Suunnittelua varten tehtävien perusselvitysten lisäksi laaditaan vaikutusselvityksiä. Vaikutusten arviointi, tieto hahmotellun kaavaratkaisun hyvistä ja huonoista puolista, sekä mahdollisten haittojen kohdentumisesta, auttaa kehittämään ratkaisua paremmaksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa arvioidaan alustavasti, mihin kaava toteutuessaan vaikuttaa, miten laajalle vaikutukset ulottuvat ja keitä vaikutukset koskevat. Yleiskaavoissa keskeisiä ovat vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, luontoon, maisemaan, liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja teknisen huollon järjestämiseen, talouteen, terveyteen, sosiaalisiin oloihin ja kulttuuriin. Asemakaavoissa korostuvat myös vaikutukset turvallisuuteen ja eri väestöryhmien toimintamahdollisuuksiin lähiympäristössä. Se, mihin vaikutuksiin selvitykset kulloinkin painottuvat, riippuu kaavoitustehtävän luonteesta ja kaavoitettavan alueen ominaisuuksista.

Lähteet Maa ja Vesi Oy; Ympäristövaikutusten selvittäminen yleiskaavoituksessa; Ympäristöministeriön alueidenkäytön osasto, Ympäristöopas 41 Raimo Airamo, Timo Permanto; Yleiskaavoitus ja vaikutusten arviointi  Esimerkkinä Lahden yleiskaavoitus 1946-1996; Ympäristöministeriön alueidenkäytön osasto, Suomen ympäristö 88 http://www.finlex.fi/ http://www.vyh.fi/poltavo/yva/index.htm http://www.vyh.fi/aluekayt/kaaindex.htm