Sairasteluiden välttäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valmistautuminen Alkuverryttely Kilpailusuoritus Loppuverryttely
Advertisements

Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
KANSANTAUDIT.
Finska Simförbundet rf.
FYYSISEN KUNNON RAKENTAMINEN
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Kansantaudit.
FC Espoo Palaute PTE10, PTE11 ja TD12-13.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Urheiluvammat Harri M. Hakkarainen Liikuntatieteiden maisteri
Univaikeudet.
Terveystieto 7.
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Ongelmatisoinnin ja oireistamisen ABC Lauri Varonen.
Miten urheilija kehittyy?
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
SÄDEHOITO.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
1. Tietoinen tiedonkäsittely
63. Mielenterveyden häiriöt
Harri hakkarainen LL, LitM, Urheilulääkäri- ja valmentaja
Perustettu vuonna 1927.
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mielenterveyden häiriöt
Mea Kivistö & Anette Sundqvist
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Nestetasapaino.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
1. Monimuotoinen terveys
Liikutaan Kpl 29.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Kenttäkonsultointikysely 2014
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Vesirokko.
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Ruokaoppia.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Lähteet: Mark Williams Marko Haverinen Janne Lahtinen
Esityksen transkriptio:

Sairasteluiden välttäminen Huolto luento Sairasteluiden välttäminen

Elimistön kokonaisuus Liian usein ajatellaan vain harjoittelua ja sen rytmitystä Palautumisen osatekijät jäävät usein unholaan Olisi suunniteltava ns. harjoittelu palautumisen ympärille eikä toisin päin Elimistö on kokonaisuus joka toimii 24/7 Mitkä tekijät voivat saada meidät sairastumaan?

Stressireaktiot elimistössä Stressireaktion laukaisee mikä tahansa ”normielämästä” poikkeava ärsyke Kuumuus/kylmyys Aikaero Psyykkinen paine Sosiaalinen paine Harjoittelun muutokset Sairaus tai vamma (myös piilevät) Huomioitava vuosisuunnitelmassa Pyritään välttämään usean stressitekijän samanaikaisuutta!

Infektiot Harjoittelulla ja stressijakaumalla suuri merkitys Urheilijan infektiot ovat usein oma mikrobikannan ”villiintymistä” Kokonaisstressin kasautuminen heikentää puolustuskykyä ja omat virukset (ja joskus myös bakteerit) aiheuttavat lieväoireisen ”flunssan” Korkea kuume ja taudin äkillinen alkaminen viittaa enemmän selkeään ulkopuolelta tulleeseen tartuntaan. Yhteys lääkäriin ja totaalilepo Ei reeniä kipeenä! Sydänlihastulehdusriski Sairauden pitkittyminen/uusiutuminen Kroppa ei ota treeniä vastaan -> ei kehitä Kuinka voidaan välttää infektioita tarttumasta?

Ylikuormitus Ylikuormitus usein kuitenkin alipalautumista Syitä Harjoitellaan hyvin ja kovaa, mutta palautuminen ja sitä kautta superkompensaation vajaaksi jääminen Syitä Ilmaston muutos Harjoittelun liian nopea muutos Piilevä infektio/rasitusvamma, joka pitää yllä kehon tulehdustilaa Huono uni-/ravintorytmi tai liian vähäinen lepo tai jonkin ravintoaineen liian vähäinen saanti Hallitsematon painonpudotus

Urheiluvammoista Trauma tai revähdys Ylivenytys Rasitusvamma Kudosrakenteet rikkoutuvat Solurakenteet rikkoutuvat Ylivenytys Solukalvot viottuvat Rasitusvamma Taustalla usein jopa vuosien ylikuormitus =mikrotraumojen summa Kudoksia kuormitetaan enemmän kuin ehtivät korjautua Seuraa solutoiminnan häiriö

Rasitusvammat Jos sama paikka on toistuvasti kipeä kuormituksen jälkeen yli kaksi viikkoa on syytä epäillä rasitusvammaa - Käänny lääkärin tai fysioterapeutin puoleen - harjoittelun keventäminen/muuttaminen - Ei tulehduskipulääkkeitä ilman asiantuntijan ohjeita (esim. burana voi jopa hidastaa palautumista ja pahentaa tilannetta) - Millä keinoin rasitusvammojen syntyä voidaan välttää?

Mitä jäi mieleen? Rasitusvammat Palautuminen Sairasteluiden välttäminen superkompensaatio