Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi"— Esityksen transkriptio:

1 Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi

2 Trikomoniaasi Taudin aiheuttaja: Sen aiheuttaa Trichomonas vaginalis – niminen loinen. Tauti tarttuu usein seksikontaktin kautta, mutta tartunta voi mahdollisesti tarttua myös yleisestä vessasta. Oireet: Jopa puolelle tartunnan saaneista ei koe minkäänlaisia oireita. Oireisen taudin itämisaika vaihtelee muutamasta päivästä neljään viikkoon. Yleisimpiä oireita ovat: omituista vuotoa vaginasta (ohutta, keltaista, vihreää tai kalanhajuista vuotoa vaginasta), kutiava tai aristava vagina, kivulias virtsaaminen ja miehillä voi esiintyä epätavallista vuotoa tai peniksen arkuutta. Hoito: Loisista ja infektiosta pääsee eroon antibioottikuurin avulla. Seksuaalista kanssakäymistä on vältettävä hoidon päättymiseen saakka! Yleisyys Suomessa: Trikomoniaasi on nykyään Suomessa varsin harvinainen, mutta muualla maailmaa taas todella yleinen. WHO on jopa arvioinut sen maailman yleisimmäksi sukupuolisairaudeksi.

3 Hepatiitti B Maksatulehdus, joka johtuu kun virus lisääntyy maksasoluissa. Hepatiitti B:n itämisaika on noin 4-6 viikkoa. Sen oireita on esimerkiksi ruokahaluttomuus, pahoinvointi, kuume ja pahimmillaan ihon keltaistuminen. Se saattaa aiheuttaa myös maksatulehduksia. Se tarttuu veren, tai yhdynnän kautta elimistöön. Se saattaa lisää myös maksakasvaimen riskiä. Hoitona toimii rokote. Suomessa hepatiitti B:n tapauksia tulee joka toinen vuosi 350 lisää.

4 Kuppa Mikä aiheuttaa: Kuppaa aiheuttaa spirokeettabakteeri Treponema pallidum. Tarttuu ihmisestä toiseen sukupuoliyhteydessä ja se voi tarttua myös äidiltä sikiöön istukan kautta. Oireet: Ensimmäiset oireet ilmaantuvat 3 – 4 viikon kuluttua tartunnasta, niistä aiheutuu sukupuolielimiin kova, aristamaton haavauma, ja myös imusolmukkeet turpoavat. Ihminen myös väsyy herkästi ja ihossa voi olla värimuunnoksia ja kohoumia. Tarttuvuus voi säilyä jopa pari vuotta Hoito: Ilman hoitoa kuppa voi aiheuttaa vuosien kuluttua myöhäisoireita, kuten halvauksen, verisuonivaurioita tai mielialahäiriön. Kupan hoitoon on käytetty jo 50 vuotta penisilliiniä ja se on yhä paras ja tehokkain tähän tautiin pureva antibiootti. Yleisyys suomessa: Kuppa oli yleinen Suomessa vielä 1900 – luvun alussa, mutta valistuksen ja antibioottien ansiosta vuosittaiset tartunnat laskivat. Matkailu ja lähialueilta, kuten Venäjältä saadut tartunnat ovat kääntäneet kupan taas nousuun.

5 Tekijät: Anuer, Riina ja Netta
Lähteet: VIRTAA – Terveyden perusteet


Lataa ppt "Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google