Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät."— Esityksen transkriptio:

1 Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät ihmiseen eri tavoin. Katso kuva 67 A.

2 Hyvä hygienia on tehokas keino ennaltaehkäistä infektioita.
Käsienpesu ainakin ennen ruokailua on vähintäänkin suositeltavaa.

3 Flunssa eli nuhakuume Flunssa on tavallinen nuhakuume, joka leviää pisara- ja kosketustartuntana. Hoitona lepo, runsas lämmin juotava ja tarvittaessa särkylääkkeet. Flunssaan ei sinällään ole lääkettä.

4 Influenssa Epidemia, joka etenee maapallon ympäri joka vuosi saavuttaen Suomen yleensä talvella. Oireiltaan samantyyppinen kuin flunssa, mutta kuume on korkeampi. Suojautua voi rokotteella, joka suojaa yhden vuoden tartunnalta. Vasta-aineiden kehittyminen kestää pari viikkoa.

5 Puutiaiset Punkit, puutiaiset 68 A levittävät virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumeen eli Kumlingen taudin sekä bakteeria, joka aiheuttaa borrellioosin eli Lymen taudin. Punkit viihtyvät ruohikossa.

6 Herpesvirus Aiheuttaa yleisen yskänrokon eli huulirokahtuman, jossa suupieleen ilmestyy kivulias rakkula. Useimmiten se pysyttelee piilevänä.

7 Malaria Malaria leviää horkkahyttysen levittäessä malarialoisio-alkueläintä. Kuva 69 A. Itiöeläin hakeutuu ensin maksaan ja sitten punasoluihin. Malariaan liittyy rytminen, korkea kuumeilu alkueläinten poistuessa punasoluista.. Malariaan ei kehity immuniteettia. Malarialta voi suojautua lääkkein jo ennen matkaa.


Lataa ppt "Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google