TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV 22.10.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
Advertisements

“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
TULOSOHJAUS VARASTOKIRJASTON NÄKÖKULMASTA VARASTOKIRJASTON KOKOELMAYHDYSHENKILÖIDEN SEMINAARI
TYÖAIKAKIRJANPITO JA SEN VALVONTA
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Hyvät käytännöt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi- ja vahvistuslausumien valmistelussa ja hyödyntämisessä Tilintarkastuspäällikkö, JHTT.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Vaalirahoituksen valvonta - tarkastusviraston tehtävät Ylijohtaja Marjatta Kimmonen
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Varastokirjaston syysseminaari : - Ajankohtaista opetus- ja kulttuuri- ministeriössä - Varastokirjaston ohjauskäytänteistä Ylitarkastaja Anne.
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
Ydinvoimaprosessista Anni Sinnemäki Vihreät näkemykset prosessista •Olkiluoto 3:sta otettava opiksi •Yhteiskunnan kokonaisetua arvioitava riittävän.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Havaintoja hallinnon vaikuttavuudesta sekä tarkastusviraston suositukset arviointitoiminnan ja sen hyödyntämisen kehittämiseksi Ylijohtaja Jarmo Soukainen.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Espoo-strategia, toimeenpano ja toteutuminen vuonna tarkastuslautakunta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
MAINOSTAJIEN LIITTO MARKKINOINTIVIESTINNÄN PANOSTUSTEN KEHITTYMINEN LOPPUVUONNA 2004 VERRATTUNA ALKUPERÄISEEN BUDJETTIIN SALDO MAINOSBAROMETRI.
Hallinnonalan VATU-hankkeen tavoitteet  2015  2020 Valtion toimintaan/Hankkeen kohdealueeseen kohdistuvat vaikuttavuustavoitteet: Valtion.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
Matkahallinnon osaajaohjelma (HAUS) - Virastojen matkahallinnon vastuuhenkilöille.
Vaalirahoitusvalvonta vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV
TULOKSELLISUUSTARKASTUKSEN AJANKOHTAISET VIESTIT Ylijohtaja vesa Jatkola Ylimmän virkamiesjohdon VTV –foorumi
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ohjausjärjestelmät Ylijohtaja Vesa Jatkola /VTV
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
S:\NYkalvot\2006\suomi\Tulospalkkioseminaari TW Hallitusneuvos Tuija Wilska Valtiovarainministeriö Tulospalkkioseminaari Tulospalkkaustarkastelut:
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Pp.kk.vvvv Osasto Strategisempi Kevyempi Poikkihallinnollisempi Yhtenäisempi 1 Tulosohjaus  vuorovaikutteinen, sopimusajatteluun perustuvaksi ohjausmalli.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
TTL:n jäsenyhdistyksille palautuvan kiinteän maksuosuuden määräytyminen Puheenjohtajakokous Valmistelu: Jukka Rinne.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Tilinpäätös 2014 Kunnanjohtaja Juhani Kylämäkilä.
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Valtiovarainministeriö Jan Holmberg1 Jan Holmberg, finanssineuvos Valtiovarain controller -toiminto Sukupuolinäkökulma käytännössä Hallinnon seurantamekanismit:
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.
Kuulemistilaisuus tulosohjaus- ja tilivelvollisuusuudistuksen johdosta talousarvioasetukseen tehtävistä muutoksista Ohjelma Avaus ja tilannekatsaus.
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Yhteinen tavoitteemme
Matkustusstrategian seurantaselvitys
Arvioinnista arkipäivää
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Toiminnallinen ohjaus
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Valtiontalouden ja toiminnan ohjaus
Esityksen transkriptio:

TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV

2 LÄHTÖKOHTA Tulostavoitteilla on merkitystä hallitukselle tulosohjauksen lähtökohtina ja eduskunnalle sen päättäessä myönnettävistä määrärahoista ja arvioidessa, onko asetetut tavoitteet on saavutettu Talousarvioesityksen tulisi antaa oikea ja riittävä kuva määrärahojen käyttötarkoituksesta ja tavoitteista Tilinpäätösraportoinnissa toiminnan ja talouden kuvauksen tulisi osoittaa, mitä määrärahoilla on saatu aikaan Tilintarkastusten yhteydessä on arvioitu tulosohjauksen toimivuutta erityisesti toiminnallista tehokkuutta koskevien tavoitteiden ja siitä esitettyjen tietojen perusteella

3 TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN Ministeriöiden hyväksymät tulostavoitteet erityisesti taloudellisuutta ja tuottavuutta koskevien tavoitteiden osalta edelleen puutteellisia

4 OIKEAT JA RIITTÄVÄT TIEDOT TILINPÄÄTÖKSESSÄ Jos ministeriön asettamaa tavoitetta ei ollut, riittävinä pidettiin kustannustietoja tarkoituksenmukaisella tavalla eriteltyinä Taloudellisuudesta vain joka toinen tilivirasto esittää oikeat ja riittävät tiedot – Tuottavuudesta vielä harvempi

5 2004: 47 % 2005: 36 % 2006: 27 % 2004: 17 % 2005: 22 % 2006: 26 % 2004: 3 % 2005: 4 % 2006: 3 % 2004: 33 % 2005: 38 % 2006: 44 % Oikeat ja riittävät tiedot EI ON EI Taloudellisuutta kuvaavat tulostavoitteet ON TULOSOHJAUKSEN TILA – TALOUDELLISUUS

6 SISÄINEN VALVONTA Sisäinen valvonta näyttäisi näillä osa-alueilla heikentyneen edellisestä vuodesta

7 Kielteinen laillisuuskannanotto yhteensä 50 tilivirastolle vuonna 2006 (37:lle vuonna 2005) Puutteet tuloksellisuuden laskentatoimen järjestämisessä ja maksullisen toiminnan vuosituloksen esittämisessä Maksullisen toiminnan kannattavuuden seurannasta tai sen vuosituloksen esittämisestä ( 21 tilivirastoa) Muiden toiminnallista tehokkuutta koskevien tietojen esittämisestä ja tuloksellisuuden laskentatoimen järjestelyistä ( 33 tilivirastossa) TALOUSARVION JA SITÄ KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN NOUDATTAMINEN

8 TÄSTÄ ETEENPÄIN TARVITAAN.. 1. YHTEISIÄ TOIMENPITEITÄ Tulosohjauksen ja tilivelvollisuuden toteutuminen edellyttää ministeriöiden ja virastojen ja laitosten johdon toimenpiteitä tulostavoitteiden ja niiden seurannan kehittämiseksi Yhteistyö ja yhteinen näkemys - Oikeat ja riittävät tavoitteet – Oikeat ja riittävät tiedot tilinpäätöksessä Ministeriöt käyvät läpi hallinnonalansa virastojen ja laitosten kanssa niiden toiminnan ja muodostavat yhteisen näkemykseen siitä, miten tuloksellisuuden eri osa-alueille asetetaan tavoitteita ja mitä tietoja niistä esitetään tilinpäätöksessä

9 2. MINISTERIÖN VAHVAA OTETTA Kokoa tavoitteenasettelun ja raportoinnin kehittämishanke ja ohjaa sitä – Määrittele mitä halutaan Keskity olennaiseen niin tavoitteiden asettamisessa kuin raportointivaatimuksissa Määrittele kehittämiselle pitkäjänteinen ja realistinen aikataulu - Kaikkea ei tarvitse yrittää tehdä heti, mutta kylläkin pian Määrittele hallinnonalan ja sen virastojen ja laitosten ydintehtävät ja niitä palvelevat tukitehtävät sekä mitä vaikutuksia ja suoritteita näiltä halutaan Pyri hyvän vaikuttavuuden edellyttämään yhteistyöhön ja yhteiseen näkemykseen (jokainen laajentaa horisonttiaan)

10 MINISTERIÖN TOIMENPITEET…. Määrittele ydintehtävien toimintaprosessi koko palvelu- järjestelmän kattavana ketjuna - Tunnista syy- ja seuraussuhde toiminnasta ja suoritteista vaikuttavuuteen Määrittele ydinprosessien tavoitteet – Tuloksellisuus on kokonaisuus Järjestä perustoimintoihin ja sen kokonaisuuksiin kohdistuva arviointitoiminta Tunnista, mitä vaikuttavuustietoja tarvitaan ja mitä tietovarantoja vaikuttavuuden seurantaan on olemassa Tue hallinnonalan virastoja ja laitoksia tuloksellisuuden laskentatoimen kehittämisessä