Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla 25.9.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Manner-Suomen maaseutuohjelma Tilannekatsaus Nvm Sirpa Karjalainen, MMM.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus EAKR, Itä-Suomen seurantakomitea Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö RO / maaseudun kehittämisyksikkö.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Mikä on arviointien lisäarvo ja miten niitä hyödynnetään tulevan ohjelmakauden valmistelussa? Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee?
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM Sivu 1.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
’Miten on sujunut’ - Rakennerahastokausi EU-rahoitus vuosina maistiaisia tulevasta Janna Merenniemi,
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja ohjausjärjestelmät Ylijohtaja Vesa Jatkola /VTV
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
ENI CBC –ohjelmakauden mahdollisuudet ENPI CBC –ohjelmien ohjelmakauden päätöstilaisuus Finlandia-talo, Neuvotteleva virkamies Petri.
Leena Björkqvist TeiniMinno –esiselvityshanke 2014 Arviointisuunnitelma Leena Björkqvist, Metropolia AMK TeiniMinno –esiselvitys arvoidaan suhteessa.
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Maatalouslaskenta - seuraavat 100 vuotta
Helsingin ilmastopolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden tunnistaminen Opasnet-alustalla Sonja-Maria Ignatius
Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus EAKR-rahoituksen käyttämiseksi laajakaistahankkeissa.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Ajankohtaista Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Jari Niemelä Helsingin yliopisto
Yritystukityöryhmän kuulemistilaisuus ELY-keskukset
Innokylän Verstas tutuksi
MMM/ruokaosasto/ maaseudun kehittämisyksikkö
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Arvioinnista arkipäivää
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Korkeakoulujen tiedolla johtamisen ekosysteemi
Esityksen transkriptio:

Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla

Kansallista näkökulmaa Toimenpiteiden ja politiikan vaikuttavuuden parantaminen Perusteluja veronmaksajille, viestinnälliset tarpeet Nykyisen ohjelmakauden arviointi totesi, että: -Seurantajärjestelmää ei ole tehty kokonaisuudeksi vaan luettelo tietojärjestelmistä -Pitäisi kuvata käytettävät suomalaiset indikaattorit tietolähteineen. -Seurantajärjestelmän rakentamisesta pitäisi vastata tilastoviranomainen -> mahdollisuus päästä kaikkiin rekisteritietoihin. -Arviointikysymyksiin on haastava vastata, koska indikaattoritiedot ovat vajavaiset.

Osaaminen ja tiedonvälitys Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen tehostuvat Luonnon monimuotoisuus, vesistöjen tila ja maaperä Yritystoiminta monipuolistuu ja työllisyys, palvelut… Maataloustuotannon kilpailukyky Laadukas ruoka ja parantunut eläinten hyvinvointi Ohjelman tavoitteet Tilastolliset seurantaindikaattorit. Saadaan säännöllisesti tilastoviranomaisilta maataloustulo uusiutuvan energian määrä jalostusaste KHK-päästöt lintuindikaattori N- ja P- tase työpaikat Vaikuttavuuden arviointi. Toteutus selvityksinä ja tutkimuksina (rahoitus teknisestä avusta ja MMM:n tutkimusrahoituksena). VAIKUTTAVUUS Selvitykset ja tutkimukset Selvitys 1 Vaikutus KHK - päästöihin Tutkimus 2 IACS HYRRÄ VIPU Maataloushallinnon seurantarekisterit.

EU näkökulmaa Suomen pitää raportoida komissioon arviointien tuloksia kolmesti ohjelmakauden aikana: 2017, 2019 ja jälkiarviointi Vuoden 2017 raportissa ei vielä arvioida ohjelman vaikutuksia vaan alustavia tuotoksia, joiden perusteella voidaan keskustella onko toimenpiteet suunniteltu oikein. Vuoden 2019 raportoinnin yhteydessä arvioidaan ohjelman vaikuttavuutta isompiin tavoitteisiin (EU 2020, CAP, ympäristö, ilmasto ja innovaatiot). Komissiolta tulee arviointikysymykset.

Vaikuttavuusindikaattorit Yhteisellä maatalouspolitiikalla (CAP) on 16 vaikuttavuusindikaattoria. Manner-Suomen ohjelmalle voidaan määritellä muutamia lisää. Indikaattoreita, jotka ovat saatavissa säännöllisistä julkaistavista aineistoista (tilastot, säännölliset selvitykset). Pohdittava voiko tietojen tuottamisessa yhdistää eri tilastoaineistoja ja rekistereitä?

Arvioinnit, selvitykset ja tutkimukset Huolehtivat siitä, että pystymme kansallisella tasolla ja EU-tasolla osoittamaan ohjelman vaikuttavuuden (arvioinnit). Parantavat ohjelman tuloksellisuutta (tutkimukset). Perustuvat ohjelman tavoitteisiin ja hyödyntävät indikaattoriaineistoja.

Pohdittavaksi ryhmissä 1/3 Kokemukset nykyisestä ohjelmakaudesta Mikä on toiminut ohjelman vaikuttavuuden arvioinnissa tällä ohjelmakaudella (best practices)? Mikä ei ole toiminut ohjelman vaikuttavuuden arvioinnissa tällä ohjelmakaudella (worst practices)? Miten arviointia ja seurantaa tulisi kehittää tulevalle ohjelmakaudelle? Anna kehittämissuosituksia arvioinnin ja seurannan kehittämiseksi Arvioi esillä ollutta lähestymistapaa vaikuttavuusarvioinnin toteuttamiseksi: Mitä vahvuuksia siihen liittyy? Mitä heikkouksia siihen liittyy?

Pohdittavaksi ryhmissä 2/3 Tilastoista ja indikaattoreista Mitä täydentämistarpeita uusi maaseutuohjelma asettaa tilastoille ja tutkimukselle? Kuinka tarkasti tieto tarvitaan maaseutuluokittelulla (paikkatieto) ja kuinka tarkasti se on saatavilla? Mitä uudenlaista tilastotieto tarvittaisiin ja voisiko sen saada hyödyntämällä olemassa olevia tilastolähteitä tai yhdistelemällä eri tietolähteitä? Ovatko ehdotetut vaikuttavuusindikaattorit oikeita arvioimaan tavoitteen vaikuttavuutta?

Pohdittavaksi ryhmissä 3/3 Selvitys- ja arviointitarpeista Mitä erillisselvityksiä/ arviointeja tarvitaan, jotta voidaan vuosina 2017, 2019 ja 2024 raportoida tavoitteen vaikuttavuudesta? Mitä muita asioita pitää tutkimuksen avulla ratkaista, jotta ohjelman tavoitteet voidaan saavuttaa? Laittakaa selvitys- ja tutkimustarpeenne tärkeysjärjestykseen.

Jokaisessa ryhmässä työ jatkuu Ohjelman tavoite Ehdotus vaikuttavuusindikaattoreiksi Ajatuksia selvitys- ja arviointitarpeiksi Komission alustavat arviointikysymykset Ympäristö (Marja-Liisa ja Pasi) Ruoan tuotannon kilpailukyky ja laatu (Eero ja Esa) Yritystoiminta ja palvelut (Marianne ja Jaana) Osaaminen ja innovaatiot (Sirpa Aini-Sisko ja Jouni)