Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Helsingin ilmastopolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden tunnistaminen Opasnet-alustalla Sonja-Maria Ignatius 23.2.2015.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Helsingin ilmastopolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden tunnistaminen Opasnet-alustalla Sonja-Maria Ignatius 23.2.2015."— Esityksen transkriptio:

1 Helsingin ilmastopolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden tunnistaminen Opasnet-alustalla Sonja-Maria Ignatius 23.2.2015

2 Tavoitteet toiminnaksi Mitä tavoitteita on asetettu? Ovatko kullakin tavoitteella toimenpiteitä? Onko toimenpiteitä, joille ei ole tavoitteita?

3 Tavoitteet toiminnaksi Mihin ylätason tavoitteeseen toimenpide liittyy? Kuka toteuttaa toimenpiteen? Mihin kohteeseen pyritään vaikuttamaan (tässä sekä hillintä että sopeutuminen)? Kustannukset?

4 18.8.2014 Jari Viinanen 4

5 Nordem Oy

6 Tavoitteita esim. ”Kaupunkilaiset ja kaupungin työntekijät ovat sitoutuneita ympäristöpolitiikan tavoitteisiin. ”(y.pol.) ”Helsinki on tunnettu ympäristöviisas vihreän talouden kaupunki. Resurssitehokkuus paranee sekä omassa toiminnassa että yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.” (strategia)

7 Tavoitteita esim. ”Linja-autoliikenteen kalustoa ja kaupungin muuta ajoneuvokalustoa sekä työkonekantaa uudistetaan vähemmän polttoainetta kuluttavaksi ja vähäpäästöisemmäksi.” (e.pol.linj.) ”Energiatehokkuus on parantunut vähintään 20 % vuoteen 2020 (mittarina asukaskohtainen energiankulutus, vertailuvuosi 2005.” (y.pol.)

8 Aineisto: Strategiataso Helsingin kaupungin strategiaohjelma 2013-2016 Helsingin kaupungin ympäristöpolitiikka Helsingin kaupungin energiapoliittisia linjauksia

9 Aineisto: Ohjelmataso Sustainable Energy Action Plan Ympäristötavoitetaulukko PKS ilmastostrategia 2030 Parhaat energiatehokkuuskäytännöt (PEK) Helsingin 30 % päästövähennysselvitys BaltCica-loppuraportti Helsingin ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteiden priorisointi

10 Mitä tehtiin? Tavoitteiden ja toimenpiteiden listaus Strategiataso –41 tavoitetta Ohjelmataso: –17 tavoitetta –662 toimenpidettä

11 Osa-alueet

12 n=662

13 Mihin tavoitteeseen toimenpide liittyy?

14

15 Mihin vaikutukset kohdistuvat? Välittömät päästöt Välilliset päästöt (elinkaarivaikutukset) Sopeutuminen Huom. Toissijaiset vaikutukset (ei tarkasteltu) –Terveys –Talous –Tasa-arvo –Maankäyttö

16 n=662

17 Kuka toteuttaa toimenpiteen?

18 N=728 (samalla toimenpiteellä voi olla useampi toteuttaja)

19 Esimerkki ”Asuntokanta energiatehostuu.” (strategiaohjelma) Tavoitteeseen liittyy 47 toimenpidettä –9 yritysten toimenpidettä –37 kaupungin toimenpidettä –Vain 1 asukkaiden toimenpide

20 Esimerkki Lisätään yhteiskäyttötiloja, jolloin pienempi määrä asuinneliöitä riittää henkeä kohti (PEK) Energiatehokkuuden varmentaminen rakennushankkeen aikana: Päivitetään taloteknisten osajärjestelmien viitearvot (Tilakeskuksen y.ohjelma) Energiansäästötoimenpiteet käytön aikana (olemassaoleva rakennuskanta): Toteutetaan energiakatselmuksissa havaitut tarkoituksenmukaiset toimenpiteet (HEKO)

21 Johtopäätöksiä Toimenpiteet erilaisia, mutta osittain päällekkäisiä. Mitä on tapahtunut vanhemmille tavoitteille ja toimenpiteille?

22 Johtopäätöksiä Toimenpiteissä ei ole kunnolla tunnistettu tärkeää mahdollisuutta ottaa asukas toimenpiteiden keskiöön toimijaksi -> Kaupunki voisi ottaa asukkaan ja organisaatioiden omia valintoja tukevan, edistävän ja mahdollistavan roolin.

23 Johtopäätöksiä Pitäisi järjestelmällisesti pyrkiä yksittäisten toimenpiteiden vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden arviointiin ja tämän tiedon käyttöön priorisoinnissa. Seurannan kehittäminen! ”Mitä et voi mitata, sitä et voi johtaa.”

24 Johtopäätöksiä Toimenpiteitä voi olla hyödyllistä vertailla keskenään. Ilmastopolitiikan hallittavuus paranisi jos olisi vähemmän ja selkeämpiä suunniteltuja toimenpiteitä. Jokainen ”toimiala” voisi käydä läpi omat toimenpiteensä, selkeyttää ja tiivistää niitä ja etsiä mahdollisia synergioita muiden kanssa.

25 Johtopäätöksiä Elintarvikkeisiin liittyviä toimenpiteitä vähän. Nyt tehty toimenpide- ja tavoitetarkastelu laajasti jatkosuunnittelun pohjaksi kaupungilla? -> toiminnan vaikuttavuuden arviointi ja kytkös budjettisuunnitteluun?

26 Opasnet Verkkosivusto, jonka tarkoituksena on parantaa yhteiskunnallista päätöksentekoa Avoimet arvioinnit Yhteinen ja avoin työtila Systemaattinen informaatiorakenne Keskustelut ja erimielisyyksien selvittäminen onnistuvat

27 Materiaalit http://fi.opasnet.org/fi/Etusivu http://fi.opasnet.org/fi/Helsingin_ilmast onmuutos_-tiekarttahttp://fi.opasnet.org/fi/Helsingin_ilmast onmuutos_-tiekartta http://fi.opasnet.org/fi/Helsingin_ohjel malliset_energiatehokkuus- _ja_ilmastotoimenpiteet_ja_- tavoitteet#Vastaushttp://fi.opasnet.org/fi/Helsingin_ohjel malliset_energiatehokkuus- _ja_ilmastotoimenpiteet_ja_- tavoitteet#Vastaus

28


Lataa ppt "Helsingin ilmastopolitiikan tavoitteiden ja toimenpiteiden tunnistaminen Opasnet-alustalla Sonja-Maria Ignatius 23.2.2015."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google