LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Jotta teknologia ei syrjäytyisi naisista WomenIT –teknologiaa tytöille kuin leikiten Johanna Matinmikko Projektipäällikkö, WomenIT:n kasvatus-
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Tutkimussuunnitelma…
KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU
Ninja Keränen, muko-08. • Aiemmin tehty tutkimusta keskittyen musiikin vaikutukseen lapsen kehityksessä. • Oma kiinnostus psykologiaan musiikin lisäksi:
Tutkimussuunnitelma Teränkäyttöharjoitusten vaikutus luistelumotoriikan kehittymiseen kielihäiriöisillä lapsilla Mika Hakasaari.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Turun esi- ja perusopetuksessa
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Laadullisen tutkimuksen tutkimussuunnitelma
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Aino Hynynen Muko-08.  Kiinnostus oman koulutuksen pohjalta; solmisaation vaikutus omaan musiikilliseen kehitykseen ja mahdollisuus käyttää tulevaisuudessa.
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Hyvän kirjoittamisen opetuksen ohjelman piirteitä.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
AIKUINEN OPPIJA.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Tutkimussuunnitelma Sanna Vanhala
Arto Hietapelto Tutkimussuunnitelma
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Seminaarityön rakenteesta
Matemaattisesti lahjakkaan oppilaan eriyttäminen alkuopetuksessa
OPETUS- SUUNNITELMA Käsitteen kehityksestä. CURRICULUM Kasvatusta tarkastellaan kokonaisuutena Dewey: lapsen oppimiskokemusten suunnittelua tarkoittaa.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Oppimisen ohjaus lähikehityksen vyöhykkeellä verkko-oppimisympäristössä Tutkimussuunnitelma Tero Paakki.
Yhtäsuuruus alakoulussa Pursiainen & Suontakanen.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Kysymyksenasettelun avulla luovaan ongelmanratkaisuun matematiikassa
Didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tasogeometriaa alkuopetukseen
Ops seminaari Askola.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pedagogiset aineopinnot lv Tietotekniikka
Kieli itseilmaisun välineenä
”Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa: Etnografinen tutkimus” Maarit Marttila, LitT, opinto-ohjaaja   Tampereen.
Liikuntapainotteisen yläkoulun suunnitelma
Tervetuloa vanhempainiltaan!
3 Minuudessa on kaksi puolta
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Tervetuloa vanhempainiltaan!
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
Marja-Kristiina Lerkkanen
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Jonna Malmberg & Piia Näykki
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
Esityksen transkriptio:

LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA Johanna Kajaala LO-07

Tutkimusaihe Tutkimussuunnitelmani tarkoitus on selvittää tanssin hyödyntämismahdollisuuksia alkuopetuksen äidinkielen opetusmetodina (1.-2. luokilla) POPS 2004: ”Opetuksessa otetaan huomioon erilaiset oppijat ja edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa antamalla tytöille ja pojille valmiudet toimia yhtäläisin oikeuksin ja velvollisuuksin yhteiskunnassa sekä työ- ja perhe-elämässä.” →opetusmetodien tulee tukea eri oppimistyylejä (toisin sanoen olla monipuolisia) ja tasavertaisuutta Pääasiassa kandidaatintyön suunnitelma: kirjallisuuskatsaus ja käsiteanalyysi → jatkaminen graduun: opetuskokeilu

Aihevalinnan merkitys Perinteisesti yleisimmin käytetyt opetusmetodit vetoavat lähinnä auditiiviseen ja visuaaliseen aistiin Tanssin avulla myös niille oppilaille, jotka oppivat erityisesti kinesteettisesti ja taktiilisesti; kehon ja liikkeen kautta, tarjotaan tasavertainen mahdollisuus oppia Liikunnalla ja tanssilla on paljon myönteisiä vaikutuksia oppimiselle Tanssin avulla tytöt ja pojat oppivat luontaista yhdessäoloa, mikä edistää tasa-arvoisuutta ja lieventää stereotypioita → aloitettava mahdollisimman varhain ja huomioitava tyttöjen ja poikien erilaiset tarpeet

Aihevalinnan merkitys Oma suhde tanssiin läheinen Henkilökohtaiset kokemukset tanssin fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista hyödyistä Tulevaisuudessa mahdolliset tanssinopettajaopinnot → molemminpuolinen hyöty Alkuopetus kiinnostuksen kohteena Taitoaineiden eheyttämisen tarpeellisuus, äidinkieli tarjoaa mahdollisuudet

Tutkimuskysymykset Miksi tanssia ylipäänsä tulisi harjoittaa? Mitä hyötyä tanssista on lapsen oppimiselle ja kehitykselle? Miten tanssia on aiemmin hyödynnetty opetuksessa? Minkälaisia tutkimustuloksia on saatu? Minkälaiset teoriat tukevat laajemmin liikunnan ja tanssin harjoittamista lapsilla? Mihin äidinkielen osa-alueisiin tanssia voi integroida? → Miten tanssia voi hyödyntää alkuopetuksen äidinkielen opetusmetodina?

Teoriasta ja kirjallisuudesta Työn tarkoituksena on etsiä kirjallisuudesta teoriaan pohjautuvia perusteita tanssin käyttämiselle äidinkielen opetusmetodina → ei vielä tiettyä teoriapohjaa Barbara Prashing: opetus- ja oppimistyylit Liikuntaa, tanssia ja tanssikasvatusta sekä niiden suhdetta oppimiseen käsittelevä kirjallisuus Tutkimukset, joissa tanssia on hyödynnetty kouluopetuksen kontekstissa Persoonallisuuden kehityksen teoria Äidinkielen osa-alueet

Käsitteitä MM: Tanssi Tanssikasvatus Persoonallisuus Minäkäsitys Oppimistyyli Kinesteettisyys Taktiilisuus Äidinkielen osa-alueet (esim. lukemaan opettaminen: sanarytmi →tavutus, ilmaisu…)

Alustavaa hahmotelmaa graduvaiheen empiirisestä osasta Pääpaino kandintyössä, koska se ohjaa gradun suunnan Opetuskokeilu alkuopetuksen luokassa: äidinkielen opetusjakso Kandintyössä hahmottuvat ne äidinkielen osa-alueet, joissa tanssia on hedelmällistä käyttää opetusmetodina →jonkin osa-alueen asian opettaminen tanssia opetusmenetelmänä käyttäen Aineistonkeruu: Opetustuntien videointi →litterointi →analyysi Alku- ja lopputesti? Onko tavoitteena vain kognitiivinen lopputulos? (vrt. rohkeus, luovuus, minäkäsitys, sosiaalisuus…) Mikä opetusjakson vaikutusta, mikä muun oppimisen tulosta? Opettajan haastattelu: miten kokee opetusjakson hyödyn esim. pidemmällä aikavälillä? Lasten haastattelu: tanssin mielekkyys?

Aikataulu Kandintyö: muhimaan joululomaksi → työn touhuun tammikuussa 2010 → valmistumistavoite: kevät 2010 (?) → Kohti gradua, empiirisen osion ajoittuminen riippuu osa-alueesta (esim. lukemaan opettaminen)