ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Advertisements

Muuttoliike 2008 – 2012.
OTTY koulutus Anu Aspiala Neuvottelupäällikkö, OTM
KOKKOLAN KAUPUNKI Sosiaali-ja terveystoimi
Kelan sosiaaliturva maahan- ja maastamuuttotilanteissa
Oleskeluluvat Ylitarkastaja Pentti Sorsa
2/2009 Nordic Database Apulaisopettajan etsiminen pohjoismaisen tietokannan kautta.
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Poronhoitajien sijaisapu MELA. Alkaa kokeilulla • korvausta sijaisen järjestämisestä, kun poronhoitaja sairastuu • vuonna 2010 korvataan enintään.
EUROOPAN MUUTTOLIIKEVERKOSTO
Toimeentulotuen palvelukohtaiset asiakirjat
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
 Henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa  Euroopassa arviolta 5-8 miljoonaa, tarkkaa määrää ei tiedetä  Suomessa paperittomia arvioidaan olevan joitakin.
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Euroopan unionin kansalaisuus
62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle Työttömyysturvalain mukaisilla lisäpäivillä olevalla henkilöllä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
10/2009 CIMO l Kansainvälinen harjoittelu Suuntaa uralle! CIMO ja suomalaiset maailmalla Kuvat ja teksti: Jaana Mutanen
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Opiskelijoiden oleskeluluvat
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Miten teen hyvän (apu)raha- hakemuksen? Hannele Niemi
Sosiaalipalvelujen neuvonta X.X.2012Matti Meikäläinen.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
1 alku Työntekijän oleskelulupa ja muut työn perusteella haetut luvat Ulkoasiainministeriö
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Turvapaikanhakijan oleskeluoikeus -KUN OLET TURVAPAIKKAA, SAAT OLESKELLA SUOMESSA NIIN KAUAN KUIN HAKEMUKSESI KÄSITTELY KESTÄÄ -KÄSITTELYN AIKANA ET VOI.
Opiskelijan oleskelulupa Anne Hyvönen-Ortiz/Maahanmuuttovirasto.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Kansalaisten Eurooppa
SUOMEN UUDET VÄHEMMISTÖT
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti
Anniskeuluvan myöntäminen
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Ennakkotuloksia toimeentulotuen Kela-siirrosta
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja
Oikeusvaltio.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Apurahan maksu maksuosoituksena
Anniskeuluvan myöntäminen
Turvapaikanhakija- ja pakolaislapset perusopetuksessa
Matkustatko Islantiin ?
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
Kelan vakuuttamispäätökset
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Trafin rooli ja tehtävät
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Luottamusmiesten ajankohtaispäivät
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
电 子邮件: 介绍 2016\12\07 大家好! 电 子邮件: 电话: 阿克.
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE KÄSITELTY PKS-SOSTE KOKOUKSESSA 6.6.2014 Perustuu Stm:n ohjeeseen Opas toimeentulotukilain soveltajille, julkaisuja 2013:4 SISÄLLYSLUETTELO Toimeentulotukeen aina oikeus Yleensä vain välttämätön (kiireellinen) toimeentulotuki Välttämätön (kiireellinen) toimeentulotuki Käytännön linjauksia Oleskelu- ja passikustannukset Toimeentulotukipäätös Yhteistyö poliisin kanssa

Toimeentulotukeen aina oikeus Kolmannen maan kansalaiset: Voimassaoleva P-tunnus-oleskelulupa Tilanteet, joissa ulkomaalaiselta ei edellytetä turvattua toimeentuloa: esim. turvapaikan saaneet, paluumuuttajat, Suomen kansalaisen puoliso ja muu omainen, oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella tai hänen perheenjäsenensä, ihmiskaupan uhri, yksilöllinen inhimillinen syy oleskelulupapäätöksessä, maasta poistamisen estyminen (ks. tarkemmin Stm:n opas s. 173-176)

Toimeentulotukeen aina oikeus EU/ETA-kansalaiset Joilla oikeus pysyvään oleskeluun: oleskelu viisi vuotta, jonka jälkeen oikeus pysyvää oleskelua osoittavaan oleskelukorttiin Pohjoismaan kansalaiset Tanskan, Islannin, Norjan ja Ruotsin kansalaisella (ja Suomen kansalaisilla vastaavasti em. maissa) on silloin, kun hän oleskelee laillisesti tilapäisesti Suomessa, oikeus saada tarpeen edellyttämää apua Suomen lainsäädännön mukaisesti, jos hän joutuu täällä välittömän sosiaalipalvelujen tai toimeentulotuen tarpeeseen (Pohjoismainen sosiaalipalvelusopimus v. 1996, 6. artikla).

Yleensä vain välttämätön (kiireellinen) toimeentulotuki Kun kolmannen maan kansalaisen oleskelulupa on määräaikainen (A- tai B-tunnus) tai EU/ETA-kansalainen on oleskellut yhtäjaksoisesti Suomessa alle viisi vuotta ja hänellä ei ole oikeutta vielä pysyvää oleskelua osoittavaan oleskelukorttiin (ja hän ei kuulu Stm:n oppaan liite 2:n poikkeustilanteisiin, Stm:n opas s. 58) Oleskelulupaa ei ole haettu, se on vireillä tai se on peruttu Opiskelun perusteella maahan tulleet EU:n sisällä alle 3 kk työnhakijana olleet Eläkeläiset

Välttämätön (kiireellinen) toimeentulotuki Välttämätön toimeentulotuki tarkoittaa ruokarahaa välttämättömiä lääkkeitä (terveydenhoitomenoja, joita ei saa, jos ei maksa etukäteen) matkakustannuksia kotimaahan (Stm:n opas s. 168)

Käytännön linjauksia Jos henkilölle on myönnetty täysimääräistä toimeentulotukea ja uuden linjauksen (1.7.2014 alkaen) mukaisesti hänelle ei olisi enää perusteita myöntää, annetaan henkilölle järjestelyaikaa (esim. 3 kk), jonka ajan hänelle voidaan myöntää täysimääräistä toimeentulotukea. Asiakasta informoidaan muutoksesta. Sosiaalialan ammattilainen on aina oikeutettu käyttämään harkintaa erityistapauksissa (esim. tuen myöntäminen 3 kk täysimääräisenä henkilölle, joka on väliaikaisesti toimeentulotuen tarpeessa). Harkinta pitää pystyä perustelemaan yksilöidysti. Kelan ratkaisut eivät vaikuta toimeentulotukipäätökseen. Lähtömaan olosuhteet selvitetään mm. omaisuuden osalta silloin, kun myönnetään täysimääräistä toimeentulotukea. Tällöin pyydetään lähtömaan verotodistus ja otteet tileistä. Omaisuuden realisointiaika on 6 kk.

Oleskelulupa- ja passikustannukset Toimeentulotukea ei myönnetä kansalaisuushakemukseen eikä ensimmäisen oleskeluluvan maksuun Passin haku ulkomailta Maahanmuuttajat, joilta edellytetään voimassa olevaa kotimaan passia ensimmäinen passinhakumatka hyväksytään, jos passia ei ole mahdollista hankkia Suomesta (konsulaatit tekevät vierailuja Suomeen) Pelkät dokumentit riittävät yleensä jatkohakemukseen, jolloin passia ei tarvitse lähteä hakemaan kotimaasta

Toimeentulotukipäätös Päätöksen tulee perustua toimeentulotukilakiin Toimeentulotukipäätöstä ei voi perustella millään muulla lailla (esim. ulkomaalaislaki) Jos EU/ETA-kansalaisen tai kolmannen maan kansalaisen oleskelu katsotaan tilapäiseksi, perustellaan kielteinen päätös (tai oikeus vain välttämättömään toimeentulotukeen) toimeentulotukilain 14 §:llä

Yhteistyö poliisin kanssa Poliisilta tai Migristä voi tiedustella oleskeluoikeuden perusteita (jos esim. toistuvasti hakee toimeentulotukea tai on irtisanoutunut työsuhteesta) Kunnan viranomainen ei saa olla aloitteellinen tiedon antamisessa asiakkaan toimeentulotuesta poliisille tai Migrille, mutta poliisilla tai Migrin lupaviranomaisella on oikeus saada tieto kunnan viranomaiselta toimeentulotuen asiakkuudesta lupapäätöksen tekemistä varten, joten poliisin tai Migrin kysyessä tiedon saa antaa (Stm:n opas s. 54 – 55). Poliisin tai Migrin tietopyyntö on hyvä saada kirjallisena.