Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opiskelijoiden oleskeluluvat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opiskelijoiden oleskeluluvat"— Esityksen transkriptio:

1 Opiskelijoiden oleskeluluvat
HUOM! Voit täydentää alatunnisteen (esim. omat tietosi, pvm ja mahdollinen tietojen lähde) Valitse: Näytä/Ylä- ja alatunniste Esim. Pysyvä= pvm ja omat tietosi Alatunniste= Lähde (Tiedot eivät näy otsikkokalvossa) Opiskelijoiden oleskeluluvat Uuteen ulkomaalaislakiin (301/2004) sisältyvät säännöt ja niiden tulkinta Lea Alén, Ulkomaalaisvirasto

2 Opiskelijat vanhassa ulkomaalaislaissa
18 §: ”Määräaikainen oleskelulupa voidaan myöntää: …2) jos ulkomaalainen tulee opiskelemaan Suomessa olevaan oppilaitokseen ja hänen toimeentulonsa on turvattu.” Luvan myöntäjä Suomen edustusto, UVI antoi lausunnon. Käytännössä kehittyi soveltamiskäytäntö, joka uudessa laissa on kodifioitu. Uudessa laissa ei olennaisia muutoksia aiempaan käytäntöön. Huom.: päätöksentekijä uudessa laissa UVI, ei edustusto. Päätöksiin muutoksenhakuoikeus

3 45 §: Tilapäisen oleskeluluvan myöntäminen ulkomailla olevalle henkilölle
1 mom: ”Tilapäinen oleskelulupa myönnetään ulkomailla olevalle henkilölle: 1) tilapäistä työntekoa varten; 2) tilapäistä elinkeinonharjoittamista varten; 3) opiskelua varten; taikka 4) jos on muu erityinen syy luvan myöntämiselle.”

4 Opiskelu on luonteeltaan tilapäistä, ja sitä varten voi saada vain tilapäisen oleskeluluvan.
Vastaa entistä B-statusta. Uutuutena laissa perheenjäsenen mahdollisuus saada oleskelulupa myös lyhyitä aikoja oleskelevien kohdalla Toimeentulon oltava turvattu Lupa korkeintaan samalle ajalle kuin päähakijalla.

5 46 §: Oleskeluluvan myöntäminen opiskelua varten
”Jos ulkomaalainen on hyväksytty opiskelijaksi Suomessa olevaan oppilaitokseen, myönnetään 45 §:n 1 momentin 3 kohdan mukainen tilapäinen oleskelulupa tutkintoon tai ammattiin johtaviin opintoihin taikka, jos siihen on perusteltu syy, myös muihin opintoihin.”

6 Hyväksyttäviä oppilaitoksia ovat kaikki peruskoulun jälkeiset oppilaitokset, kuten
ammatilliset oppilaitokset korkeakoulut aikuisoppilaitokset Oleskelulupa myönnetään pääasiallisesti tutkintoon johtavaa opiskelua varten. Poikkeuksellisesti myös muuhun opiskeluun, jos erityisiä perusteita.

7 Lupaharkinta aina tapauskohtaista.
Hakijan on hallittava ennen Suomeen saapumistaan opiskelukielen perustiedot ja -taidot. Lähtökohtaisesti kielitaidon tarkistaminen oppilaitosten vastuulla. Riittävän kielitaidon puuttuessa harkitaan UlkL 36 §:n soveltamista (maahantulosäännösten kiertäminen).

8 36 §: Yleiset edellytykset oleskeluluvan myöntämiselle
”Oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos ulkomaalaisen katsotaan vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen kansainvälisiä suhteita. Oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä ulkomaalaisen tarkoituksena olevan maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.”

9 39 §: Toimeentuloedellytys oleskelulupaa myönnettäessä
”Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että ulkomaalaisen toimeentulo on turvattu, jollei tässä laissa toisin säädetä. Toimeentuloedellytyksestä voidaan yksittäisessä tapauksessa poiketa, jos siihen on poikkeuksellisen painava syy. (…) Ulkomaalaisen toimeentulo katsotaan turvatuksi ensimmäistä oleskelulupaa myönnettäessä, jos hänen maassa oleskelunsa kustannetaan tavanomaiseksi katsottavilla ansiotyöstä, yrittäjätoiminnasta, eläkkeitä, varallisuudesta tai muista lähteistä saatavilla tuloilla siten, että hänen ei voida olettaa joutuvan toimeentulotuesta annetussa laissa tarkoitetun toimeentulotuen tai vastaavan muun toimeentuloa turvaavan etuuden tarpeeseen. (…) Hakijan on esitettävä viranomaiselle selvitys siitä, millä tavoin hänen toimeentulonsa Suomessa turvataan.”

10 Yhteiskunta ei lähtökohtaisesti vastaa ulkomaalaisen oleskelusta aiheutuvista kustannuksista.
Toimeentulon riitettävä tavanomaiseen elämään Suomessa. Ulkomaalaisilta opiskelijoilta edellytetään stipendiä tai apurahaa tai varoja, joilla hän kykenee elättämään itsensä lukuvuoden ajan. Toimeentuloraja toistaiseksi avoinna (aikaisemmin €500/kk).

11 80 §: Rajoitettu työnteko muun oleskeluluvan kuin työntekijän oleskeluluvan nojalla
”Oikeus tehdä ansiotyötä on ulkomaalaisella, jonka oleskelulupa on myönnetty: 1) opiskelua varten, jos työ on tutkintoon sisältyvää työharjoittelua tai jos osa-aikaisen työn määrä ei ylitä 20 tuntia viikossa taikka jos kokoaikainen työ sijoittuu aikaan, jolloin oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta.”

12 Oleskeluluvan hakeminen
Pääsääntöisesti haettava ulkomailta käsin, edustuston kautta. Edustustoilla ei enää toimivaltaa; UVI ratkaisee. UVIn päätöksiin saa hakea muutosta. Poikkeuksellisesti lupa voidaan myöntää Suomesta käsin haettuna, jos oleskeluluvan myöntämättä jättäminen olisi ilmeisen kohtuutonta (UlkL 49 § 1 mom. 4 kohta).

13 53 §: Ensimmäisen määräaikaisen oleskeluluvan pituus
”Ensimmäinen määräaikainen oleskelulupa myönnetään yhdeksi vuodeksi, kuitenkin enintään hakijan matkustusasiakirjan voimassaoloajaksi, jollei oleskelulupaa haeta lyhyemmäksi ajaksi. (…) Oleskelulupa voidaan myöntää vuotta lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi, jos oleskelulupa myönnetään sellaista oikeustointa tai työtehtävää taikka sellaisia opintoja varten, jotka suoritetaan tiedossa olevan määräajan kuluessa. Määräaikaista oleskelulupaa ei saa kuitenkaan myöntää yli kahdeksi vuodeksi.”

14 Jatkoluvan myöntäminen
UlkL 54 § 1 mom: ”Uusi määräaikainen oleskelulupa myönnetään, jos edellytykset, joiden perusteella ulkomaalaiselle myönnettiin edellinen määräaikainen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa.” Opiskelijan oltava edelleen kirjoilla oppilaitoksessa Huomiota kiinnitetään opintojen edistymiseen ja opintosuorituksiin Jos lupa myönnetty opiskelua varten mutta hakeuduttu heti esim. töihin, 36 § soveltuu.

15 EU-kansalaiset UlkL 159 §: ”Unionin kansalaisen tulee rekisteröidä oleskeluoikeutensa viimeistään silloin, kun hänen oikeutensa oleskella Suomessa 158 §:n perusteella päättyy. Oleskeluoikeuden rekisteröinnin edellytyksenä on, että unionin kansalainen täyttää 155 ja 156 §:ssä säädetyt edellytykset sekä että: (…) 3) hänet on hyväksytty Suomessa olevan oppilaitoksen opiskelijaksi ja hänellä on riittävät varat oleskelua varten ja tarvittaessa sairausvakuutus.” Oltava oppilaitoksessa kirjoilla. Ei oikeutta toimeentulo- tai opintotukeen.


Lataa ppt "Opiskelijoiden oleskeluluvat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google