Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö"— Esityksen transkriptio:

1 Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
, Pia Blomqvist

2 Tänään aiheina Mikä on Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste?
Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa Sairastuminen matkalla Matkustaminen hoitoon ulkomaille Muutto ulkomaille Mistä löytyy tietoa? Yhteistyötarpeet järjestöjen kanssa?

3 Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Yhteyspiste neuvoo ja viestii rajat ylittävästä terveydenhuollosta, eli tilanteista, joissa hoitoa tarvitaan toisessa maassa. Esimerkiksi Matkustaminen hoitoon toiseen maahan Sairastuminen matkalla Muutto toiseen maahan Lääkkeiden ostaminen ulkomailta Potilaan oikeudet kansainvälisissä tilanteissa: hoidon saaminen, korvaukset jne. Jokaisessa EU- ja Eta-maassa on yhteyspiste. Suomen yhteyspiste toimii Kelassa. Kaikkien maiden yhteyspisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta Hoitopaikanvalinta.fi Tietoa löytyy Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta, joka on yhteyspisteen ylläpitämänä. Yhteyspiste palvelee asiakkaita myös sähköpostitse Voit myös tavata yhteyspisteen eri tapahtumissa, esimerkiksi Matkamessuilla.

4 Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 1
Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 1. Sairastuminen matkalla Jos matkustat EU-, Eta-maissa tai Sveitsissä, hanki Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samalla asiakasmaksulla kuin paikalliset asukkaat. Ilman korttia sinulta voidaan periä hoidon todelliset kustannukset. Kun sinulla on kortti, matkat itse asiakasmaksun ja Suomi loput. Ota myös matkavakuutus. Matkavakuutus kattaa kustannukset, jos tarvitset erityistä kuljetusta takaisin Suomeen. Matkavakuutus voi myös kattaa asiakasmaksut. Australiassa saat lääketieteellisesti välttämättömän hoidon paikallisella asiakasmaksulla, kun esität passin ja Kela-kortin. Jos sairastut äkillisesti muissa maissa, voit hakea Kelasta korvauksia jälkikäteen. Korvaukset ovat samat, kuin jos kävisit yksityisessä terveydenhuollossa. Korvaukset eivät ole kovin suuria.

5 Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 2
Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 2. Hoitoon toiseen maahan Voit vapaasti matkustaa hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin. Selvitä kohde, sovi järjestelyistä, matkusta hoitopaikkaan ja hae jälkikäteen korvausta Kelasta. Kela korvaa ulkomailla annetun hoidon kustannuksia samalla tavalla, kuin jos olisit käyttänyt Suomessa yksityisen terveydenhuollon palveluja. Voit myös hakea Kelalta ennakkolupaa EU-, Eta-maassa tai Sveitsissä annettavaa hoitoa varten. Mikäli lupa myönnetään, maksat hoidosta saman asiakasmaksun kuin paikalliset. Voit hakea Kelasta jälkikäteen korvauksia myös matkojen, lääkkeiden, saattajan ja oleskelun kustannuksiin. Lupa on myönnettävä, kun hoidontarve on lääketieteellisesti perusteltu, sinulla olisi Suomessa oikeus julkisessa terveydenhuollossa kyseiseen hoitoon ja kun julkinen ei voi järjestää hoitoa lääketieteellisesti perustellun ajan kuluessa. Suomen julkinen terveydenhuolto ottaa kantaa luvan myöntämiseen. Muilla mailla ei ole velvollisuutta ottaa ulkomailta tulevia hoitoon. Kela ei korvaa hoidosta aiheutuneita kustannuksia. Kaikki hoidon kustannukset ovat potilaan vastuulla.

6 Potilaan oikeudet rajat ylittävissä tilanteissa: 3. Muutto ulkomaille
Oikeuteesi saada hoitoa uudessa asuinmaassasi vaikuttavat Mihin maahan muutat Missä maassa olet muuttosi jälkeen sairausvakuutettu Oletko muuttanut maahan tilapäisesti vai pysyvästi Mistä syystä olet muuttanut uuteen maahan (työ, eläke, opinnot jne). Ilmoita muutostasi Kelalle, joka selvittää sairausvakuuttamisesi ja hoito- oikeutesi. Tilanteesta riippuen, on mahdollista, että sinun pitää rekisteröityä myös uuden maan sairausvakuutuslaitokselle. Ilmoita muutostasi maistraatille, joka päättää säilyykö sinulla kotikunta. Kotikunnalla on vaikutusta siihen, miten saat hoitoa ulkomaille muuttosi jälkeen Suomessa.

7 Mistä löytyy tietoa? Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolta löydät tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla. Sivulla on tietoa myös mm. potilaan oikeuksista, hoitojen korvauskäytännöistä ja lääkkeistä. Sivu on suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi ja viittomakielellä (suomi, suomenruotsi). Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo yleisellä tasolla sairaanhoidon kansainvälisistä tilanteista. Yhteyspiste ylläpitää Hoitopaikanvalinta.fi-sivustoa ja vastaa tiedusteluihin sähköpostitse Kelan kansainvälisten asioiden keskus ohjeistaa henkilökohtaisissa tilanteissa esimerkiksi sairausvakuuttamiseen, hoito-oikeuksiin, ennakkolupaan ja sairaanhoitokorvauksiin liittyen. Kelan kansainväliset tilanteet -osio kertoo mm. Kelan etuuksista ja korvauksista

8 Yhteistyötarpeet järjestöjen kanssa?
Oletteko työssänne törmänneet rajat ylittävän terveydenhuollon tilanteisiin? Missä kanavissa näistä asioista olisi tärkeää viestiä tai olla kertomassa? Olisiko tarvetta yhteistyölle?

9 Kiitos! pia.blomqvist@kela.fi / Twitter @Piamabl yhteyspiste@kela.fi
Blogitekstejä rajat ylittävästä terveydenhuollosta: blomqvist/


Lataa ppt "Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google