MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Advertisements

Toimintaympäristön analyysi
Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
Tuotannonohjaus ja dokumentointi
ja aluetutkielmakysymykseen vastaaminen yo-kokeessa
Paras aika tehdä kivitilaukset?. Riittävän ajoissa!
Kaavatietojen hyväksikäyttö SYKE:n toiminnassa Kaarina Vartiainen Rakennetun ympäristön yksikkö, SYKE Kuntien paikkatietoseminaari
Integration of spatial environmental information across different themes, scales, resolutions and uses: Added value of facilitating mechanisms -projekti.
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Projekti ja siinä työskentely
Inventoinnin suunnittelu: lähdemateriaalit ja tiedonhankinta
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Liisa Laakso, Projektihakemusten arviointi Euroopan komissiossa tutkimuksen puiteohjelma.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Laatutyön ajankohtaiskatsaus
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Hyvä tieteellinen käytäntö
Vedenalaisen kenttätyön menetelmät ja haasteet
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
Kansalaisneuvonnan markkinointi Neuvontapalveluiden yhteistyötilaisuus
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Projekti käsitteenä Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä ja ajallisesti rajattu kertaluonteinen tehtäväkokonaisuus, jonka toteuttamisesta.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
A! Aalto University 1 Historiaontologia HISTO Antti-Jussi Nygård ja Eero Hyvönen Semantic Computing Research Group (SeCo) Aalto University and University.
Mikä on riittävä rakennusinventointi?
Suomen arkeologisten kenttätöiden laatuvaatimukset – SALAVA Johanna Enqvist Museovirasto Maakuntamuseoiden teemapäivät Jyväskylässä 20.–
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALASISTA KOKONAISUUDEKSI Maakuntamuseoiden teemapäivät Jyväskylä 20. – MUSEOVIRASTO Elisa El Harouny
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Vuoden 2011 valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden haun teemat Kirsi Viljanen Maaseutuylitarkastaja YTR:n hankeryhmän sihteeri.
Ajankohtaista – Päivähoitopalvelujen yhteistyö Leena Viitasaari.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Sudanin vesitilanteeseen.
LUENTO 2 Kaivaukset… tasokaivaukset a) tekniset tasot - tavallisia kohteilla, joilla on vähän rakenteita b) luonnollisia kerroksia seuraavat menetelmät.
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
Hyvä käytänne Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Tarja Pääjoki, Satu Kähkönen Yhteiskunnan tarpeisiin reagoiminen koulutuksen suunnittelussa:
Lapin matkailustrategia Matkailuasiantuntija Satu Luiro, Lapin liitto.
Huippuostajat TOPNETS J.Sammalmaa / A-M.Holma.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Dokumentointipohjat 1-5 milj. € hankkeiden hankearviointiin (kevennetty vaihtoehto word-arviointikehikolle) JulkICT 10/2016.
Yrityksen projektisuunnitelma
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Hankinnoilla työllistämisen malli
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Klubin strategia työkalu
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Henkilöstöhallinnon käsikirja
1 ALUETUTKIMUKSEN TEKEMINEN
Projektitoiminta TUOL0006 Harjoitustyö Projektisuunnitelma
Tietojärjestelmät KEHITTÄMINEN JOHTO KIRJANPITO TILAUSTEN KÄSITTELY
Ktj:n Kantakartat kuntien rajapinnoista
Työikäisten kuntoutus
Esityksen transkriptio:

MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa Sirkka-Liisa Seppälä 20.10.2010

INVENTOINNIN LAJEJA Arkistoinventointi sisältyy kaikkiin inventointeihin, ei sisällä maastotyötä Yleisinventointi, (perus- tai osainventointi) tavoitteena kattava yleiskuva valitun alueen muinaisjäännöskannasta - esim. kunta ja yleiskaava-alue Teemainventointi – kysymykset ja lähteet tieteellinen kysymys tai erityinen teema – esim. raudanvalmistus, sotahistoria Tarkkuusinventointi, (täsmäinventointi, intensiivi-inventointi) Kohdennettu, suppean alueen kokonaisinventointi, tarkkaa tietoa täsmällisiin kysymyksiin

RIITTÄVYYS ON LAATUA Tavoitteet Yleiset ja erityiset Resurssit Oikein mitoitettu ja kohdennettu Tekijät, osalliset Vastuut ja roolit sovittu Prosessi Oikein ajoitettu ja rytmitetty Tulokset Merkitys ja vaikutus arvioitu

Resurssit ja osaaminen Selvityksen tekijällä on arkeologin koulutus sekä kokemusta arkeologisesta inventoinnista. Selvitystyöhön käytetty aika ja henkilötyömäärä ovat oikeassa suhteessa tutkimusalueen laajuuteen, alueen arkeologiseen potentiaaliin ja asetettuihin tavoitteisiin.

Tavoitteet ja lähtötiedot Selvityksessä tuotettu tieto vastaa tutkimustarpeen määrittelyn yhteydessä esitettyihin kysymyksiin ja sitä kautta tilaajan tarpeisiin. Selvitystyössä käytetty lähdeaineisto on riittävä.

Kattavuus Tutkimusalue on inventoitu kattavasti. Tarkastetut alueet esitetään tutkimusraportissa. Riittävän lähdeaineiston ja analyysin tuloksena potentiaalisiksi määritellyt alueet esitetään tutkimusraportissa.

Asutus- ja maankäyttöhistoria Tutkimuksessa on otettu huomioon kaikki aikakaudet ja muinaisjäännöstyypit. Tutkimusraporttiin sisältyy yleisesitys tutkimusalueen esihistoriasta, asutus- ja maankäyttöhistoriasta, vesistöhistoriasta, topografiasta ja luonnonympäristöstä.

Tunnetut kohteet Tutkimusalueella olevat tunnetut kohteet on tarkastettu ja niiden kunnossa tai ympäröivässä maankäytössä tapahtuneita muutoksia on arvioitu. Jos näin ei ole tehty, syy ilmoitetaan tutkimusraportissa. Tunnettuja kohteita koskevat virheelliset kuvaus- tai paikkatiedot on korjattu ja/tai rajausta on tarvittaessa muutettu uusien havaintojen perusteella.

Kohteen kuvaus Kohdekuvausten tietojen perusteella voidaan määritellä kohteiden muinaisjäännösstatus ja tyyppi sekä täydentää muinaisjäännösrekisteriä Kohteiden nimeäminen ja määrittelyssä käytetyt asiasanat ovat yhdenmukaisia muinaisjäännösrekisterissä käytettyjen kanssa.

Paikannus ja rajaus Kohteet on paikannettu riittävällä tarkkuudella ja kohteiden sijainti on esitetty karttaotteella. Kohteet on rajattu ja rajausperusteet on ilmoitettu. Kohteiden ajoitusta, suhdetta alueen muihin muinaisjäännöksiin, historialliseen kontekstiinsa sekä muuhun kulttuuriympäristöön on arvioitu.

Raportointi ja tiedotus Tutkimusraportti on toimitettu Museovirastoon liitettäväksi sellaisenaan Museoviraston ylläpitämään Hankerekisteriin. Inventoinnin suorittamisesta on ilmoitettu tutkimusalueesta vastaavalle viranomaiselle ennen kenttätöiden aloittamista.

KEHITTÄMISTARPEITA - inventointi Tietojärjestelmien kehittäminen Dokumentointi - standardit rekisterit – luokittelut, haut, metadata arkistot – raportointi, paikkatieto Arkeologiset kulttuuriympäristöinventoinnit historiallinen kartta-analyysi visuaalinen maisema-analyysi Maankäytön suunnitteluun soveltuva inventointimenetelmä kohteen rajaus ja laajuuden arviointi muinaisjäännöksen ympäristö käyttö ja hoito

KEHITTÄMISTARPEITA - suunnittelu Maisema- ja kulttuuriympäristöselvitykset Laajemmat kokonaisuudet ja prosessit, arkeologiset kulttuuriympäristöt Maakunnalliset/seudulliset ominaispiirteet Identiteetti, maakunnallisesti ja seudulliset tärkeät muinaisjäännökset Kulttuuriperinnön tila Vahvuudet, puutteet, potentiaaliset alueet, täydennystarpeet Uhat ja mahdollisuudet, toimenpide-ehdotukset, vaaliminen ja hoito Strateginen kulttuuriympäristöohjelma Kulttuuriympäristö ja suunnittelu

KEHITTÄMISTARPEITA - yleistä Inventointiohjelmat tutkimusstrategiat, teemat, aikataulut valtakunnalliset ja maakunnalliset tavoitteet Arkeologisen kulttuuriperinnön ja suojelun tutkimus seuranta, vaikuttavuus Arkeologisen kulttuuriperinnön merkittävyyden arviointi Kriteerit, mittarit, käyttökelpoisuus Vaikuttaa suojelutavoitteisiin