Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Advertisements

KUNTIEN RAAKAMAAHANKINNAN SEURANTA
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
RANTAKIINTEISTÖSELVITYS
Tilahallintajärjestelmä Mikä? Miksi? Miten? Janne Koskenniemi, pääsihteeri.
LAPINAUKEAN TONTINLUOVUTUSKILPAILU maanvuokrasopimuksista Taina Lehtinen kaupungingeodeetti.
Arvonlisävero kirjanpidossa
TEKNILLINEN KORKEAKOULU ARKKITEHTIOSASTO 2003 JÄTKÄSAARI YLEISSUUNNITTELUN JA SEUTUSUUNNITTELUN PERUSTEET •KÄYTTÖTARKOITUS •ASUMINEN bk-m2 •TOIMISTOT,
Esitys Salon kaupunginhallitukselle
LAAJAKAISTA KAIKILLE Äänekoski pohjoinen.
SAARENSALMEN RANTA-ASEMAKAAVA-ALUE
OSTA LÄHELTÄ – KEHITÄ KUNTAASI
PORIN KAUPUNGIN MAAPOLITIIKKA
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Miehikkälän kunnan, Länsi-Savo Oy:n, ja Kaakonkulman ideointitilaisuus
TIEDOTUSTILAISUUS TAKAMAAN KOULU
HEINOLA RESORT Hankekokonaisuus vuosille SIVUSTO, VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI.
Jousenpuiston ja Matinkylän metroasema-alueet KEHITTÄMISIDEAT INFO
Hajajätevesiasetus – rakennusvalvonnan uusi riesa?
TIEDOTUSTILAISUUS VAHANNAN KOULU
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Pentti Siitonen, DI, lehtori (emeritus 2009)
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Asiakkuudet luovalla alalla
Toppilansaaren hulevedet
Tontinhakijoiden info Tekniikka ja ympäristö Tervetuloa !
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
Kerinkallio, Mairenkatu luovutusmenettely
Hanke 1 RAKENNEYLEISKAAVA Heinolan maankäytön tehostaminen yritysten ja asukkaiden näkökulmasta / HEINOLAN KAUPUNKI / A-KONSULTIT / WSP / SANTASALO Kuva:
Tukioikeuksien siirrot
Esa Hakkola Tutkija, Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta SCOPE2005 – KAUPUNKIKEHITYKSEN UUDET TUULET
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN LAADIN HYVÄN JA KESTÄVÄN VUOKRASOPIMUKSEN VEROMESSUT Toiminnanjohtaja Marina Furuhjelm.
YSE 1998 TALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
Nykytilan yhteenveto Muut palvelut -ryhmä. Kadut pähkinänkuoressa Volyymierot –Katujen kokonaispituus vaihtelee välillä 13 ‒ 225 km –Jk + pp-tiet kokonaispituus.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
KUUMA-seudun eväät kohtuuhintaiseen asumiseen – onko tarvetta tarkistaa suuntaa? KUUMA-seminaari Teija Ojankoski Selvityshenkilö.
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
T A M P E R E E N K A U P U N K I Liikuntayhtiöt ja kunnan liikuntapolitiikka Pekka P. Paavola liikuntatoimenjohtaja
Verotuksen perusteet - Johdanto
Esperi Care Parempaa hoitoa
AJANKOHTAISTA TALOUDESTA. Virastopalaveri
Lauri Kuosmanen Hankejohtaja. Mielen avain lyhyesti RahoitusKaste -ohjelma Valtionavustus € HankealueUusimaa, Kymenlaakso, Etelä-Karjala.
Metsävähennys Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme.
Toimenpiteet vuosittain vuosi 2011 Entisen liimatehtaan alue, maaperä-tutkimus ja kunnostussuunnitelma € Torin ympäristön rakennettavuusselvitys9.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
ITÄ-SUOMEN ASUMISPÄIVÄ, Kuopio ASUMINEN JA KUNTALIITOKSET Yritysasiamies Mikko Lehto, Kuopio Nilsiän alue.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
AJANKOHTAISTA ASUINHUONEISTONVUOKRALAISTA ASUNTOMARKKINAILTA TURKU Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry.
Verotuksen perusteet III, luovutusv.
Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Matti Holopainen Kunnat maanomistajana Suomessa Kuntien maaomaisuus Kuntien kiinteistöomaisuus (rakennukset)
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
KERROSTALOTONTTEJA, LAHTI
15 Laki suojelee kuluttajaa s
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-kiinteistön ja –määräalan luovuttaminen
SUOMEN SUURIN JA TEHOKKAIN
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
VUOKRASOPIMUKSET.
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
Hinnoittelun kuvaaminen…
määräaikaiset kannustimet 2018 – 2023
Esityksen transkriptio:

Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita Kaupunkirakenteen kehityksen ohjaaminen Maan hinnan pitäminen kohtuullisena Ansiottoman arvonnousun periminen yhteiskunnalle Yhdenvertaisuusperiaatteen ja maapoliittisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen Keinottelun estäminen

Kunnan maapolitiikan tavoitteita Riittävä ja kohtuuhintainen tonttituotanto. Ohjata ja kehittää yhdyskuntarakennetta haluamaansa suuntaan. Eheyttää yhdyskuntarakennetta. Luoda edellytykset maankäytön suunnittelulle, tonttien luovuttamiselle ja rakentamiselle. Varmistaa, että kaavoitetut tontit sekä rakennettu katuverkosto ja muu kunnallistekniikka tulevat ajallaan käyttöön. Tukea kuntataloutta ja kunnan muita toimintastrategioita.

Toiminnan periaatteet Kaavoitus ensisijaisesti kaupungin omistamalle maalle ja maankäyttösopimuksin yksityisten omistamille maille. Maan hankinta kohdistuu ensisijaisesti alueille, joille on kysyntää. Toiminta on kysyntä- ja asiakaslähtöistä. Maanhankinta-, kaavoitus- ja kunnallistekniikan rakentamiskustannukset katetaan maanluovutustuloilla

Toiminnan periaatteet Vuokraamalla ja myymällä. Uusi tontti julkiseen lehdessä kuulutettuun hakuun. Jos päällekkäisiä hakemuksia, niin myynti on etusijalla vuokraukseen nähden ja jos tämä ei ratkaise asiaa, niin sitten arvonta. Mikäli tontti ei ole mennyt kuulutetussa haussa, niin tontti luovutetaan sen jälkeen sitä ensiksi kysyvälle. Hinnoittelu: vyöhykehinnat, tarjoustontit, kampanjat ... Hintataso 2.500 – 36.000 €. Luovutuksen yhteydessä kaupunki perii tontin muodostuskulut (lohkomiskulut) 860 €. Tontin hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat: sijainti, pinta-ala ja tontin rakennettavuuteen liittyvät tekijät.

Tontin luovutus vuokraamalla (pientalotontti) Varaamisaika noin vuosi. Varaamissopimus ja -maksu 300 €. Vuokrasopimus tehdään sen jälkeen, kun sokkeli on valmis. Vuokra-aika on 50 vuotta. Vuokra on 5 % tontin vuokranmääräytymishinnasta. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Rakentamisaika on 5 vuotta vuokrasopimuksen allekirjoituspäivästä lukien. Tontti on ostettavissa vuokrakauden aikana sen jälkeen, kun rakennus on valmis. Lunastusaika-alennus.

Tontin luovutus myymällä (pientalotontti) Tontti myydään rakentamisvelvoitteella ja vallintarajoituksella. Rakentaminen on aloitettava 2 vuoden kuluessa ja saatettava loppuun 5 vuoden kuluessa kaupantekopäivästä lukien. Sopimussakko rakentamisvelvoitteen laiminlyömisestä ja vallintarajoituksen rikkomisesta on kauppahinnan määrä maksimissaan kolminkertaisena.

Tontin luovutus (Rivi- ja kerrostalotontti) Varaamalla ja myymällä. Varaamissopimus ja –maksu, joka on 2 % tontin hinnasta ja joka hyvitetään tontin kauppahinnassa. Jos varaaminen ei johda kauppaan, niin varaamismaksu jää kaupungille. Tontinmuodostuskulut (lohkomiskulut).

Tontin luovutus (yritystontti) Tontti useimmiten ”räätälin työnä”. Rakentamisvelvoite noin puolet sallitusta kerrosalasta. Varaamalla ja vuokraamalla. Varaamissopimus ja –maksu, joka on 2 % tontin hinnasta ja joka hyvitetään tontin vuokrassa. Jos varaaminen ei johda vuokraukseen, niin varaamismaksu jää kaupungille. Vuokrasopimus tehdään sen jälkeen, kun sokkeli on valmis.

Tontin luovutus (yritystontti) Vuokra-aika on 50 vuotta. Vuokra on 5 % tontin vuokranmääräytymishinnasta. Tontin muodostuskulut (lohkomiskulut) 860 €. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Rakentamisaika on 5 vuotta vuokrasopimuksen allekirjoituspäivästä lukien. Tontti on ostettavissa vuokrakauden aikana sen jälkeen, kun rakennus on valmis. Huom! Mansikkalan alue on poikkeus. Vuokravapaus 3 vuotta ja työpaikka-alennus.

Maanoston määrärahan nykytasolla n. 200 Maanoston määrärahan nykytasolla n. 200.000 euroa/vuosi kaupungin raakamaavaranto (asuintonttimaa, yritystonttimaa, puistoalueet, yleiset alueet) keskeisiltä rakentamisen alueilta pienenee. Jotta näin ei kävisi, tarvittaisiin määrärahaa vähintään 1,5 kertaa nykyistä enemmän. Liite/Maanostot v. 1950-2005 Liite/Asuintonttitarjonta ja kustannukset v. 2010-2015 Kaavoitettujen yleisten alueiden hankintaperiaate kaupungille, esim. Saimaanrantavyöhykkeet, saaret (StoraEnso, Tornator) ja muut asemakaava-alueella olevat puistoalueet? Tonttitarjonta v. 2012 eteenpäin - Uusien avausten suunnat: Itä-Siitola, Hossukka-Mustalampi ja Meltola ? Omakotitonttien hinnoittelun taso (Maanhankinta-, kaavoitus- ja kunnallistekniikan rakentamiskustannukset katetaan maanluovutustuloilla ?) Myyntikampanjat? Jatketaanko käytäntöä ja kehitetäänkö uusia markkinointikeinoja? Jatketaanko Rakentajaksi Imatralle –ohjelmaa? Ale-tontit?

Luovutusmuodot: Pääasiassa vuokraamismenettelyllä luovutettavat alueet (Esim. Mansikkalan yritysalueella käytössä, Key East yrityspuisto?, Imatra Spa Resort?) Ulkomaalaiset asiakkaat: käytännön ongelmat olemassa (mm. asiantunteva tulkkaus ym. resurssi) luovutusmuoto (vuokraus ja myynti; myynti ollut pääasiallisin luovutusmuoto) sopimussakko on käytössä (kaupungin lupa saatava tontin myyntiin) ei vielä realisoitunut, mahdollisesti ongelmia perinnässä edelleen luovutus (mahdollista, jos tontin myyntihinta sama kuin kaupungin myyntihinta ollut) takaisin osto: millä hinnalla kaupunki ostaa tontin takaisin? kiinteistön käyttötarkoitus / oleskelulupa (vaadintaako pitkäaikainen oleskelulupa?) tonttien markkinointi Venäjällä?

Maanostot