Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esitys Salon kaupunginhallitukselle

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Esitys Salon kaupunginhallitukselle"— Esityksen transkriptio:

1 Esitys Salon kaupunginhallitukselle 1.7.2013
Teemu Annala, liiketoimintajohtaja, Mehiläinen Kuntapalvelut Kimmo Huhtimo, sektorijohtaja Mehiläinen Lastensuojelupalvelut Marko Nikkanen, yksikönjohtaja, Salon lastensuojeluyksikkö

2 Mehiläisen lastensuojelupalveluiden esittely, uuden konseptin kehittämisen tausta ja uuden yksikön investointi Saloon Toimimme valtakunnallisesti lastensuojelun sijaishuollon palveluissa 16 palveluyksiköllä ja olemme johtava toimija näissä palveluissa Suomessa Kolme vuotta sitten lähdimme kehittämään uutta palvelukonseptia lastensuojeluun, kun kuntien, perheiden ja lasten ja nuorten tarpeet ovat kokeneet vuosien saatossa muutostarpeita. Keskeisiä teemoja ovat moniammatillisuus lasten, nuorten hoitoon ja kasvatukseen ja perheiden tukeminen sekä lasten yksilöllisten tarpeiden huomioiminen haastavissakin käytännön tilanteissa Uusi konsepti edellyttää vahvaa tukea myös toimitiloilta ja Salo oli yksi ensimmäisiä uusia yksiköitä, joissa toimitiloja lähdettiin suunnittelemaan ainoastaan toiminnan tarpeista lähtien Salo valikoitui kotikunnaksi yksikölle sen keskeisen sijainnin vuoksi ja siitä syystä, että Salossa on tarvetta vahvalle erityisosaamiselle esimerkiksi psyykkisesti sairaiden lasten ja nuorten lastensuojelupalveluille. Näistä palveluista oli alueellisesti iso puute 2

3 Uuden lastensuojelukonseptin kehittäminen ja sen mukaisen uuden yksikön perustaminen Saloon
Mehiläinen ei yleensä itse omista kiinteistöjä, vaan keskittyy omaan ydinosaamiseensa eli sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen. Rakennukset vuokrataan yleensä kiinteistöalan kumppanilta. Rakentaminen vaatii merkittäviä investointeja ja erityisosaamista. Tilajärjestely on tärkeä osa toimintaa, jotta lapsille ja työntekijöille voidaan tarjota kodinomaiset ja tarkoituksenmukaiset omat ja yhteiset huonetilat, joissa voidaan tuottaa kustannustehokkaasti laadukkaita palveluita. Suomen olosuhteissa täysin uuden konsepti- ja kiinteistösuunnittelun varmistamiseksi Mehiläinen halusi tulla suunnitteluvaiheessa kiinteistön omistajaksi. Konseptisuunnittelun perustana on 14-paikkainen yksikkö, mutta sen tarvitsemaa kokonaisneliömäärää ei ollut vielä tiedossa, kun sopivaa maa-aluetta etsittiin. Mehiläinen osti tehdyllä kauppakirjalla perustettavan kiinteistöyhtiön lukuun Salon kaupungilta Salon kaupungin Putolan kaupunginosan asemakaavan mukaisessa korttelissa 250 sijaitsevan 4564 m2:n suuruisen tontin numero 1 (kiinteistötunnus ). Kauppakirjan mukaan ostajalla on velvollisuus rakentaa kiinteistölle vähintään 1000 k-m2 kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan päiväyksestä (eli mennessä). Rakentamatonta kiinteistöä ei saa luovuttaa edelleen ilman kaupungin suostumusta. Ehtojen laiminlyönnin seuraukseksi on kauppakirjassa määrätty kauppahinnan ( euron) suuruinen sopimussakko.

4 Uuden konseptin mukainen yksikkö on rakennettu ja valmistunut Saloon ja toimintakin on jo alkanut
Konsepti ja sen mukainen lastensuojeluyksikkö saatiin kehitettyä ja suunniteltua vasta maa-alueen oston jälkeen. Uusi konsepti ja sen mukainen rakennus on alun perin kaupungin kanssa keskustellun mukainen eli 14-paikkainen ja edustaa kaikin puolin muutenkin sekä palveluiden että rakennusten puolesta lastensuojeluyksiköiden parasta ja uusinta tietotaitoa Suomessa. Lastensuojeluyksikkö on rakennuttu valmiiksi ja otettu käyttöön tammikuussa 2013. Lastensuojeluyksikkö on kerrosalaltaan 826m2 eli alittaa kauppakirjassa olevan rakennusvelvoitteen, mitä ei tiedetty maa-aluetta hankittaessa. Ylimääräisiä neliöitä ei ole haluttu eikä ole järkevää tehdä, koska tarpeettomat neliöt aiheuttavat kustannuksia ja nostaisivat siten tarpeettomasti palvelun hintaa. Lastensuojeluyksikkö on kuitenkin suunniteltu ja rakennettu tontille siten, että lisärakentaminen myöhemmin on mahdollista, jos palveluiden tarve tulee ylittämään nykyiset tilat.

5 Saloon rakennettu yksikkö on tuonut alueelle investointeja, luonut työpaikkoja ja tuonut kunnille palveluita, jotka muutoin kuormittavat tarpeettomasti erikoissairaanhoitoa ja luovat ylimääräisiä kustannuksia Rakennusurakan toteutti salolainen Insinööritoimisto Teemu Träsk Oy ja aliurakoineen investointi nousi noin 2,0 miljoonaan euroon. Tähän mennessä on palkattu alueelta 16 uutta työntekijää ja kuuden kuukauden sisällä työntekijämäärä nousee noin 25:een, kun toiminta kasvaa täyteen mittaan. Ensimmäisen viiden toimintakuukauden jälkeen voimme todeta, että uudelle palvelulle on ollut tarvetta ja kuntien kiinnostus on ollut kovaa. Lastenpsykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen painottuneena lastensuojelun erityisyksikkönä tarjoamme lapselle kodin hoitojakson ajaksi tai toistaiseksi.

6 Kiinteistöluovutus ja sakkojen kohtuuttomuus
Kun uusi yksikkö on nyt valmis, rakennus on tarkoitus luovuttaa kiinteistökaupalla Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt –nimiselle kiinteistökumppanille, joka on kiinnostunut Salon alueesta ja yhteistyöstä Mehiläisen kanssa. Samalla Mehiläinen vuokraa tilat pitkällä vuokrasopimuksella ja palveluiden tuottaminen jatkuu uudessa yksikössä suunnitellusti. Yksikön perustaminen on tuonut työtä ja investointeja jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Uusi valmistunut yksikkö työllistää ja tarjoaa palveluita alueen kuntien tarpeisiin ja laskee erikoissairaanhoidon kustannuksia. Sakkojen periminen olisi kohtuutonta, koska rakennus vastaa tarkoitustaan ja niitä tavoitteita, joista puhuttiin maa-aluetta ostettaessa. Ylimääräisten neliöiden pakkorakentaminen nostaisi palveluiden kustannuksia ja hintaa.

7 Esitys Pyydämme kaupungin hyväksyntää, että kiinteistöä koskeva rakentamisvelvoite lasketaan 800 neliöön ilman sakkoja ja että valmistunut kiinteistö voidaan luovuttaa Erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt –nimiselle rahastolle. Toivomme päätöstä hallituksen kokouksessa 1.7., koska kiinteistökauppa toivotaan tehtäväksi vielä ennen kesälomia.

8 Yli 100 vuotta suomalaisten elämässä.
Yhteyshenkilömme: Teemu Annala, ; Kimmo Huhtimo, ; Marko Nikkanen,


Lataa ppt "Esitys Salon kaupunginhallitukselle"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google