JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
TEINIRASKAUDET KEHITTYVISSSÄ MAISSA
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Päiväkirurgisen potilaan ohjaus
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Käyttöohje: Kuinka luoda ilmoittautumislomake. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
Pieni opas konserttikäyntiin Lasten ja nuorten rytmimusiikkiverkosto Louhimo.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
eli raskauden keskeytys
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Käyttöohje: Kuinka lisätä käyttäjä ryhmääsi. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Hurtig TE1 Seksuaaliterveys. Rakkaus, onnellisuus, hyväksyntä… ovatko ne etuoikeuksia? Love has no labels.
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Mitä tällä tunnilla tehdään?
LAPSEN OIKEUDET HUOMIOIVA HOITO ON LAPSILÄHTÖISTÄ JA OSALLISTAVAA: SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS Tiina Marttila1,2 TtM, sh; Tarja Pölkki 3 TtT, dosentti,
Yhteiskunnan tuki odottaville äideille
Tutkielman teko-ohjeet
KUNTAVAALIT 2017 Parityö.
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
mikä tekee ihmisestä ihmisen?
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen oikeutta terveyteen, oikeutta valita hankkiiko lapsia, milloin ja kuinka monta, sekä oikeutta turvalliseen ja tyydyttävään sukupuolielämään. Seuraavaksi käsitellään yhtä SRHR:n osaa; nuorten tyttöjen oikeutta valita hankkiiko lapsia, milloin ja kuinka monta ja mitä käy kun tämä oikeus ei toteudu. *Sexual and Reproductive Health and Rights

tarkoittaa raskaudenkeskeytystä. KÄSITTEITÄ Abortti tarkoittaa raskaudenkeskeytystä. Turvallinen abortti on toimenpide, jossa alkanut raskaus keskeytetään sairaalassa joko suun kautta otettavien lääkkeiden avulla tai nukutuksessa suoritettuna kaavintana. Keskeytyksen tekee aina asiantunteva henkilö hygieenisissä oloissa. Vaarallinen abortti on itse aiheutettu tai ammattitaidottoman henkilön epähygieenisissä oloissa tekemä toimenpide, joka johtaa raskauden keskeytymiseen. Keskeytyksen tekemiseen käytetään usein vaarallisia aineita tai välineitä. Äitiyskuolemalla tarkoitetaan kuolemaa, joka tapahtuu raskauden aikana tai 42 vuorokauden kuluessa sen päättymistä. Äitiysterveys kattaa kaikki tyttöjen ja naisten terveyskysymykset raskauden ja synnytyksen aikana, sekä vähintään 42 vuorokautta synnytyksen jälkeen.

Pohdi mielessäsi: Aiotko hankkia lapsia? Jos, niin milloin ajattelit, että hankkisit lapsia? Miksi et vielä hanki lapsia? Kuinka monta lasta aiot hankkia? Miksi juuri se määrä, miksi ei enempää? Miten varmistat, että saat lapset silloin kun itse haluat?