VAMMAT VEKS Valmennuksen näkökulma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Advertisements

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Univaje.
Jokaisella lapsella on mahdollisuus…
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
LYKIN U-LUOKAT KOKONAISVALTAISEN VALMENNUKSEN MAHDOLLISTAJINA
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Keski-Suomen Liikunta valmentajien osaamisen kehittäjänä.
Valmennusosaamisen malli
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Urhean yläkouluverkosto Olympiastadion Asko Härkönen Suomen Olympiakomitea.
Terveelliset elämäntavat
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Valmennusosaamisen malli
Rakkaat ystäväni!.
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
LYHYESTI UNESTA ILARI SAUROJA Yleislääkäri Vastaava lääkäri
Riippuvuus tupakoinnista
HOLLOLAN URHEILIJAT-46 AMPUMAHIIHTO SUUNNITELMA SYYSKUU - JOULUKUU 2014.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Valmennusosaamisen malli
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
JOUKKUEJELPPI Harjoittelukulttuurin kehittäminen Mäntyharjun Virkistyksessä.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Riippuvuus tupakoinnista
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Koulun aloitus oppilashuollon palveluiden näkökulmasta Koulupsykologi Maria Ruohola & kuraattori Aira Heikkilä.
Valmennusosaamisen malli Kirsi Hämäläinen Suomen Olympiakomitea.
Valmentajakoulutus Harjoittelun suunnittelu Liedon Pallo Hannu Paatelo.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Suomen Jääkiekkoliitto1 FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV.
Urheiluakatemiaohjelma
Perustettu vuonna 1927.
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Nuoren urheilijan ravitsemus
Uni, lepo ja rentoutuminen
UNI JA LEPO.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Nimi: Neea Marttiin Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa
Opintopsykologi Katja Hietanen
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
Ruokaoppia.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Koulun aloitus: Uusi askel lapselle ja vanhemmalle
Esityksen transkriptio:

VAMMAT VEKS Valmennuksen näkökulma 20.5.2014, Joensuu Asko Härkönen Huippu-urheiluyksikkö Suomen Olympiakomitea

Kuormitus ja palautuminen

Hyvä harjoittelu, ravinto ja lepo ovat urheilijan kehittymisen perusteet. Niiden täytyy olla hyvässä tasapainossa, että urheilija kehittyy optimaalisesti.

UNI (Uniuutiset 2/2008, Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti) Unen aikana elimistö elpyy ja lepää, esimerkiksi sydämen syke hidastuu ja verenpaine laskee. Ainoastaan aivot työskentelevät, ne käsittelevät päivän tapahtumia – ja lataavat omia energiavarastojaan. Nuoret tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset, keskimäärin 8 - 9 tuntia yössä. Jyväskylän yliopiston ja WHO:n koululaistutkimuksen mukaan yli 70 % suomalaisista yli 15-vuotiaista koululaisista käy iltaisin nukkumaan klo 23 tai myöhemmin. Vastaava luku oli 15–20 vuotta aikaisemmin vain 30 %. Voimakkaiden fysiologisten muutosten takia unen tarve kasvaa Sosiaaliset paineet voivat johtaa myöhäiseen nukkumaan menoaikaan Unen aikana päivällä opitut asiat, kuten motoriset taidot, siirtyvät työmuistista pitkäkestoiseen muistiin. Univaje vaikeuttaa oppimista. Monen nuoren on vaikeaa nousta aamuisin kouluun tai he nukahtelevat koulutuntien aikana, nukkuvat iltaisin ja viikonloppuisin. Jos unen puute on jatkuvaa, myös urheiluvammariski kasvaa. => Aikaisen aamutreenin järkevyys?

Menen yleensä nukkumaan

Nukun keskimäärin tuntia / yö

Ravinto Monipuolinen ja riittävä ravinto kuuluu olennaisena osana urheilulliseen elämäntapaan. Urheilija kehittyy, kun harjoittelu, lepo ja ravinto ovat tasapainossa. Ruokarytmi on sisällön lisäksi tärkeä - aamupala – lounas – välipala – päivällinen - iltapala Jos yksi tekijä pettää, vamma- ja sairastumisriski lisääntyy ja urheilullinen kehittyminen kärsii.

Kiireetön päivärytmi Nykypäivän nuorilla urheilijoilla on paljon motivaation kohteita ja se aiheuttaa aikapulaa Huipulle tähtäävän urheilijan on opittava asettamaan urheilun ohjelmointi ykkössijalle ja muut elämän tärkeät asiat aikatauluttuvat sen mukaan Kiireetön päivärytmi mahdollistaa keskittymisen niin harjoitteluun kuin koulunkäyntiinkin Kiireettömän päivärytmin saavuttaminen vaatii hyvää suunnittelua

Keskivertopäiväni rytmi on kiireetön

Opintojen suorituksen aikataulu on

Verryttely Alkuverryttelyn tarkoitus on valmistaa keho tulevaan harjoitukseen ja siten mahdollistaa laadukas harjoitus ja ennalta ehkäistä vammoja Verenkierto vilkastuu, aineenvaihdunta tehostuu, hermosto virittyy Loppuverryttelyn tarkoitus on nopeuttaa elimistön palautumista lepotilaan Verenkierron vilkastaminen tehostaa kuona-aineiden poistumista lihaksistosta, hermoston palautuminen lepotilaan nopeutuu

Taitoharjoittelu ja vammojen ennaltaehkäisy (Jaakkola, Timo & Kalaja, Sami, Valintavaiheen asiantuntijatyö, KIHU 2014) Lapsuusvaiheen tapaan myös nuoruusvaiheessa monipuolisten liikunnallisten perustaitojen harjoittelu on tärkeää. Liikunnallisten perustaitojen hallintaa voidaan pitää edellytyksenä varsinaisten lajitaitojen oppimiselle. Hyvät motoriset taidot ennaltaehkäisevät urheiluvammojen syntymistä. Suurin osa taitojen oppimisesta on oppijalle tiedostamatonta. Tämän vuoksi motivointi ja positiiviset tunnekokemukset ovat oppimisen lähtökohta ja valmentajalle ensimmäinen haaste.

Valmentajan vastuu Valmentajat eivät aina tunnista, että myös heidän tiedostamattomalla asenteellaan ja käyttäytymisellään on vaikutusta siinä missä tiedostetullakin.

Valmentajalla on auktoriteettiaseman ansiosta erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tulevien huippu-urheilijoiden elämäntapojen muodostumiseen ja rytmitykseen lapsuus- ja nuoruusvaiheissa. Valmentajan tulee opettaa urheilija kuuntelemaan kehoaan ja valmentajan tulee ottaa vakavasti urheilijan kommentit kivun ja sairauden tuntemuksista!

Valmentajani on luotettava

Valmentajallani on hyvä keskusteluyhteys vanhempieni kanssa

TÄRKEIMMÄT TUKIPILARIT MATKALLA OLYMPIALAISIIN

Huippu-urheilijan elämäntapa Elämäntavat muotoutuvat vahvasti jo lapsuusiässä ja omaksutut tottumukset vaikuttavat myös siinä nuoruusvaiheessa, jolloin harjoittelumäärää kasvatetaan. Nuoren urheilijan kohdalla elämäntapojen terveellisyyden lisäksi olennainen tekijä on niiden päivittäinen rytmi. Ruokailurytmin säännöllisyys Nukkumaanmenoaika, joka ei saisi vaihdella päivästä toiseen tuntia enempää. Nuoren urheilijan viikoittainen aikataulu tulee huolellisesti rytmittää, ei ainoastaan harjoittelun, vaan myös muiden elämäntapojen suhteen eli milloin syödään, nukutaan tai on urheilusta vapaata aikaa.

Elämäntapojen tärkeyttä huippu-urheilijaksi kehittymisessä voidaan havainnollistaa kääntämällä elämäntavat epäterveiksi. univaje epäterveellinen tai epäsäännöllinen ruokailu päihteidenkäyttö liiallinen ruutuaika tai energiajuomien nauttiminen => harjoitustilanteen psykofyysinen valmius heikkenee => rasituksesta palautuminen hidastuu => oppiminen heikkenee => vamma- ja sairastumisriski kasvaa Urheilijan on opittava pitämään huippu-urheilijan elämäntavasta voidakseen toteuttaa sitä!

SUURIMMAT UHKATEKIJÄT MATKALLA OLYMPIALAISIIN

KIITOS TARKKAAVAISUUDESTA! Graafiset esitykset pohjautuvat Olympiakomitean haastajaohjelmassa olleiden urheilijoiden vastauksiin 2010. KIITOS TARKKAAVAISUUDESTA!