HAAVOJEN PARANEMISTA EDISTÄVÄ RAVITSEMUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Nainen – miehen kylkiluustako?
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Suomen muistiasiantuntijat
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
SYÖ OIKEIN.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
HIILIHYDRAATIT.
Elimistömme suurin sisäelin
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Nestetasapaino.
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Pharmanex® Bone Formula
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
RAVITSEMUS OSANA FISTELIPOTILAAN HOITOTYÖTÄ
Esityksen transkriptio:

HAAVOJEN PARANEMISTA EDISTÄVÄ RAVITSEMUS Merja Jäntti ravitsemussuunnittelija OYS 05.04.2011

SISÄLTÖ vajaaravitsemus ravitsemuksen merkitys ja ravinnontarve riskipotilaiden tunnistaminen ja ravitsemustilan arviointi tehostettu ravitsemus suun kautta letku- ja PEG-ravitsemus parenteraalinen ravitsemus

VAJAARAVITSEMUS = tarvetta vähäisempi energian, proteiinin, vitamiinien ja kivennäis- aineiden saanti taustalla: puutteellinen ravinnonsaanti suurentunut ravinnontarve huonontunut ravinnon hyväksikäyttö

VAJAARAVITSEMUKSEN YLEISYYS länsimaissa yleensä sairaudesta johtuvaa kansainväliset selvitykset, joissa kriteerinä BMI alle 20 avohoito- ja sairaalapotilaat: ortopediset 26-50 % neurologiset potilaat 30-60 % (Stratton ym. 2003)

VAJAARAVITSEMUKSEN VAIKUTUKSET kudosten ja elinten fysiologiset ja rakenteelliset muutokset lihaskudos, rasvakudos, sydän, keuhkot, suolisto, munuaiset, iho huonontunut vastustuskyky apatia, sekavuus, masennus taloudelliset vaikutukset 35-75 % suuremmat kustannukset vajaaravitsemustilassa olevilla vrt. hyvässä ravitsemustilassa oleviin potilaisiin

VAJAARAVITSEMUSRISKIN JA RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI VALIDOITUJA MENETELMIÄ ESIM. MUST / vajaaravitsemus riskin arvointi = The Malnutrition Universal Screening Tool NRS / vajaaravitsemusriskin arviointi = Nutritional Risk Screening MNA / vajaaravitsemusriskin arviointi = Minimal Nutritional Assesment SGA / ravitsemustilan arviointi = Subjective Global Assessment

RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI somaattinen, psyykkinen, sosiaalinen aspekti arvio ravinnonsaantiin vaikuttavista tekijöistä arvio ravinnon- ja nesteensaannista painonmuutokset, BMI habitus: lihas- ja rasvakudoksen määrän arvio, iho, hiukset, kynnet, limakalvot gi-kanavan toiminta laboratorioarvot yksilöllisesti: PVK, NTA, albumiini, prealbumiini, glukoositasapaino, lipidit, B12-vitamiini, fe-folaatti, urea, Pi, Mg…

ENERGIAN, PROTEIININ, VITAMIINIEN JA KIVENNÄIS-AINEIDEN TARVE Painehaavan ehkäisy + hoito energiaa 30-35 kcal/kg/vrk (EPUAP 2004) proteiinia 1,0-1,5 g/kg/vrk (EPUAP 2004) * arginiini ! vitamiinit ja kivennäisaineet suositus – suosituksen yläraja yksilöllinen tarve ravitsemustilasta riippuen

PROTEIINI energianlähde, 4 kcal / g solujen ja kudosten rakennusaine osmoottisen paineen ylläpitäjä ravinto- ja lääkeaineiden kuljettaja verisuoniston uudismuodostus kollageenin ja fibroblastien synteesi immuunivaste (makrofagit, lymfosyytit, leukosyytit) arginiini edistää proteiini- ja kollageeni- synteesiä sekä immuunivastetta

PROTEIINI perustarve aikuisella 0,8-1,0 g / kg / vrk aliravitsemus(riski)tilanteessa 1,0-1,5 g / kg / vrk esim. proteiinia g 6 dl maitotuotteita 20 100 g lihaa tai kalaa 20-25 1 kananmuna 7 4 vpl leipää 8 1 pulla, veteen tehty 3 2 dl puuroa 3 2 perunaa 2 1 dl sekavihanneksia 2 yht. 65-70 g

RASVA HIILIHYDRAATTI energianlähde, 9 kcal / g solukalvojen sekä hormonien rakenneosa välttämättömät rasvahapot omega-3- ja 6-rasvahappojen tasapaino ja riittävä saanti tukevat verisuoniston eheyttä, ihon elastisuutta ja immuniteettia HIILIHYDRAATTI energianlähde, 4 kcal / g proteiinia säästävä vaikutus samoista ruoka-aineista myös kuitua hh:n määrä ja laatu ► verensokeritaso

VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET C-vitamiini tukee kollageenin muodostusta A-vitamiini vaikuttaa immuniteettiin E-vitamiini toimii antioksidanttina sekä ylläpitää solukalvojen rakennetta sinkki tukee immuniteettia, osallistuu vitamiinien aineenvaihduntaan ja solujen jakautumiseen rauta on osa hemoglobiinia, edistää hapen kuljetusta haava-alueelle kalsium ja D-vitamiini: jos luusto- ja lihas- kuntoa tukemalla saadaan ehkäistyä murtumia, vältetään myös ikäihmisen elämänlaatua heikentävää haavainfektio- kierrettä

SAANTISUOSITUKSET SUOSITELTAVA SAANTI = se määrä ravintoainetta, joka riittää pitämään yllä hyvää ravitsemustilaa lähes kaikilla terveillä ihmisillä (97,5 %) SUURIN HYVÄKSYTTÄVÄ PÄIVÄSAANTI = pitkäaikaisen saannin enimmäisraja, jonka ylitys saattaa aiheuttaa terveyshaittoja

SAANTISUOSITUKSET VRNK 2005 suositus suurin hyväksyttävä saanti / vrk SINKKI 7-11 mg 25 mg C-VITAMIINI 75-100 mg 1000 mg A-VITAMIINI 700-1000 µg 3000 µg E-VITAMIINI 8-11 mg 300 mg RAUTA 9- 15 mg 25 mg

RAVINNONSAANNIN ARVIOINTIMENETELMIÄ ruokapäiväkirja 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelu ravinnon- ja nesteensaannin seurantalomakkeet kotona ”kaapin sisältö”

RAVITSEMUKSEN ONNISTUMISEEN VAIKUTTAA kipu pahoinvointi gi-kanavan toiminta suun kunto nielemiskyky nestetasapaino ruokahalu potilaan muut sairaudet potilaan ja läheisten asenteet taloudelliset tekijät sosiaaliseset tekijät ruoan koostumus ruoka-ainevalikoima täydennysravinto- valmisteiden valikoima ruokailuympäristö hoitavan henkilö- kunnan tieto, taito ja asenteet ruokapalvelun toiminta- edellytykset

ESIMERKKI 1. energiaa 1000 kcal, proteiinia 40 g 2,5 dl kaurapuuroa 2 tl voita lasi kevytmaitoa lasi mehua 1 dl kalakeittoa ½ lasia kevytmaitoa 1 dl kiisseliä 1 dl pinaattikeittoa 1 dl kevytmaitoa 1,5 dl jogurttia 1,5 dl vispipuuroa VRT. 75-vuotias nainen paino 50 kg, BMI 24 liikkuva potilas energiantarve 1500 kcal proteiinintarve 60-75 g

ESIMERKKI 2. LOUNASATERIA 2 perunaa 80 g lihaa tai kalaa ½ dl kermaviilikastiketta 1 dl keitettyä porkkanaa 1 dl vihersalaattia 1 rkl ranskalaista salaatinkastiketta 1,5 dl marjarahkaa 1 vpl ruisleipää 1 tl Oivariinia 2 dl rasvatonta piimää

ESIMERKKI 2. RAVINTOSISÄLTÖ ENERGIAA 800 kcal PROTEIINIA 34 g SINKKIÄ 4 mg C-VITAMIINIA 30 mg A-VITAMIINIA 585 μg OMEGA 3 0.5-2 g OMEGA 6 2-3 g E-VITAMIINIA 5 mg RAUTAA 3 mg

TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET ravintosisällöltään yksipuoliset jauhemaiset proteiini- ja hiilihydraattilisät esim. Protifar, Resource Energia-jauhe MCT-öljy rasvaemulsiot, esim. Calogen ravintosisällöltään monipuoliset jauhemaiset, esim. Nutrison- ja Resource- täydennysjauhe juomat, vanukkaat, keitot ja soseet esim. Fresubin, Nutridrink, Cubitan, Resource Teho Runsaasti proteiinia sisältävät täydennysravinto- valmisteet voivat vähentää merkittävästi (25 %) painehaavojen kehittymisriskiä ja saattavat edistää haavojen parantumista. (Stratton ym. 2005)

ESIMERKKI 1. täydennyksen jälkeen 2,5 dl kaurapuuroa + 1 rkl maltodekstriiniä lasi mehua + 1 rkl maltodekstriiniä 1,5 dl jogurttia + 1 rkl maltodekstríiniä + 150 kcal Calogen-rasvaemulsio aterioiden yhteydessä 10 ml x 3 tai rypsiöljy 5 ml x 3 + 150 kcal Täydennysravintojuoma 100 ml x 2 250-400 kcal proteiinia 20 g Vitamiini-kivennäisainevalmiste 1 x 1 Energiaa + 550-700 kcal Proteiinia + 20 g

TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET / ravintosisältövertailua / 200 ml perus- haavapotilaan valmiste valmiste ENERGIAA 250-400 250 kcal PROTEIINIA 18-20 20 g HIILIHYDRAATTIA 24-45 28 g ARGINIINIA ? 3 g SINKKIÄ 2.5-4.0 9 mg C-VITAMIINIA 26-38 250 mg A-VITAMIINIA 240-376 238 µg OMEGA 3 0.5 0.3 g OMEGA 6 2.4 1.6 g E-VITAMIINIA 4.5-8.0 38 mg RAUTAA 3.0-5.0 6 mg

KELA-KORVAUS /TÄYDENNYSRAVINTO- VALMISTEET PERUSKORVAUS 42 % 601 RAVINTOAINEIDEN, LÄHINNÄ RASVOJEN VAIKEAT IMEYTYMISHÄIRIÖT täydellinen mahalaukun poisto haiman kroonisen tulehduksen tai haiman poistoleikkauksen aiheuttama haiman eksokriininen vajaatoiminta kroonisiin maksa- tai sappitiesairauksiin liittyvät rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymis- häiriöt ohutsuolen laajaan poistoleikkaukseen liittyvät tai ohutsuolta laajalti vaurioittavan tulehduksen kuten Crohnin taudin aiheuttamat rasvojen ja sappi- happojen imeytymishäiriöt

LETKURAVITSEMUS ravitsemus mahalaukkuun ravitsemus ohutsuoleen gastrostooma; PEG perinteinen syöttöletkuravitsemus ravitsemus ohutsuoleen jejunostooma vatsanpeitteiden läpi naso-jejunaaliletku Riittävä, runsaasti proteiinia sisältävä / spesifinen letkuravitsemus saattaa edistää paine- haavan paranemista. Lisää tutkimusnäyttöä vielä tarvitaan. (Stratton ym. 2005)

LETKURAVINTOVALMISTEIDEN VAIHTOEHTOJA aloitusvalmiste 500 kcal / 1000 ml perusvalmisteet 1000 kcal /1000 ml kuitua 0-20 g / 1000 ml runsaasti energiaa ja/tai proteiinia sisältävät valmisteet 1250-1600 kcal /1000 ml proteiinia 60-75 g /1000 ml erityisvalmisteet, esim. peptidivalmiste, haavapotilaalle tarkoitettu valmiste sairauskohtaiset valmisteet

LETKURAVINNON ANNOSTELU A. Jatkuva tai tauotettu infuusio lisäys siedon mukaan 5-20 ml:lla / tunti 1-2 päivän välein enintään 200 ml/tunti aloitusnopeus 10-30 ml/tunti (jejunaaliravitsemuksessa 10-20 ml/h) tauot yksilöllisesti, päiväsaikaan tai öisin letkuravintopumpun käyttö vähentää gi-oireita B. Bolusannostelu aloitus 50-100 ml:lla / ”ateriakerta” enintään yht. 500 ml letkuravintovalmistetta + vettä / 30 minuuttia sopii parhaiten potilaalle, joka syö myös suun kautta eikä ole vuodepotilas

SUONENSISÄINEN RAVITSEMUS glukoosipitoiset liuokset 5 % glukoosia sisältävässä 200 kcal / 1000 ml glukoosia ja aminohappoja sisältävät liuokset perifeeriseen annosteluun sopivissa 2-kammiopusseissa 400-500 kcal / 1000 ml 30-40 g proteiinia / 1000 ml glukoosia, aminohappoja ja rasvaa sisältävät liuokset perifeeriseen annosteluun sopivissa 3-kammiopusseissa 600-1000 kcal / 1000 ml + vitamiini-kivennäisainelisät liuoksen tyypistä riippuen

RAVITSEMUS ON KOKONAISUUS ! TAVOITTEENA OPTIMAALINEN ENERGIAN JA SUOJARAVINTOAINEIDEN SAANTI potilaan painosta riippumatta moniammatillisena yhteistyönä yhteistyössä potilaan kanssa PROTEIINI – kudokset, energia RASVA – energia, välttämättömät rasvahapot HIILIHYDRAATTI – energia NESTETASAPAINO VITAMIINI - KIVENNÄISAINETASAPAINO

Enteral nutritional support in prevention and tratment of pressure ulcers: A systematic review and meta-analysis Stratton R, Ek A-C, Engfer M, Moore Z, Rigby P, Wolfe R, Elia M. Ageing Research Rew 4(2005):422-450