Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RAVITSEMUS OSANA FISTELIPOTILAAN HOITOTYÖTÄ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RAVITSEMUS OSANA FISTELIPOTILAAN HOITOTYÖTÄ"— Esityksen transkriptio:

1 RAVITSEMUS OSANA FISTELIPOTILAAN HOITOTYÖTÄ
Merja Jäntti Ravitsemusterapeutti OYS

2 RAVITSEMUKSEN MONET VAIHTOEHDOT

3 RAVITSEMUKSEEN VAIKUTTAA. potilaan perussairaudet. perusravitsemustila
RAVITSEMUKSEEN VAIKUTTAA * potilaan perussairaudet * perusravitsemustila * fistelin sijainti * ravitsemukseen käytettävän suolen pituus * lyhytsuolisydrooma, jos < 120 cm * >75 cm ohutsuolta enteraaliseen * fistelieritteen määrä high output yli 500 ml/vrk low output alle 500 ml/vrk * potilas ja lähipiiri: psyykkiset, sosiaaliset tekijät * hoitavan tahon tieto, taito, valmiudet

4 RAVITSEMUKSEN TAVOITTEET
RAVITSEMUKSEN TAVOITTEET * neste- ja elektrolyyttitasapainon ylläpito / menetysten korvaus ! * sopiva / riittävä energian ja proteiinin saanti * sopiva / riittävä vitamiinien ja kivennäsaineiden saanti * elämänlaadun optimointi komplikaatioiden esto ravitsemuksen keinoin * sepsis * haavanhoidon ongelmat / sidosten pysyvyys

5 GI-KANAVAN ERITTEIDEN KOOSTUMUKSESTA JA MÄÄRISTÄ
ERITE Na K Cl HCO määrä mmol/l mmol/l mmol/l bikarbonaatti ml/vrk Sylki Mahaneste Sappineste Haimaneste Suolineste * duodenum Uloste VRT. KORVAUSNESTEET / PERUSNESTEET Keittosuola Ringer Acetat Normofundin

6 PERUSNESTEIDEN KOOSTUMUKSESTA
kcal/ l gluk. g/l Na mmol/l Cl K Mg Ca asetaatti/ laktaatti NaCl - 154 G5% 200 50 Perus-liuos K 54 30 2 lakt. 14 Natro1 Normo-funfin 40 20 aset. 20 Ringer Acetat 130 110 4 1 aset. 30 Plasma-lyte 140 98 5 1.5 aset. 27

7 RAVITSEMUS SUUN KAUTTA. määrä ja laatu riippuu fistelin sijainnista
RAVITSEMUS SUUN KAUTTA * määrä ja laatu riippuu fistelin sijainnista * kiinteä ruoka stimuloi entsyymien eritystä * hypotoniset nesteet lisäävät gi-kanavan eritemäärää → pienet määrät per os * nestemäinen/sosemainen → juomien laatu ja määrä * kotitekoinen kuntojuoma, urheilujuomat * apteekin ripulijuomat / ORS

8 Fresubin 2.0 kcal Fibre DRINK 200ml tai Resource 2.0 Fibre 200ml
Energia kcal Proteiini 20 g Hiilihydraatti 44 g Rasva 16 g Kuitu 3 g 3 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 1 ruisleipäviipale 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä Kuva: Fresenius Kuva: Nestlehealthscience Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi Kuva: Läntmannen Unibake

9 Nutridrink Compact 125ml Energia 300 kcal Hiilihydraatti 37 g
Proteiini 12 g Rasva 12 g 2 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 1 banaani ruokalusikallinen ruokaöljyä Kuva: Nutricia Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Tatiana Popova/Shutterstock Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

10 Nutilis Complete Stage 2 125g
Energia kcal Proteiini 12 g Hiilihydraatti 36 g Rasva 12 g Kuitu 4 g 2 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 1 ruisleipäviipale 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä Kuva: Nutricia Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Läntmannen Unibake Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

11 Nutridrink Juice Style 200ml
Energia kcal Proteiini g Hiilihydraatti 67 g 1 lasillinen rasvatonta maitoa/piimää 3 banaania Kuva: Nutricia Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Tatiana Popova/ Shutterstock

12 LETKURAVITSEMUS fistelin distaalipuolelle
fistelin kautta / fistuloklyysi * letkuravintovalmisteen ja gi-kanavan eritteiden ”kierrätyscoctail” 20 % kokonaisenergiantarpeesta on jo riittävä pitämään yllä suoliston mukoosaa, immunolgiaa, hormonitoimintaa ja maksan proteiinisynteesiä Esim kcal / 400 kcal boluksena vai jatkuvana ? ei selvää suositusta antotavasta vrk-määrä jää yleensä vähäiseksi reilusti erittävässä fistelissä Valmisteen laatu ? Polymeerinen eli perusvalmiste yleensä sopii Hyvin lyhyeen suoleen/korkeaan fisteliin / runsaasti erittävään fisteliin imeytymishäiriöön tarkoitettu valmiste

13 Fresubin original 500ml Energia 500 kcal Hiilihydraatti 70 g
Proteiini 20 g Rasva 17 g 3 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 2 banaania 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä Kuva: Fresenius Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Tatiana Popova/ Shutterstock Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

14 Nutrison Energy Multi Fibre 500ml
Energia kcal Hiilihydraatti 90 g Proteiini 30 g Rasva 30 g Kuitu ,5 g 4 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 3 ruisleipäviipaletta 2 ruokalusikallista ruokaöljyä Kuva: Nutricia Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Läntmannen Unibake Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

15 Fresubin 2 Kcal HP Fibre 500ml
Energia kcal  Hiilihydraatti 85 g Proteiini 50 g Rasva 50 g Kuitu ,5 g 6 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 3 ruisleipäviipaletta 3 ruokalusikallista ruokaöljyä Kuva: Fresenius Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Läntmannen Unibake Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

16 Calogen / Fresubin 5 kcal Shot
Kuva: Nutricia Kuva: Fresenius Fresubin Shot 30 ml Calogen 30 ml Energia kcal  Rasva g 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä Energia kcal  Rasva g 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

17 RAVINNONTARVE energia perustarve perustarve x 1.5
LOW OUTPUT HIGH OUTPUT < ml/vrk > 500 ml/vrk energia perustarve perustarve x 1.5 proteiini g/kg/vrk g/kg/vrk rasva % energiasta % energiasta vitamiinit perustarve, 2 x C-vit. 2 x perustarve kivennäisaineet perustarve Mg, Zn, Se, K, Na

18 Normofundin 50 mg /ml 1000 ml = 200 kcal vastaa energiamäärässä
Coca - Cola 500ml Nallekarkkeja 50g TAI Kuva:Vivas.fi

19 Parenteraalisen ravitsemuksen edut
Potilas saa suunnitellun ravintomäärän todennäköisimmin kuin enteraalisesti annettuna Yksilöllinen annostelu mahdollista Teknisesti helppo toteuttaa (monikammiopussit) Yleensä hyvin siedetty

20 PARENTERAALISEN RAVITSEMUKSEN HAITAT
* Ravitsemuksen fysiologinen vaikutus gi-kanavaan puuttuu * suoliston atrofia / villusatrofia (TPN) * suoliston läpäisevyyden lisääntyminen ja baktreerien translokaatioriski (TPN) * suoliston + haiman hormoni- ja entsyymi- tuotannon ja vähentyminen (TPN) * sappirakon ja maksan toimintahäiriöt * immuniteetin alentuminen ja infektioriski * yliravitsemus (maksa-arvot, gluk, trigly, kuumeilu, takykardia…) * Katetri-infektiot ja tromboosit * Kallista verrattuna per os- ja letkuravitsemukseen (?)

21 REFEEDING-OIREYHTYMÄ
aliravitsemustilassa pienentynyt elimistön aineenvaihduntakapasiteetti jos ravitsemus aloitetaan normaalitarpeen mukaan parenteraalisesti tai letkuravitsemuksella nopea painonnousu, lämpöily, turvotus verenkierto-oireet (mm. hypotensio, rytmihäiriöt), keuhkoödeema, keuhkoinfektio, ruoansulatuskanavan vuodot B-gluk ja Na ↑ K, Mg, Pi ↓ QT-aika pitenee

22 REFEEDING-OIREYHTYMÄN VÄLTTÄMINEN

23 IV-RAVINTOVALMISTEIDEN KOOSTUMUKSESTA
kcal prot./ ah g gluk g rasva K mmol Na Pi Mg Ca Nutriflex Peri 1000 ml 480 40 80 - 15 27 5.7 4 2.5 Nutriflex Plus 1000 ml 790 48 150 25 37 20 3.6 Nutriflex Lipid Peri 1250 ml 955 50 soija MCT 30 7.5 3 Nutriflex Lipid Plus 1265 Soija 35 Nutriflex Lipid Special 625 ml 740 90 24 34 10 2.7

24 IV-RAVINTOVALMISTEIDEN KOOSTUMUKSESTA
kcal prot./ ah g gluk. g rasva K mmol Na Pi Mg Ca SMOF Kabiven 986 ml 1100 50 125 38 Soija MCT Oliivi Kala 30 40 12 5 2.5 SMOF Kabiven elektro- lyytitön - 2.8 Perifer 1448 ml Teho-os. 1000 46 103 41 28 36 4.6 2.3

25 NUTRIFLEX PERI 1000 ml Energia 480 kcal Proteiini 40 g
Hiilihydraatti 80 g 6 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 1 banaani Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Tatiana Popova/ Shutterstock

26 Nutriflex Lipid Peri 1250ml
Energia kcal Proteiini 40 g Hiilihydraatti 80 g Rasva 50 g 6 lasillista rasvatonta maitoa/piimää 1 banaani 3 ruokalusikallista ruokaöljyä Kuva: Maito ja terveys ry Kuva: Tatiana Popova/Shutterstock Kuva: Hannu Laatunen/ Vastavalo.fi

27 LISÄT SOLUVIT / vesiliukoiset vitamiinit
VITALIPID / rasvaliukoiset vitamiinit * D2 TRACEL / hivenaineet CERNEVIT / vesi- ja rasvaliukoiset vitamiinit * ei K-vitamiinia * D3

28 DIA: rt Anne Pohju 2013

29 DIA: rt Anne Pohju 2013

30 PARENTERAALISEN RAVITSEMUKSEN TOTEUTUKSEEN VAIKUTTAA
antoreitti - perifeerinen/sentraalinen potilaan sairaudet ja yleistila potilaan ravinnontarve potilaan hoitolinjaus * aktiivinen/palliatiivinen/saattohoito iv-lääke- ja muu nestehoito laboratorioarvot * NTA, maksastatus, trigly, urea, Pi, K, glukoositaso p.o. tai letku-/PEG-ravitsemuksen määrä valmisteiden valikoima annostelun apuvälineiden käyttömahdollisuus/infuusiopumppu hoitavan henkilökunnan tieto, taito, asenteet, resurssit kotona toteuttavassa ravitsemuksessa em. lisäksi * ympäristö- ja sosiaaliset tekijät * potilaan ja läheisten motivaatio * kotihoitohenkilökunnan/kotisairaalan resurssit

31 Seuranta Paino Diureesi Lämpö Peruslaboratorioarvot: NTA, PVK, gluk
Nutritiostatus / ei paaston tarvetta: alb, prealb ALAT, AFOS, BIL, INR trigly (enintään mmol/l) urea Ca-ion, Pi, Mg

32 MITÄ MAKSAA 125 / 200 ml täydennysravintojuomaa ? OYS:n osastolla e/pullo 1000 ml letkuravintovalmistetta ? OYS:n ERVA-alueen hankintasopimuksessa euroa 1000 ml rasvaa sisältävää parenteraalista ravintovalmistetta ? euroa

33 KIITOS JA MUKAVAA TALVEN / JOULUN ODOTUSTA !


Lataa ppt "RAVITSEMUS OSANA FISTELIPOTILAAN HOITOTYÖTÄ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google