Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari 22.3. 2013 Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Advertisements

Nivelvaiheen tiedonsiirtokäytänteet ammatillisessa koulutuksessa
LUVALLISET POISSAOLOT
”Me teimme sen yhdessä”
Koonnut koordinaattori Tuija Ikäläinen 2008
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Moku- hankkeesta resurssikeskukseen
RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Uusi oppilashuoltolaki ja muutokset koulussa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Yhteistyötä lapsen hyväksi
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Oppilaalle annettava tuki ja vastuuhenkilöt Turun perusopetuksessa
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
Tervetuloa esiopetusiltaan!
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Terveisiä Vistan koulusta!
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
OPO-hanke Hankeseminaari
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
Oppilaan hyvinvoinnin parhaaksi. Koulun aloitus Toimivien opetusryhmien muodostaminen esiopettajien, luokanopettajien, S2-opettajan ja erityisopettajan.
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
KOLMIPORTAINEN TUKI Esi- ja peruskoulussa Hankasalmen kunta/Kuuhankaveden koulu.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Sari Ågren. Työryhmä Perusopetuksessa Mari Aalto, Laura Impiö, Teija Warro, Satu Lehtonen, Anita Rapp, Hanna Leppänen, Anne Lähteenmäki, Liina Maarni,
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Nivelvaihe yläkoulusta jatko-opintoihin Tuija Harakka, Milla-Miia Luosujärvi, Marja Asikainen ja Kirsti Linnoinen; päivitys Janne.
ESIOPETUS PETRA SUONIO 2011 Esiopetusvuosi on kuningasvuosi: esikoululainen on päivähoitoikäisistä vanhin ja esikuva pienimmille!
VESO Anne Hakanen Pirjo Vuorio Jaana Karlamaa NOPS 7.5. Osa-aikainen erityisopetus.
Joustava perusopetus eli JOPO. Saarijärven JOPO-luokka Aloitti toimintansa elokuussa 2011 Aloitti toimintansa elokuussa oppilasta
Kuopion kaupunki Perusopetus
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Oppilaan hyvinvointi - yhteinen asiamme
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
sanallisen arvioinnin todistuspohjat:
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Ohjauspalvelut Tredussa
Prosessin nimi: Siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen, kun lapsella on pidennetty oppivelvollisuus ja/tai erityinen tuki tai kun tehostettu tuki.
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Kelpo-hanke Amisto
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Asiakas Esiopettaja/kelto
Oppilashuolto ja kasvun ja oppimisen tuki esiopetuksessa 2015
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
Asiakirjojen siirto oppilaan siirtyessä toiselle opetuksenjärjestäjälle Lain mukaan täytetyt pedagogiset asiakirjat ( arviot, selvitykset, oppimissuunnitelmat.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Prosessi ope: huoli Ped. arvio jatkuu lopetetaan lisää tukea?
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
osa-aikainen erityisopetus oppimissuunnitelma avustajapalvelut
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Poissaolojen seuranta / poissaoloihin puuttuminen
Yleisen tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Esityksen transkriptio:

Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja

Hanketyön keskeiset tulokset * strategiat ja prosessit sekä lomakkeisto KOT-käsikirjassa KOT-käsikirjassa * VESO- päivien kokonaisuus ja muut koulutukset * opintomatkat, seminaarit * verkostoituminen, moniammatillisuus, käytänteiden yhdenmukaistuminen käytänteiden yhdenmukaistuminen

* keskeisenä haasteena perusopetuksen puolella vielä pula psykologeista * keskeisenä haasteena perusopetuksen puolella vielä pula psykologeista * ostopalvelut * psyykkarit eivät korvaa psykologeja, * psyykkarit eivät korvaa psykologeja, vaikka ovatkin kullanarvoisia vaikka ovatkin kullanarvoisia * koko koulun väen ohjauksellinen ja oppilashuollollinen asenne olennainen * koko koulun väen ohjauksellinen ja oppilashuollollinen asenne olennainen * oppilashuolto on muutakin kuin oppilashuollon palvelut * oppilashuolto on muutakin kuin oppilashuollon palvelut

Lukion opiskelijahuollon kehittämistyö • Lukioiden opiskelijahuoltosuunnitelma KOT- käsikirjassa (lomakkeineen) * suunnitelma kehitetty yhteistyössä mm. opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalityön ammattilaisten kanssa * suunnitelma kehitetty yhteistyössä mm. opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalityön ammattilaisten kanssa * kaikissa lukioissa on jo opiskelijahuoltoryhmä, * kaikissa lukioissa on jo opiskelijahuoltoryhmä, • tuleva laki ( ) takaa psykososiaalisen opiskelijahuollon palvelut koko toiselle asteelle

Moniammatillinen yhteistyö ja oppilashuollollinen toiminta Kouvolan varhaiskasvatuksessa Kun lapsen kasvuun, oppimiseen, kehitykseen tai kasvuympäristöön liittyvä huoli herää: - Yhteistyötä tiivistetään lapsen huoltajien kanssa ja keskustellaan heidän kanssaan lapsen tuen tarpeesta ja sen järjestämisestä (kolmiportainen tuki) - Tarvittaessa varhaiskasvatusyksikön johtaja kokoaa moniammatillisen yhteistyöryhmän arvioimaan lapsen tuen tarvetta (opettaja/hoitaja, neuvolan terveydenhoitaja, vk:n erityisopettaja, perheneuvolapsykologi tai muu asiantuntija) - > eteenpäin ohjaukset, lähetteet (opettaja/hoitaja, neuvolan terveydenhoitaja, vk:n erityisopettaja, perheneuvolapsykologi tai muu asiantuntija) - > eteenpäin ohjaukset, lähetteet - Laaditaan yhteinen suunnitelma /sopimus lapsen tuen varmistamiseksi. - Tuen toteutumista arvioidaan säännöllisesti (pedagogiseen arvioon perustuva oppimissuunnitelma tai pedagogiseen selvitykseen perustuva erityisen tuen suunnitelma tai henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma Hojks)