Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Advertisements

Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
PK-kehittämispalvelut
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
SH-V Työvoima- ja elinkeinokeskus 1 ESR-RAHOITUKSEN HAKU TE-KESKUKSESSA Tiedotustilaisuus , Kajanus ESR-koordinaattori Sanna Halttunen-Välimaa.
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
OSANA SUUREMPAA SUUNNITELMAA? Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät Turussa Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus.
Tulevaisuuden koulutus ja osaamistarpeet IOY:n koulutuspäivä , Turku Hamburger Börs.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Ryhmä 4 Työ muuttuu, miten oppisopimustoimijat siinä mukana.
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
AIKUINEN OPPIJA.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS–JA PALVELUTEHTÄVÄ hanke-esittely: Työelämäohjauksella voimavarat käyttöön ja tukea kehittämistyöhön VOIMIKS -hanke Sirkka Peltola.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Aikuiskoulutuksen ajankohtaisia trendejä Eeva-Inkeri Sirelius Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Länsi-Suomen lääninhallitus.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 ELINIKÄINEN OPPIMINEN YLIOPISTOISSA -TYÖRYHMÄ.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
MARKKINOIDEN LUOMINEN YHTEISTYÖN HAASTEENA Sirkku Kivisaari, VTT Teknologian tutkimus
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Ammatillisen koulutuksen tarpeellisuus Lapissa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Saimaan ammattiopisto Sampo
Säädöksistä arjen toiminnaksi
Puheenjohtaja Kati Turtiainen
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Minne menet aikuisohjaus? 12.10.2010 Veikko Karttunen Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate

Puheenvuoron orientaatio Yliopistokoulutus Yliopistollinen aikuiskoulutus Kokonaisnäkemys Toimintaympäristö Toimijoiden roolit ”Työmarkkinat kohtelevat akateemisia samoin kuin muitakin”

Mitkä ovat elinikäisen oppimisen vaikutukset koulutusjärjestelmässä ”Elinikäisen oppiminen ei rajoitu vain tutkintojen osien avoimeen tarjontaan ja täydennyskoulutukseen – tärkeitä näkökulmia myös aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, aliedustettujen ryhmien pääsy korkeakouluihin, opintojen tukeminen, tutkintorakenteen hyödyntäminen, liikkuvuuden helpottaminen ja yksilöllisesti joustavat ratkaisut” ”Laadukkaan, houkuttelevan ja tunnetun täydennyskoulutuksen luominen siten, että se täydentää saumattomasti tutkintoon johtavaa koulutusta – yhtymäkohdat perustutkintojen kehittämistyöhön, ydinainesanalyysiin, laajojen kandidaattiohjelmien, maisterivaiheen ja tutkinnon jälkeisen koulutuksen roolien rakentamiseen” ”Korkeakoulujen hyvät työelämäyhteydet ovat edellytys sekä nuorten että aikuisten kouluttamiselle, sekä tutkintojen että niiden jälkeisten kokonaisuuksien suunnittelulle ja toteuttamiselle” Anita Lehikoinen 8.10.2010

Akateemisen koulutuksen tulevaisuus Koulutusrakenteilla on vaikutusta neuvonnan ja ohjauksen tarpeeseen Laaja kandidaatti taso – suppea maisteritaso Suppea kandidaatti taso – laaja maisteritaso

Asiantuntijana työmarkkinoilla - asiantuntijuuden kriteerit Tietoperusta Toimintakäytäntö Jatkuva kehittyminen Vakiintuneen toimintakäytännön hallinta Uusiin tilanteisiin ja haasteisiin sopeutuminen Korkeatasoinen taito Äänetön tieto/intuitiivinen päätöksenteko

Asiantuntijuuden kasvun mahdollisuudet Hakeutuminen haasteellisiin tehtäviin Oman toiminnan kriittinen arviointi Intensiivinen oman alan ja sitä tukevien alojen seuraaminen Strategisten omien ammatillisten verkostojen rakentaminen Hakeutuminen täydennyskoulutukseen (Erno Lehtinen)

Neuvonnan ja ohjauksen tila Euroopassa (OECD) Palvelujen tarjonta ei vastaa kysyntää Tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia uraohjauksessa ei käytetä täysin hyväksi Ohjaus keskittyy yksittäisiin ohjaustilanteisiin eikä ole ”elinikäistä” ja asiakaslähtöistä Ohjausalan työntekijöiden koulutus on puutteellista Järjestäjien hajanaisuus ja yhteistyö vaatii kehittämistä Ei riittävästi tutkimustietoa kehittämistä varten

Neuvonnan ja ohjauksen tuloksellisuus Yksilön oppimistulokset ja urasuunnittelu Koulutusjärjestelmän toimivuus Työmarkkinoiden toimivuus Yhteiskunnallisen tasapainoisuuden edistäminen

Neuvonnan ja ohjauksen toimijat Julkiset palvelut Koulutusorganisaatiot Kolmannen sektorin toimijat Yksityiset palveluntarjoajat

Miksi neuvonnan ja ohjauksen tarve kasvaa Koulutusjärjestelmät monimutkaistuvat Työelämän tarpeet muuttuvat jatkuvasti Lyhyet työsuhteet Erityisryhmien merkityksen kasvu Osaamisen pilkkoutuminen – uudet ammattialat Tehokkuusvaatimusten kasvu Työurien pidentäminen Perinteestä irrottautuminen – ei välttämättä esimerkkejä ”perheestä ja lähipiiristä” Kansainvälistyminen

Neuvonnan ja ohjauksen haasteet koulutusorganisaatioille Opetussuunnitelmien sisältöjen muutokset Tukevatko tulostavoitteet ohjauksen kehittämistä? Työelämäyhteistyön kehittäminen Elinikäisen oppimisen toteuttaminen – kohti elinikäistä ohjausta AHOT Ohjautuvuuden lisääminen Neuvonnan ja ohjauksen resurssointi Ohjauksen integrointi sisältöihin Uraohjauksen laajentaminen Pois organisaatiokohtaisuudesta

Neuvonnan ja ohjauksen haasteet työelämälle Osaamisenhallinnan kehittäminen – haaste strategiajohtamiselle ja henkilöstöjohtamiselle Erilaisten kehittämismuotojen hallinta – osaamisen kehittäminen on paljon muutakin kuin kouluttautumista, mm. työssäoppimista Nopeat osaamistarpeen muutokset – ennakoida tai elää kädestä suuhun Lyhyet työsuhteet Tehokkuusvaatimukset – onko rahaa ja aikaa osaamisen kehittämiseen

Neuvonnan ja ohjauksen haasteet viranomaisille Ohjauksen osaamisen ylläpito – millä keinoin? Riittävä resursssointi Tarpeiden heterogeenisuus – asiakaslähtöinen palveluiden kehittäminen Palvelun saavutettavuus – alueellinen saavutettavuus, erityisryhmät,… Yhteistyö eri osapuolten kesken – viranomaiset, koulutusorganisaatiot, kolmas sektori,… Kokonaisuuden hallinta – verkostojohtamisen haaste

Neuvonnan ja ohjauksen haasteet ihmiselle itselleen Vastuun ottaminen – ”yrittäjyys” Kyvykkyyden hankkiminen – mitä taitoja tarvitsen selviytyäkseni monimutkaistuvassa osaamisen ja työelämän maailmassa Tiedonsaannin erilaiset mahdollisuudet – pääsy erilaisiin verkostoihin ja sähköisiin palveluihin Palveluiden saatavuus – kyky toimia monikanavaisessa palvelujärjestelmässä Ilmaisuus vs. maksullisuus Erilaiset tarpeet – erilaiset palvelut (laatu ja kustannukset)

Neuvonnan ja ohjauksen kehittämishaasteita mm. Elinikäisen ja kokonaisvaltaisen ohjauksen kehittäminen Asiakaslähtöisyyden kehittäminen Aiemmin opitun tunnistaminen ja tunnustaminen Palvelutarjonnan monipuolistaminen Sähköisten palveluiden kehittäminen Toimijaosapuolten yhteistyön kehittäminen Ohjaushenkilöstön osaamisesta huolehtiminen Rahoitusjärjestelmän luominen

Aducate – Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa aikuisopiskelu. www.aducate.fi www.uef.fi