Paikallisuus auditoinnin näkökulmasta decomb-ryhmätapaaminen 2.6.2005, työmuistio Panu Lehtovuori Olli Maijala.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työstressistä johtuvien riskien hallinta Bulk Carriers Management Ltd:ssä Masters and Mates Union of Greek Merchant Marine
Advertisements

Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Yhdistyksen toiminnan kehittäminen
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Alustava liiketoimintasuunnitelma
Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Länsi-Suomen kiertokirjeen anti Antti Saartenoja.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Toimintasuunnitelma.
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Muutossosiaality ö n k ä sityksi ä tiedosta, tiet ä misest ä ja todellisuuden luonteesta poststrukturalismi.
Ko-Ke-Va Käsityön taiteen perusopetus aikuisille
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali?
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Luku- ja tenttivihjeet 4A Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ajatuksia oppimisesta
Taabor 2013 NU12. Arviointi  Mikä oli tämän ryhmän vahvuus tässä tapahtumassa?  Missä ryhmällä olisi ollut eniten kehittämistä?  Miten yhteistyö Nurmijärven.
Panu Lehtovuori & Olli Maijala Kaupunkisuunnitteluprosessien arviointi TKK / YTK SCOPE2005 DECOMB-vuosiseminaari
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Mentortapaaminen Elma, Agenda Tilannekatsaus –Tehtyä –Tekemättä –Demo Ongelmia Palautteen pohdintaa Personal SE-esityksiä.
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
VUOROVAIKUTUSMENETELMÄT SUUNNITTELUN JA TOTEUTUKSEN TUKENA
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Histan suunnittelufoorumi Aloituspalaveri Pilvi Nummi
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
SOSIAALINEN MEDIA MYYNTITYÖSSÄ 1. SOMEN JAOTTELU Sosiaalinen media voidaan määritellä ei alueisiin, sen mukaan, millainen rooli käyttäjällä on sovelluksessa.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
T /5115 Software Development Project I/II Experience Exchange Session: architects Jari Vanhanen Ohjelmistoliiketoiminnan ja –tuotannon laboratorio.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Mitä yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu on?
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Harry Edelman Projektipäällikkö, tutkija Kaupunkisuunnittelun strategiat ja hankeosapuolet – Tilapäiset verkostoituneet hankeorganisaatiot toteuttavat.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
”Vapaaseen lähdekoodiin perustuva kehitys” Projektinhallinnan näkökulma avoimeen koodin perustuvassa ohjelmistokehityksessä.
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Arviointi voi olla luonteeltaan
Uusi toimija (pieni) Perinteisen tuotteen ongelma
OPETTAJUUDEN JA TAITEILIJUUDEN TEEMOJA (YHTEISIÄ TUNTOMERKKEJÄ): (Parks M.E ) The Art of Pedagogy: Artistic Behaviour as a Model for Teaching.
Arvioinnista arkipäivää
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Esityksen transkriptio:

Paikallisuus auditoinnin näkökulmasta decomb-ryhmätapaaminen , työmuistio Panu Lehtovuori Olli Maijala

Luovat käänteet auditoinnin kohteena •Hankelähtöisiin, uniikkeihin suunnitteluprosesseihin voidaan soveltaa polkuriippuvuuden käsitettä. Suunnittelu on kontingenttia, eli aiempi määrää nyt tapahtuvaa. •Auditoinnin näkökulmasta esitämme hypoteesin, jonka mukaan tässä prosessissa on erityisiä luovia käänteitä tai kriittisiä hetkiä. Näiden löytäminen ja käänteen luonteen tunnistaminen on oleellista koko prosessin laadun varmistamisessa. •Käänteiden löytämiseen ei ole reseptiä. Ne ovat uniikkeja, mutta oletamme että käänteissä ja niiden ”aineksissa” on keskinäistä sukulaisuutta, käänteitä voidaan tyypitellä tai niiden todennäköistä ilmenemistä ennakoida. •Paikka ja paikallisuus on yksi rajaus, jonka puitteissa luovia käänteitä voidaan etsiä.

Paikan-käsite Edward Relphin nojalla paikan-käsitettä voi jaotella seuraavasti 1) Paikka ulkopuolelta katsottuna, esim. suunnittelussa (identity of a place) •paikan fyysiset piirteet •toiminta (funktiot) •paikalle annetut merkitykset (symboli) 2) Eletty paikka, oma (asuin)paikka, paikka kokijan itsensä sijana (identity with a place) •--> paikkaan kiinnittyvä sosiaalisuus, sen mahdollistama vuorovaikutus, eläminen, paikkaidentiteetti

Esimerkki: Paikallisuus ja luovat käänteet hankelähtöisessä kohteessa •Paikka: a) fyysinen (liittyy esim. ympäristöarvot, kohteen estetiikka) b) toiminnallinen (esim. paikalliset asukastoiveet) c) symbolinen (esim. luottamus toimijoiden kesken) •Paikallinen hyöty eri osapuolille •Paikallinen tieto ja sen välittyminen •Paikan fyysisten ominaispiirteiden varaan kehittäminen

Tapauksia: Pajamäki ja Kotiportti •Pajamäen ja Kotiportin innovaatiot tai käänteet tuntuvat liittyvän paikantulkintaan 2), sosiaalisen tilan ja vuorovaikutuksen hallintaan •Miten paikallista tietoa saatiin koottua, miten syntyi luottamus että ideat myös toteutuvat, alueen oman ennakkovarausoikeuden merkitys (Pajamäki) •--> voisi ajatella että syntyi tilanne, jossa projekti tuli osaksi asukkaiden elettyä paikkaa ja kehitti sitä orgaanisesti

Tapauksia: Kilterinmäki •Kilterinmäki tuntuu liittyvän paikantulkintaan 1) •Paikan fyysiset piirteet olivat innovaation aines: melualue, kallio pysäköintiluolalle sekä suunnittelijan asemakaavatasoinen, hyvin konseptualinen idea "swapata" hyvä- ja huono-osaiset tavallisesta poikkeavalla tavalla.

Suunnittelusta ja toteutuksesta •Suunnittelu on Pajamäessä ja Kotiportissa ensi sijassa vuorovaikutusta. Kotiportin diplomityön käyttö. •Yhden toteuttajan merkitys  kasvot projektille. Ei synny "luottamuskatkoja" kaavatasojen ja vaihtuvien toteuttajien välille. •Kilterinmäessä suunnittelu ei eroa asemakaavan piirtämisestä, mutta on huomattava että yksi toteuttaja saattoi olla tässäkin ratkaiseva, koska saatettiin ottaa riski epätyypillisestä sijoittelusta.

Auditoinnista nousevia kysymyksiä koskien koko UDM-hypoteesiä •Näkyykö UDM rakennetussa lopputuloksessa? Mikä on lopulta arkkitehtuurin rooli? •Voidaan auditoida a) prosessia, b) taiteellista lopputulosta, c) käyttäjien mielipiteitä)  millä käsitteellisellä tasolla auditoidaan ja miten tämä liittyy suunnittelun kohdistumiseen? Idea, tavoitteet, tulos… •Voiko UDM tuottaa paremman tavan kuvata suunnitelmia tai projektia  vrt. Kommunikaatio-ryhmässä käyty keskustelu. Ts. löydetäänkö kaavaillustraatiota parempia esityksiä. •Mikä on hankelähtöisen suunnittelun suhde normaaliin kaavaprosessiin? Olisiko sama tulos voinut syntyä normaalissa prosessissa? Voisiko julkinen valta olla UDM-projektin vetäjä? •Riskit? Tuloksellisuus? •Oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden vaatimus vs. hanke- ja toimijalähtöisyyden rajaukset ja nopeus? Mitä tarkalleen on asiakaslähtöinen suunnittelu? Kuka määrittelee kaupunkisuunnittelun asiakkaat? (”Frame of inclusion”)