Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu 1.4 2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Mika Niemelä Riikka Helin
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Minne tästä?. Kotiin, mutta ensin... •Pois nykyisestä irrallisten ratkaisujen lyhytnäköisestä toimintamallista •Kielipoliittinen suunnittelun tulee löytää.
Esitys Juha Mieskolainen
ENCORE Enhancing Organisational Project Cycle Management Competence and Regional Co- operation in International Projects.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Ihmisiin kohdistuvat vaikutukset osana ennakkoarviointeja
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Viestintäsuunnitelma
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Terveys kansanterveysohjelma
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Kajaani SP/MR1 Ennakkoarviointi -menetelmä, ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi (IVA+)
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Terveytemme.fi -sivusto
Verkkokoulutuksen tietoisku
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
Lapsi-ystävällinen kunta
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Yhteinen keittiö -hanke
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Arvioinnista arkipäivää
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Terve Kunta -verkoston jäsenten toiminta 2015
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Saatteeksi PP-pohjan käyttäjälle
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
Yhteinen keittiö -hanke
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu

Esityksen sisältö  Kenen hyvinvointia pitää edistää, jotta tasa-arvo toteutuu ja eriarvoisuus vähenee? jotta tasa-arvo toteutuu ja eriarvoisuus vähenee?  Tasa-arvo, eriarvoisuus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä - mitä tarkoittaa käytännössä  Miten tasa-arvo näkökulman huomioimista voidaan edistää kunnallisessa päätöksenteossa  Kehittämishaasteita

Tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen terveyden edistämisessä  Terveyden eriarvoisuuden vähentäminen on kansallinen tavoite  Terveysvaikutusten huomioonottaminen kaikissa politiikoissa  Turun Sanomat

Tasa-arvon edistämisen edellytykset  Edellyttää tietoa kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä  hyvinvointi ja terveys väestöryhmittäin  terveyserot  Hyvinvointikertomus ja hyvinvointitilinpidot  Hyvinvointitietojen tarkasteleminen ja analysointi yhdessä kunnan eri sektoreiden kanssa yhdessä kunnan eri sektoreiden kanssa  Miten eri sektorien toiminnassa voidaan vaikuttaa eriarvoisuuden vähenemiseen  Kunnan hyvinvointistrategia, hyvinvointitavoitteet

Kenen hyvinvointia pitää edistää, jotta tasa-arvo toteutuu ja eriarvoisuus vähenee?

Koulutuksen ulkopuolelle jääviä nuoria on paljon, 60% miehiä

Päihteiden vuoksi hoidossa olleista 74 % on miehiä

Masennuslääkkeitä saavista 65- vuotiaista 70 % on naisia

Hyvinvoinnin ja terveyden eriarvoisuus haasteena  Lapsiperheet  Perheet, joissa vanhemmilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia

Sukupuolinäkökulman ja sosioekonomisen taustan huomioiminen tuo esille mm:  Maahanmuuttajanaisten asema on usein heikompi kuin miesten  Lamakauden työttömyysuhka, joka kohdistuu usein naisiin samoin kuin yksihuoltajuus, joka on Salossa yleistä.  Koulutuksen ulkopuolelle jäävien nuorten osuus on suurempi kuin koko maassa tai maakunnassa ja tämä syrjäytymisuhka kohdistuu useimmiten nuoriin miehiin

Saadaanko riittävästi tietoa alueellisista ja väestöryhmien välisistä eroista? Salo 2009Salo 2008

Saadaanko riittävästi tietoa alueellisista ja väestöryhmien välisistä eroista?

Miten tasa-arvon edistäminen toteutuu kunnallisessa päätöksenteossa  Lautakuntapäätösten ennakkoarviointi apuvälineenä Salossa  Tavoite: Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointia sovelletaan lautakuntapäätöksissä silloin, kun päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia ihmisiin tai päätös liittyy Salon kaupungin strategisiin tavoitteisiin.

Mitä IVA on?  Poikkihallinnollista terveyden edistämistä.  Päätöksenteon ja sen valmistelun työkalu, jonka avulla jäsennetään näkökulmia päätöksen vaikutuksia. Se  nostaa esille päätösten vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin  käynnistää keskustelua päätöksen vaikutuksista  parantaa väestön terveyden tasa-arvoa  tuo esille yleinen edun  lisää päätösten läpinäkyvyyttä.

IVA pähkinänkuoressa  Arvioidaan ennalta päätöksen aiheuttamia vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen  Vaikutukset voivat olla rahallisia, muuten mitattavia tai laadullisia  Tavoitteena on löytää paras mahdollinen ratkaisu  Ratkaisua etsitään kuvaamalla erilaisia vaihtoehtoja ja tarkastelemalla kunkin hyviä ja huonoja puolia

Mitkä ovat vaikutuksia?  Alueisiin kohdistuvat vaikutukset  Keskusta, reuna-alueet, asuinalueet  Väestöryhmiin kohdistuvat vaikutukset  Lapset, lapsiperheet  Vanhukset, yksinasuvat  Työttömät  Yksinhuoltajat  Maahanmuuttajat  Naiset, miehet

Mitkä ovat vaikutuksia?  Hyvinvoinnin ja terveyden taustatekijät  Asuminen ja liikenne  Palvelut  Työelämä  Elinympäristö  Osallistuminen Vaikutukset toteutuvat eri aikoina tulevat sukupolvet

Miksi vaihtoehtoja?  Perustellaan eri vaihtoehdot, miksi tietty ratkaisu on hyvä verrattuna nykytilaan tai muihin ehdotuksiin  Voidaan ottaa mukaan ristiriitaiset ratkaisut  Vaihtoehdot selkeyttävät tavoitteita ja konkretisoivat toimenpiteitä

Lautakuntapäätösten ennakkoarviointi Salossa  Suppea IVA-prosessi sopii nopeaa reagointia vaativiin tilanteisiin  Arvioinnin voi tehdä asiantuntija yksin (muita konsultoiden) tai esittelijä muiden asiantuntijoiden kanssa yhdessä.  Suppea arviointi toimii sellaisenaan tai se voi osoittaa, että on tarpeen käynnistää laaja arviointi

Ennakkoarvioinnin toteuttaminen Ennakkoarvioinnin toteuttaminen Esittelijä päättää ennakkoarvioinnin tarpeellisuudesta Esittelijä tutustuu dokumenttien avulla asiaan ja konsultoi asian parissa työskenteleviä tahoja. Esittelijä kokoaa eri vaihtoehdot ja arvioi niiden vaikutuksia Esittelijä laatii esityksen lautakuntapäätökseen ja liittää mukaan vaihtoehtojen arviointitaulukon Kriteerit: Päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia ihmisiin. Päätös liittyy kaupungin strategisiin tavoitteisiin V0 V1 V2

Esimerkki: Riskiperheiden tukeminen perhetyötä tehostamalla VaikutuksetV0 Tilanne ennallaan V1 Työtapojen kehittäminen V2 Työtapojen kehittäminen ja perhetyöntekijöi den palkkaus Talous Kustannukset 3,4 milj /v Huostaanottojen kasvu tasoittuu Perhetyöntekijän palkka Lapsiperheet Perhetyön tarve kasvussa Varhainen tuki tehostuu tehostuu Työntekijät Työn kuormitus kasvaa Yhteistyö tehostuu Resurssien suuntaaminen riskiperheille Yhteistyö tehostuu Resurssien suuntaaminen riskiperheille Strategia Eriarvoisuus kasvaa Eriarvoisuus vähenee

Lautakuntapäätösten ennakkoarvioinnin edellytykset  Edellyttää yhteistä toimintamallia, esittelykäytännön ohjeistus  Edellyttää esittelijöiden ja valmistelijoiden perehdyttämistä  Edellyttää jatkuvaa keskustelua ja yhdessä kehittämistä

Kokemuksia koulutuksesta Salossa  Salossa koulutus suunnattiin esittelijöille ja valmistelijoille osana TEJO-projektia  Harjoitustehtävät veivät käyttöönottoa eteenpäin  Tarvitaan kokemusten vaihtoa ja yhteistä ideointia menetelmän käytössä  Tarvitaan sitoutumista ja yhteistä päätöstä menetelmän soveltamiseksi

Haasteita  Uusi kunta –uusi mahdollisuus  Luotava ja hiottava yhteiset pelisäännöt  Työkalujen kehittäminen  Konsultaatiokäytäntöjen kehittäminen  Ymmärrettävän ”kielen” löytäminen  Kuntalaisten kuuleminen  Ennakkoarviointien seuranta ja arviointi  Miten seurataan arvioimatta jääviä asioita

Haasteita  Nykyisin Salon väestöstä saatava tieto ei tuo riittävästi esille eri väestöryhmien, sukupuolten ja alueiden välisiä eroja.  Sukupuolinäkökulman huomioiminen tuo esille kaksinkertaisessa syrjäytymisvaarassa olevat väestöryhmät.